22/11/2021 23/11/2021 Συνάντηση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Δευτέρας 22 Νοεμβρίου. Kατά τη συνάντησή τους που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αθήνα o Παναγιώτατος για τον εορτασμό 30 ετών από την εκλογή του στον Οικουμενικό Θρόνο, οι δύο...
22 Νοεμβρίου, 2021 - 17:38
Τελευταία ενημέρωση: 23/11/2021 - 0:16

Συνάντηση του Πατριάρχου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Διαδώστε:
Συνάντηση του Πατριάρχου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Συνάντηση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Δευτέρας 22 Νοεμβρίου.

Kατά τη συνάντησή τους που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αθήνα o Παναγιώτατος για τον εορτασμό 30 ετών από την εκλογή του στον Οικουμενικό Θρόνο, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για εκκρεμή ζητήματα που αφορούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την ελληνική μειονότητα στην Τουρκία.

Ο Πρωθυπουργός ευχήθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη για την επέτειο της Πατριαρχικής του διακονίας και τον ευχαρίστησε για τον άριστο τρόπο με τον οποίο ανταποκρίθηκε στην υψηλή αποστολή του.

Μεταξύ των θεμάτων με τα οποία ασχολήθηκαν μείζον ζήτημα αποτελεί, η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ο Πατριάρχης ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις τελευταίες εξελίξεις σε συνέχεια και της πρόσφατης επίσκεψής του στις ΗΠΑ και τις επαφές που είχε με την αμερικανική ηγεσία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τον Παναγιώτατο για τη διαρκή στήριξη της Ελλάδος σε διμερές και διεθνές επίπεδο στα δίκαια αιτήματα του Οικουμενικού Θρόνου που σχετίζονται με τη θρησκευτική ελευθερία των Ορθοδόξων χριστιανών στην Τουρκία, επανέλαβε την αμέριστη συμπαράσταση στην αποστολή της Μητέρας Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη και διαβεβαίωσε για τη συνέχιση της προάσπισης του κύρους του Πατριαρχείου και των ιστορικών του δικαιωμάτων. Τόνισε, επίσης, πως η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης παραμένει υψηλή προτεραιότητα.

Δείτε το βίντεο από την συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο:

Κατά την έναρξη της συνάντησης ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος:

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πόσο χαίρομαι Παναγιώτατε που σας υποδέχομαι στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μαξίμου, διερμηνεύοντας πιστεύω τα αισθήματα αγάπης και εκτίμησης όλων των Ελλήνων.

Είναι πολύ σημαντική επίσκεψη αυτή η οποία κάνετε, που συμπίπτει και με τα 30 χρόνια της σπουδαίας διακονίας σας. Και είμαι προσωπικά πολύ συγκινημένος που μου δίνεται η δυνατότητα να σας υποδεχθώ και επίσημα με την ιδιότητα την οποία κατέχω. Θα έχουμε και πάλι την ευκαιρία να κάνουμε μία πολύ ουσιαστική συζήτηση.

Ενθυμούμαι ακόμα, με εξαιρετικά αισθήματα, την επίσκεψη την οποία είχα κάνει στον τόπο σας, στην Ίμβρο, και πόσο ζεστά με είχατε υποδεχθεί. Και πράγματι είναι μια σπουδαία στιγμή, πιστεύω, η επίσκεψή σας για όλους τους Έλληνες.

Οικουμενικός Πατριάρχης: Και αυτή τη φορά ως πρωθυπουργός να μας έρθετε πάλι, θα είναι μεγάλη ενίσχυση για τους ολίγους χριστιανούς που απέμειναν εκεί.

Εγώ εκφράζω, εξοχότατε, τα καλύτερα αισθήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Εμού προσωπικώς και των συνοδών μου, Αγίων Αρχιερέων, προς το πρόσωπό σας και προς το έργο το οποίο επιτελεί η κυβέρνησή σας για το καλό το ελληνικού λαού, για τους απανταχού Ορθοδόξους, για τα Πατριαρχεία τα Πρεσβυγενή. Σας είμαστε ευγνώμονες.

Αυτή τη φορά ήρθα στην Ελλάδα κατόπιν προσκλήσεως του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών, του αγαπητού αδελφού κ. Ιερωνύμου, με τον οποίο είχαμε την ευλογία του Θεού να συλλειτουργήσουμε χθες, εν μέσω πυκνού εκκλησιάσματος. Και να γιορτάσουμε τα 30 χρόνια τα οποία με αξίωσε ο Θεός να διανύσω -μέχρι σήμερα- επί του Πατριαρχικού Θρόνου.

Προσπαθώ να κάνω το καλύτερο δυνατό για την Εκκλησία και για το γένος μας. Πάντοτε με τη βοήθεια της Ελληνικής Κυβερνήσεως, της Εκκλησίας της Ελλάδος και όλων των καλών απανταχού αδελφών Ορθοδόξων, οι οποίοι σέβονται και τιμούν το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο.

Ευχαριστώ που μέσα στις πάρα πολλές απασχολήσεις σας, μόλις προ ολίγου είδα ότι μιλούσατε στη Βουλή, εξασφαλίσατε χρόνο και για μένα και για τη συνοδεία μου. Οπωσδήποτε θα έχουμε να ανταλλάξουμε πολλά πράγματα κοινού ενδιαφέροντος.

Σας ευχαριστώ, λοιπόν, γι’ αυτήν την ευκαιρία που μου δίνετε και παρακαλώ να διαβιβάσετε τις καλύτερες ευχές μου στην οικογένειά σας και στους υπουργούς σας και την ευλογία της μητρός Εκκλησίας στον ελληνικό λαό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».

Τέλος ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο για την άριστη μεταξύ τους επικοινωνία, επανέλαβε τα αισθήματα υψηλής εκτίμησης που τρέφει προς το πρόσωπό του και εξέφρασε ικανοποίηση για την αμοιβαίως επωφελή ανταλλαγή σκέψεων και απόψεων.

Στη Βουλή νωρίτερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Στο μεταξύ, Χάλκη και Περιβάλλον κυριάρχησαν στη συζήτηση που είχε ο Παναγιώτατος με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνο Τασούλα, το πρωί της ίδιας ημέρας.

Τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο υποδέχθηκε ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Κατά την μεταξύ τους συνάντηση, ο Πατριάρχης διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο συνεχίζει με αγωνιστικό φρόνημα, προκειμένου να κρατήσει ακέραια την κληρονομιά των προγόνων, απαντώντας έτσι στον κ. Τασούλα, που είχε προηγουμένως θίξει το ζήτημα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και των προσπαθειών του κ.κ. Βαρθολομαίου, «ώστε να κλείσει η ζοφερά σελίς, που άνοιξε πριν από 50 χρόνια με το κλείσιμό της».

Ο Πρόεδρος της Βουλής, μάλιστα, είπε στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη ότι στην υψηλή αποστολή του ενεργεί, πράττει και διδάσκει υπό το πρίσμα της αιωνιότητος, ενώ αναφέρθηκε και στη Βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής.

Δείτε τις δηλώσεις του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και του Εξοχ. Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, μετά τη συνάντησης τους στο Μέγαρο της Βουλής:

 

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, ο Σεβ. Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, ο Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο., Μάξιμος Χαρακόπουλος και άλλοι.

 

Κεντρική Φωτογραφία: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Φωτογραφίες: Eurokinissi / Γιώργος Κονταρίνης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων