27/03/2022 27/03/2022 Στην Πολωνία μεταβαίνει ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος για το διήμερο 28-29 Μαρτίου 2022, κατόπιν επίσημης πρόσκλησης του Προέδρου της χώρας Αντρέι Ντούντα και του Προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας Μακαριωτάτου Μητροπολίτη Βαρσοβίας κ.κ. Σάββα. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Εκκλησίας της Πολωνίας, ο Παναγιώτατος θα συναντηθεί με πιστούς στην Βαρσοβία αύριο,...
27 Μαρτίου, 2022 - 9:34
Τελευταία ενημέρωση: 27/03/2022 - 11:55

Στην Πολωνία μεταβαίνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Διαδώστε:
Στην Πολωνία μεταβαίνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Στην Πολωνία μεταβαίνει ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος για το διήμερο 28-29 Μαρτίου 2022, κατόπιν επίσημης πρόσκλησης του Προέδρου της χώρας Αντρέι Ντούντα και του Προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας Μακαριωτάτου Μητροπολίτη Βαρσοβίας κ.κ. Σάββα.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Εκκλησίας της Πολωνίας, ο Παναγιώτατος θα συναντηθεί με πιστούς στην Βαρσοβία αύριο, Δευτέρα 28/3, στις 9:30 (τοπική ώρα) στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη της Κλίμακος και στις 17:00 (τοπική ώρα) στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Σοφίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος Ντούντα απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στον Παναγιώτατο να επισκεφθεί την Πολωνία προκειμένου να ευλογήσει και να ενισχύσει τους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στην χώρα εξαιτίας του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης «προτίθεται νά ἀνταποκριθῇ καί νά ἐπισκεφθῇ τούς ἐκεῖ καταυλισμούς προσφύγων, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Ἐμμανουήλ καί τοῦ Πανοσιολ. Μ. Συγκέλλου κ. Ἰακώβου», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της Αρχιγραμματείας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψή του στην Πολωνία από το Ιερό Αγίασμα της Παναγίας των Βλαχερνών την Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022, όπου χοροστάτησε στον Μ. Εσπερινό της Αποδόσεως της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και έψαλε την Γ’ Στάση των Χαιρετισμών. Συγκεκριμένα, επεσήμανε:

“Η Κυρία Θεοτόκος ξέρει από βάσανα, ταλαιπωρία, απόρριψι, καθώς «έτεκε τον υιόν αυτής τον πρωτότοκον» εν φάτνη των αλόγων, «διότι ουκ ην αυτοίς τόπος εν τω καταλύμματι». Η Μήτηρ του Θεού έχει βιώσει και η ίδια την προσφυγιά, καθώς «νυκτός ανεχώρησεν εις Αίγυπτον» μετά του παιδίου αυτής, προκειμένου να το γλυτώση από τους ζητούντας την ψυχήν αυτού. Αναγκάσθηκε να ξενιτευθή από τη Βηθλεέμ στη μακρινή και άγνωστη Αίγυπτο, η οποία όμως απεδείχθη ένας πραγματικός τόπος φιλοξενίας μιάς διωκομένης μάνας και του βρέφους της, χώρος υποδοχής και καλωσορίσματος του ξένου, του πλησίον. Όπως ακριβώς η Πολωνία, η οποία άνοιξε διάπλατα την αγκαλιά της για να υποδεχθή εκατομμύρια Ουκρανών, οι οποίοι ωδηγήθηκαν στην προσφυγιά, λόγω του φρικτού πολέμου που μαίνεται στη χώρα τους.

Σ᾽ αυτήν την φιλόξενη χώρα μεταβαίνουμε το εσπέρας της Κυριακής, όπως ήδη θα έχετε πληροφορηθή, κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως του Προέδρου της Πολωνίας, Εξοχωτάτου κ. Andrzej Duda, αλλά και του Μακαριωτάτου Προκαθημένου της εκείσε Ορθοδόξου Εκκλησίας, αδελφού Μητροπολίτου Βαρσοβίας κ. Σάββα. Γι᾽ αυτό ήρθαμε απόψε εδώ, για να ζητήσουμε τη μεσιτεία της Βλαχερνιώτισσας, προκειμένου να μεταφέρουμε από την Σταυροαναστάσιμη Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία στους κοπιώντας και πεφορτισμένους αδελφούς μας πρόσφυγες εξ Ουκρανίας που βρήκαν καταφύγιο στην Πολωνία, μήνυμα παρηγορίας και ελπίδος. Μεταβαίνουμε εκεί για να τους δούμε πρόσωπον προς πρόσωπον και να τους πούμε: «Κουράγιο παιδιά μας! Γνωρίζουμε ότι ο σταυρός που σηκώνετε είναι βαρύς και έχουμε έρθει ως συγκυρηναίοι. Μην αποκάμετε! Εναποθέστε την εμπιστοσύνη σας στον Αρχηγό και τελειωτή της πίστεώς μας, τον Κύριο Ιησού Χριστό, και θα βρήτε αναψυχή! Η Ανάστασις έρχεται! Το ‘Χριστός Ανέστη’ θα ακουσθή και πάλιν ως νικητήριος παιάνας»!”.

 

Φωτογραφία Αρχείου: Ραφαήλ Γεωργιάδης / Πρακτορείο «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ» – ope.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων