16/11/2022 16/11/2022 Το βακούφι της εκκλησίας του Ταξιάρχη στην Κωνσταντινούπολη δικαίωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάζοντας την Τουρκία. Σύμφωνα με την νέα απόφαση του ΕΔΑΔ η Τουρκία παραβίασε τα δικαιώματα του ιδρύματος της εκκλησίας του Ταξιάρχη του Μεγάλου Ρεύματος, μην επιτρέποντας στην ελληνορθόδοξη εκκλησία να καταχωρήσει την περιουσία της. Η άρνηση της Τουρκίας να αποδεχθεί τη...
16 Νοεμβρίου, 2022 - 20:25
Τελευταία ενημέρωση: 16/11/2022 - 20:24

Ταξιάρχες Κωνσταντινούπολη: Δικαίωση για την ελληνορθόδοξη Εκκλησία από το ΕΔΑΔ

Διαδώστε:
Ταξιάρχες Κωνσταντινούπολη: Δικαίωση για την ελληνορθόδοξη Εκκλησία από το ΕΔΑΔ

Το βακούφι της εκκλησίας του Ταξιάρχη στην Κωνσταντινούπολη δικαίωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάζοντας την Τουρκία.

Σύμφωνα με την νέα απόφαση του ΕΔΑΔ η Τουρκία παραβίασε τα δικαιώματα του ιδρύματος της εκκλησίας του Ταξιάρχη του Μεγάλου Ρεύματος, μην επιτρέποντας στην ελληνορθόδοξη εκκλησία να καταχωρήσει την περιουσία της. Η άρνηση της Τουρκίας να αποδεχθεί τη δήλωση της περιουσίας της  Εκκλησίας χαρακτηρίστηκε ως «διάκριση» από το ΕΔΑΔ, το οποίο καταδίκασε την Τουρκία να «πληρώσει 5 χιλιάδες ευρώ για έξοδα» στο ίδρυμα.

Η Κοινότητα Ταξιαρχών Μεγάλου Ρεύματος είναι ένα ίδρυμα που υπόκειται στο τουρκικό δίκαιο. Η δε εκκλησία χτίστηκε στο Μέγα Ρεύμα (Arnavutkoy)  το 1899. Η προσφυγή στο ΕΔΑΔ έγινε το 2009.

Ηθική δικαίωση

Η κοινότητα του Μεγάλου Ρεύματος χαιρέτησε την απόφαση λέγοντας ότι, «αποτελεί μεγάλη ηθική δικαίωση μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα».

«Η Κοινότητα Μεγάλου Ρεύματος με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει πως σήμερα, 15 Νοεμβρίου, εκδόθηκε και μας ανακοινώθηκε άμεσα η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σχετικά με διεκδικούμενο οικόπεδο της Κοινότητάς μας στην περιοχή Τούμπος Μεγάλου Ρεύματος.

Η απόφαση ήταν υπέρ της προσφυγής της Κοινότητάς μας και αποτελεί μια μεγάλη ηθική δικαίωση μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα. Δικαιώνει επίσης την πεποίθησή μας πως οι ομογενειακές Κοινότητες οφείλουν να διεκδικούν με όλους τους νόμιμους τρόπους και σε όλα τα δικαιώματά τους για την περιουσία που μας κληρονόμησαν οι πρόγονοί μας.

Αφού διαβάσουμε και μελετήσουμε την απόφαση, θα προβούμε στις δέουσες ενέργειες και σε περαιτέρω πληροφόρηση της Ομογένειας», αναφέρεται στο σχετικό ανακοινωθέν.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων