11/07/2022 11/07/2022 Η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως τίμησε, την Κυριακή, 10 Ιουλίου, τη μνήμη του αοιδίμου Οικουμενικού Πατριάρχου κυρού Αθηναγόρα, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως πενήντα ετών από της κοιμήσεώς του (7 Ιουλίου 1972), με την τέλεση Πατριαρχικής και Συνοδικής Θείας Λειτουργίας, στο τέλος της οποίας εψάλη Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του...
11 Ιουλίου, 2022 - 7:50
Τελευταία ενημέρωση: 11/07/2022 - 7:58

Πεντηκονταετές Μνημόσυνο Οικουμενικού Πατριάρχου Αθηναγόρα (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Πεντηκονταετές Μνημόσυνο Οικουμενικού Πατριάρχου Αθηναγόρα (ΦΩΤΟ)

Η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως τίμησε, την Κυριακή, 10 Ιουλίου, τη μνήμη του αοιδίμου Οικουμενικού Πατριάρχου κυρού Αθηναγόρα, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως πενήντα ετών από της κοιμήσεώς του (7 Ιουλίου 1972), με την τέλεση Πατριαρχικής και Συνοδικής Θείας Λειτουργίας, στο τέλος της οποίας εψάλη Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μεγάλου Πατριάρχου.

O Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι, στην οποία συμμετείχαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, Κορέας κ. Αμβρόσιος, Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας και Σηλυβρίας κ. Μάξιμος.

Εκκλησιάστηκαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, Μύρων κ.Χρυσόστομος, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Μηδείας κ. Απόστολος, Τράλλεων κ. Βενιαμίν, και Πατάρων κ. Αθηναγόρας, κληρικοί, Μοναχές, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε., πιστοί από την Πόλη και προσκυνητές από το εξωτερικό.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε φιλολογικό Μνημόσυνο, στην Αίθουσα του Θρόνου του Πατριαρχικού Οίκου, κατά την οποία ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε συνοπτικώς στην προσωπικότητα και στις σημαντικότερες πρωτοβουλίες του αοιδίμου προκατόχου του, από τον οποίο είχε την ευλογία να λάβει τον τίτλο του «Διδασκάλου της Ορθοδόξου Θεολογίας», κατά την αποφοίτηση του από την ιστορική Θεολογική Σχολή της Χάλκης το έτος 1961, και αργότερα το οφφίκιον του Αρχιμανδρίτου, καθώς καί την υποτροφία για τις πενταετείς ανώτερες σπουδές του στην Ευρώπη.

Ακολούθως, ο φέρων το όνομα του αοιδίμου Πατριάρχου Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, κατόπιν Πατριαρχικής και Συνοδικής αναθέσεως, πραγματοποίησε ομιλία στην οποία αναφέρθηκε εκτενώς στή ζωή και τη διακονία του Οικουμενικού Πατριάρχου Αθηναγόρα, με έμφαση στις σημαντικότερες πτυχές του πολυδιάστατου έργου του, κατά την μακρά Πατριαρχία του, με το οποίο έργο διακόνησε με αυταπάρνηση την Εκκλησία του Χριστού και τον Πρώτο Θρόνο της Ορθοδοξίας.

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων