Οικουμενικό Πατριαρχείο
27 Ιουνίου, 2022

Οικουμενικός Πατριάρχης: Δεν διαχωρίζουμε το ποίμνιο ανεξαρτήτως καταγωγής και προέλευσης

Διαδώστε:

Στους ουκρανόφωνους και ρωσόφωνους Ορθοδόξους της ιστορικής πόλης της Πανόρμου στην Κύζικο, βρέθηκε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χθες Κυριακή 26 Ιουνίου, υπενθυμίζοντας ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν διαχωρίζει το ποίμνιό του ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής και προέλευσης.

Ο Παναγιώτατος χοροστάτησε κατά την θεία Λειτουργία η οποία δεν τελέστηκε σε κάποιον ναό αλλά σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο σε ξενοδοχείο της πόλης, κατόπιν σχετικής άδειας που χορήγησαν οι αρχές τις οποίες και ευχαρίστησε κατά την ομιλία του.

Επιμέλεια Σβετλάνα Λεβίτσκι

«Με πολύ χαρά και συγκίνηση βρισκόμαστε σήμερα στη φιλόξενη και ιστορική Πάνορμο για να τελέσουμε την θεία λειτουργία», είπε στην αρχή της ομιλίας του.

Έκκληση για ειρήνη στην Ουκρανία

Στη συνέχεια ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία ζητώντας για ακόμη φορά να τερματιστεί ο πόλεμος και να επικρατήσει η ειρήνη: «Είμαστε μαζί σας για να συμπροσευχηθούμε και να παρακαλέσουμε τον φιλάνθρωπο Κύριο για να τερματιστεί ο άδικος πόλεμος της Ουκρανίας, ο οποίος σκορπίσει πόνο και θάνατο.

Για να Να φωτίσει ο Θεός της αγάπης και της ειρήνης τους υπευθύνους, ώστε να επιστρέψει στην πολύπαθη αυτή αγαπητή χώρα η ειρήνη, η καταλλαγή και η δικαιοσύνη».

Οι πανίερες παραδόσεις της Ορθοδοξίας

Επιπλέον αναφέρθηκε στις πανίερες παραδόσεις της Ορθοδοξίας για τις οποίες, τόνισε ότι οφείλουμε να αγωνιζόμαστε και να διατηρήσουμε: «Όταν τελείται θεία λειτουργία ανοίγουν οι ουρανοί, τα πάντα γεμίζουν το φως της Αναστάσεως.

Συλλειτουργούν και δοξάζουν τον εν Τριάδι Θεό και όλους εμάς και οι ψυχές των παλαιών κατοίκων της Πανόρμου, οι οποίοι επί αιώνες διατηρούσαν, καλλιεργούσαν τις πανίερες παραδόσεις της ορθοδοξίας και μοιράζονταν ειρηνικά τη ζωή, τις χαρές και τις λύπες της, με τους λοιπούς κατοίκους της περιοχής.

Η δύναμη της Εκκλησίας είναι πνευματική. Είναι η ισχύς μιας μακράς παραδόσεως ενός μεγάλου πολιτισμού που άλλαξε τον κόσμο και εξακολουθεί να αποτελεί ελπίδα για το μέλλον.
Οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για τη διάσωση αυτής της πολύτιμης κληρονομιάς».

Ακόμη, ο Παναγιώτατος πρόσθεσε: «Πρέπει πάση θυσία να μην χαθεί από την ψυχή της νέας γενιάς, των παιδιών σας, να μην ατονίσει, το αισθητήριο για τον πνευματικό μας πολιτισμό και τις υψηλές αξίες του.

Όπου και αν βρισκόμαστε, μακριά από την πατρώα γη, αν διατηρήσουμε την πολιτισμική παρακαταθήκη ανέγγιχτη μέσα μας, τότε έχουμε πατρίδα, ταυτότητα, αιώνιο προορισμό».

O Πατριάρχης ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον συμπροσευχόμενο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σηλυβρίας κ. Μάξιμο, ο οποίος με την ευλογία και την προτροπή του Παναγιωτάτου έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση της ιεράς ακολουθίας για πρώτη φορά για τους ορθοδόξους που ζουν και εργάζονται στην περιοχή.

Κανένας διαχωρισμός του ποιμνίου

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την χαρά του για την επικοινωνία με το ποίμνιο:

«Σε εμάς η επίσκεψη στα αγιασμένα χώματα της Μικράς Ασίας προκαλεί πάντοτε έντονα βιώματα. Σήμερα η χαρά μας είναι ιδιαίτερη διότι επικοινωνούμε για πρώτη φορά με εσάς, με το σλαβόφωνο ποίμνιό μας στην Πάνορμο.

Ευχαριστούμε θερμά τον άγιο Σηλυβρίας για τη συμβολή του στην οργάνωση αυτής της Σύναξης.

Δοξάζουμε το όνομα του Κυρίου, διότι σήμερα ευρισκόμαστε όλοι μαζί γύρω από την Αγία Τράπεζα, την πρόγευση των εσχάτων».

Επίσης, τόνισε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν διαχωρίζει το ποίμνιό του ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής και προέλευσης:

«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία του οποίου ανήκουν όλες οι επαρχίες στις οποίες ζείτε και εργάζεστε, εδώ στα μέρη της Μικράς Ασίας, Καππαδοκίας, του Πόντου, της Ανατολικής Θράκης και όχι μόνον, αυτονόητα περιλαμβάνει στο ποίμνιό του όλους εσάς, όλα τα ορθόδοξα τέκνα, ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής και προσέλευσης. Είμαστε στο πλευρό σας, στηρίζουμε τον καλόν αγώνα σας να διασώσετε την θρησκευτική σας ιδιοπροσωπία. Έχουμε ευλαβείς κληρικούς, οι οποίοι μιλούν τη γλώσσα σας, έτοιμοι πάντα να σας διακονήσουν».

«Με αυτά τα αισθήματα, εκφράζουμε ακόμη μια φορά την πνευματική μας ευφροσύνη για τη συνάντηση αυτή στην ωραία καλοκαιρινή Πάνορμο. Ευχαριστούμε τις κρατικές αρχές για τη χορήγηση της σχετικής αδείας για τη σημερινή ιερή ακολουθία και σας καλούμε να προσεύχεσθε για τη Μεγάλη Εκκλησία, για να επιτελή αμετακίνητη την αγία αποστολή της, υπέρ της σωτηρίας πάντων ημών και υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου. Ο Χριστός εν τω μέσω ημών!», κατέληξε.

Ακολούθως, παρατέθηκε τράπεζα την οποία ευλόγησε ο Παναγιώτατος και παρεκάθησαν τα μέλη της Ορθοδόξου Κοινότητας της πόλης.

Με πληροφορίες από https://ec-patr.org/

Πηγή φωτογραφιών και από Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Παρακολουθήστε το βίντεο με την ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη ΕΔΩ

Διαδώστε: