03/09/2021 03/09/2021 Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της Σύναξης της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου οι οποίες ξεκίνησαν το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης. Η χθεσινή ημέρα περιλάμβανε δυο συνεδρίες. Η πρωινή συνεδρία είχε ως κεντρικό θέμα την εξαγγελία του Ευαγγελίου στον ΚΑ’. Για το θέμα αυτό ανέπτυξαν εισηγήσεις ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Καναδά κ. Σωτήριος, οι Σεβ. Μητροπολίτες Πισιδίας κ....
03 Σεπτεμβρίου, 2021 - 8:59
Τελευταία ενημέρωση: 03/09/2021 - 8:49

Ολοκληρώνεται η Σύναξη της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου

Διαδώστε:
Ολοκληρώνεται η Σύναξη της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου

Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της Σύναξης της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου οι οποίες ξεκίνησαν το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης.

Η χθεσινή ημέρα περιλάμβανε δυο συνεδρίες. Η πρωινή συνεδρία είχε ως κεντρικό θέμα την εξαγγελία του Ευαγγελίου στον ΚΑ’. Για το θέμα αυτό ανέπτυξαν εισηγήσεις ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Καναδά κ. Σωτήριος, οι Σεβ. Μητροπολίτες Πισιδίας κ. Σωτήριος και Κορέας κ. Αμβρόσιος καθώς και οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Άσσου κ. Τιμόθεος, Ιλίου κ. Ραφαήλ και Αργυρουπόλεως κ. Αμβρόσιος.

Η απογευματινή συνεδρία είχε ως κεντρικό θέμα την Εκκλησία στον Σύγχρονο Κόσμο. Στο πρώτο μέρος εξετάσθηκε το θέμα για τη θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο σύγχρονο γεωπολιτικό, εκκλησιαστικό και κοινωνικό περιβάλλον. Ο κ. Δημήτριος Παρασκευόπουλος ανέπτυξε το θέμα “Σύγχρονα γεωπολιτικά δεδομένα και Ορθόδοξος Εκκλησία”, ενώ ο Μητροπολίτης Κρήνης κ. Κύριλλος εξέτασε στην εισήγησή του το ζήτημα “Οικουμενικόν Πατριαρχείον: Κανονική παράδοσις και Εκκλησιολογία υπό την διάστασιν των συγχρόνων εξελίξεων”. Τον κύκλο των ομιλιών του πρώτου μέρους της απογευματινής συνεδρίας έκλεισε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος αναπτύσσοντας το θέμα «Το επ᾿ ονόματι του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου αποθεματικόν Ταμείον της Εκκλησίας, πρωτοβουλία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής».

Το δεύτερο μέρος είχε βασικό θέμα “Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον και αι Διαχριστιανικαί και Διαθρησκειακαί Σχέσεις” με τον Καθηγητή κ. Αριστοτέλη Παπανικολάου να μιλά για το “Περί του κειμένου ‘Υπέρ της του κόσμου ζωής” και τον κ. Γεώργιο Βλαντή για το “Το σύγχρονον τοπίον εις τας Οικουμενικάς σχέσεις”. Την απογευματινή συνεδρία της δεύτερης ημέρα των εργασιών και Γ’ στο πρόγραμμα της Συνάξεως έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ μιλώντας για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον διάλογο με τις Χριστιανικές θρησκείες.

Το σημερινό πρόγραμμα

[09:30] Δ´ Συνεδρία: Διαλεγομένη Ποιμαντική.

Ι. Πτυχαί της ποιμαντικής μερίμνης της Εκκλησίας

– Σεβ. Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος:

«Η μέριμνα διά την Ορθόδοξον νεολαίαν εν Τουρκίᾳ σήμερον».

– Σεβ. Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας:

«Η νεολαία: όχι μόνον το μέλλον, αλλά και το παρόν της Εκκλησίας».

– Σεβ. Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ:

«Η τρίτη ηλικία ως περιεχόμενον της ποιμαντικής διακονίας».

Συζήτησις.

ΙΙ. Η μαρτυρία του Μοναχισμού

– Πανοσιολ. Καθηγούμενος Ι. Μονής Σίμωνος Πέτρας κ. Ελισσαίος:

«Το ήθος του Ορθοδόξου μοναχισμού».

– Οσιωτάτη Μοναχή κ. Υπαντία, Καθηγούμενη του Ιερού Μετοχίου Αγίας Σκέπης Σολάν:

«Διακονική πνευματικότης και μοναχισμός».

Συζήτησις.

Καταληκτήριος Ομιλία της Α.Θ.Παναγιότητος

Ακολουθία επί τη λήξει των εργασιών της Ιεράς Συνάξεως

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων