12/10/2020 12/10/2020 Μετά το τέλος των εργασιών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, το απόγευμα της Πέμπτης, 8 Οκτωβρίου, στην Ι. Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή, σεπτή Πατριαρχική εντολή ο Εντιμολ. Μ. Χαρτοφύλαξ κ. Παντελεήμων Βίγκας μαζί με τον Αρχιτέκτονα Ελλογ. κ. Απόστολο Πορίδη και συνεργάτες τους, ενημέρωσαν το ιερό Σώμα για τις εργασίες των αμέσων σωστικών παρεμβάσεων στο...
12 Οκτωβρίου, 2020 - 8:12
Τελευταία ενημέρωση: 12/10/2020 - 12:36

Σωστικές παρεμβάσεις στο Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου

Διαδώστε:
Σωστικές παρεμβάσεις στο Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου

Μετά το τέλος των εργασιών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, το απόγευμα της Πέμπτης, 8 Οκτωβρίου, στην Ι. Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή, σεπτή Πατριαρχική εντολή ο Εντιμολ. Μ. Χαρτοφύλαξ κ. Παντελεήμων Βίγκας μαζί με τον Αρχιτέκτονα Ελλογ. κ. Απόστολο Πορίδη και συνεργάτες τους, ενημέρωσαν το ιερό Σώμα για τις εργασίες των αμέσων σωστικών παρεμβάσεων στο Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, καθώς και για τον προγραμματισμό της αναστήλωσής του με στόχο τη διάσωση του ιστορικού κτηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το κτήριο του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου αποτέλεσε δωρεά της Ελένης Ζαρίφη προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1902. Από τον επόμενο χρόνο και έως το 1964 λειτούργησε ως ορφανοτροφείο και προσέφερε πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε συνολικά 5.744 παιδιά. Στους πέντε ορόφους του κτηρίου υπάρχουν 206 δωμάτια, αίθουσες χορού, τραπεζαρίες και άλλοι χώροι, ενώ θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα ξύλινα κατασκευάσματα στην Ευρώπη.

Το Ορφανοτροφείο έκλεισε από τις τουρκικές αρχές το 1964, με την επίκληση λόγων ασφαλείας, ενώ το 1997 πέρασε στην ιδιοκτησία του τουρκικού δημοσίου. Ωστόσο, το Οικουμενικό Πατριαρχείο δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και από το 2010 το κτίριο επανήλθε στην ιδιοκτησία του. Στόχος, πλέον, είναι να αντιμετωπιστούν οι συσσωρευμένες φθορές που έχει υποστεί το κτήριο και να διασωθεί το “μνημειώδες αρχιτεκτονικόν αριστούργημα”, όπως το έχει χαρακτηρίσει ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων