10/07/2022 13/07/2022 Τον δρόμο για την Ολομέλεια της Βουλής και την τελική του ψήφιση παίρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο “Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις” Της Δέσποινας Σωτηρίου Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται άρθρα τα οποία αφορούν...
10 Ιουλίου, 2022 - 10:31
Τελευταία ενημέρωση: 13/07/2022 - 14:58

Το δρόμο για την Ολομέλεια παίρνει το σ/ν για την Παιδεία: Τι αλλάζει για τις Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου – Ποια προβλήματα επιλύει μετά από 75 χρόνια

Διαδώστε:
Το δρόμο για την Ολομέλεια παίρνει το σ/ν για την Παιδεία: Τι αλλάζει για τις Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου – Ποια προβλήματα επιλύει μετά από 75 χρόνια

Τον δρόμο για την Ολομέλεια της Βουλής και την τελική του ψήφιση παίρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο “Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις”

  • Της Δέσποινας Σωτηρίου

Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται άρθρα τα οποία αφορούν στη διευθέτηση του ζητήματος των οργανικών θέσεων κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδας και της Εκκλησίας της Κρήτης ενώ παράλληλα τακτοποιείται το  νομικό καθεστώς των Μητροπόλεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στα Δωδεκάνησα και της Πατριαρχικής Εξαρχίας στην Πάτμο.

Τη Δευτέρα 11 Ιουλίου στη μία το μεσημέρι μετά την τέταρτη συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί η συζήτηση επί του Σχεδίου Νόμου για τα ΑΕΙ, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Εκτιμάται ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και την Πέμπτη ή Παρασκευή το Σχέδιο Νόμου θα έχει ψηφιστεί.

Οι φορείς που κλήθηκαν

Συνολικά  18 φορείς κλήθηκαν για να διατυπώσουν τις απόψεις επί του Σχεδίου Νόμου για τα ΑΕΙ.

Μεταξύ αυτών η Αντιπροσωπεία Οικουμενικού Πατριαρχείου, η Εκκλησία της Ελλάδος, η Εκκλησία της Κρήτης, ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος και η Ένωση Συνδέσμων Κληρικών Εκκλησίας Κρήτης.

Τι προβλέπει

Μια ενδιαφέρουσα πτυχή του σχεδίου νόμου, είναι αυτή που επί τη ουσίας διευθετεί το  νομικό καθεστώς των Μητροπόλεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στα Δωδεκάνησα και της Πατριαρχικής Εξαρχίας στην Πάτμο, ένα θέμα που έμενε εκκρεμές τα τελευταία 75 χρόνια, από τότε δηλαδή που τα Δωδεκάνησα προσαρτήθηκαν στην Ελλάδα.

Επί της ουσίας οι εν λόγω Μητροπόλεις του Οικονομικού Θρόνου αποκτούν νομική οντότητα, μετατρέπονται δηλαδή σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για την περιουσία τους όσο και για τους κληρικούς που λειτουργούν σε αυτές. Εν ολίγοις οι Ιερείς διασφαλίζουν τις θέσεις αλλά και τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, 2311 μόνιμες οργανικές θέσει προστίθενται στις 6.000 θέσεις που προέβλεπε ο νόμος του 1945 και 955 θέσεις για την Εκκλησία της Κρήτης, που αφορούν στους ήδη υπάρχοντες εκεί κληρικούς. Δηλαδή δεν θα πραγματοποιηθούν 2.311 και 955 νέες προσλήψεις κληρικών, αφού οι συγκεκριμένοι ήδη υπάρχουν, υπηρετούν και αμείβονται από το κράτος.

Όπως τονίζει το υπουργείο Παιδείας το καθεστώς που επικρατούσε προκαλούσε  ανασφάλεια συνταξιοδοτική, εργασιακή και ασφαλιστική σε τρεισήμισι χιλιάδες εργαζόμενους του δημοσίου ιερείς, ενώ έχει προκαλέσει και μια κατάσταση ανισότητας μεταξύ των εκκλησιαστικών κλιμάτων στην Ελλάδα, καθώς η Εκκλησία της Ελλάδος έχει οργανικές θέσεις ενώ η Εκκλησία της Κρήτης και οι Μητροπόλεις Δωδεκανήσου δεν έχουν καμία.

Ρύθμιση του νομικού καθεστώτος

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση το σ/ν  είναι το πρώτο νομοσχέδιο που ρυθμίζει κατά τρόπο συνολικό και συστηματικά διαρθρωμένο το καθεστώς των Εκκλησιαστικών Επαρχιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Δωδεκάνησο από την απελευθέρωση και την ένωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα (άρθρ.14 του ν.δ. 423/1947 [Α΄ 226], άρθρ.  του ν. 518/1948 [Α΄ 7]).

Άρθρο 317

Με τις διατάξεις του άρθρου 317 ρυθμίζεται το εκκλησιαστικό καθεστώς των Ιερών Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου και της Πατριαρχικής Εξαρχίας Πάτμου. Η ορολογία «Εκκλησιαστικές επαρχίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Δωδεκάνησο» είναι η από μακρού χρόνου χρησιμοποιηθείσα ορολογία τόσο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο όσο και ευρύτερα όπως άλλωστε προκύπτει και από το γεγονός ότι συναντάται και στο Επίσημο Δελτίο των εν Δωδεκανήσω Επαρχιών του Οικουμενικού Θρόνου «Δωδεκάνησος».

Σύμφωνα με την παρ. 1 οι Ιερές Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου και η Πατριαρχική Εξαρχία Πάτμου τελούν υπό άμεση κανονική, εκκλησιαστική και πνευματική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Άρθρο 318

Με τις διατάξεις του άρθρου 318 ρυθμίζεται η νομική προσωπικότητα των Ιερών Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου και της Πατριαρχικής Εξαρχίας Πάτμου.

Στην παρ. 1 ορίζεται ότι οι Ιερές Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου και η Πατριαρχική Εξαρχία Πάτμου κατά τις νομικές σχέσεις τους είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και εκπροσωπούνται από τον οικείο Μητροπολίτη και τον Πατριαρχικό Έξαρχο, αντίστοιχα ή από πρόσωπα που διορίζονται από αυτούς. Υπενθυμίζεται ότι η με αριθμ. 142/1979 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έγινε δεκτή από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, προσδίδει στην Πατριαρχική Εξαρχία Πάτμου ήδη από το έτος 1979 το χαρακτήρα του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ).

Άρθρο 319

Ορίζεται ο αριθμός και η ονομασία των Ιερών Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου. Ειδικότερα, οι Ιερές Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου κατατάσσονται σύμφωνα με την τάξη που ορίζει ο ΟικουμενικόςΠατριάρχης και η περί Αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Οι Ιερές Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου κατά την τάξη που ορίζουν ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η περί Αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι οι ακόλουθες: α) Ιερά Μητρόπολη Ρόδου με έδρα την πόλη της Ρόδου, β) Ιερά Μητρόπολη Κώου και Νισύρου με έδρα την πόλη της Κω, γ) Ιερά Μητρόπολη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας με έδρα την Αγία Μαρίνα Λέρου, δ) Ιερά Μητρόπολη Καρπάθου και Κάσου με έδρα το Απέρι Καρπάθου και ε) Ιερά Μητρόπολη Σύμης με έδρα την πόλη της Σύμης.

Όρια των Ιερών Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου

  1. Η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου περιλαμβάνει τις νήσους και τις νησίδες, συμπεριλαμβανομένων και των βραχονησίδων, κατοικημένες ή μη, εντός των ορίων του Δήμου Ρόδου.

 

  1. Η Ιερά Μητρόπολη Κώ και Νισύρου περιλαμβάνει τις νήσους και τις νησίδες, συμπεριλαμβανομένων και των βραχονησίδων, κατοικημένες ή μη, εντός των ορίων του Δήμου Κώ και του Δήμου Νισύρου.

 

  1. Η Ιερά Μητρόπολη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας περιλαμβάνει τις νήσους και τις νησίδες, συμπεριλαμβανομένων και των βραχονησίδων, κατοικημένες ή μη, εντός των ορίων του Δήμου Αστυπάλαιας, του Δήμου Καλύμνου και του Δήμου Λέρου πλην των νήσων Φαρμακονήσι και Λέβιθα.

 

  1. Η Ιερά Μητρόπολη Καρπάθου και Κάσου περιλαμβάνει τις νήσους και τις νησίδες,συμπεριλαμβανομένων και των βραχονησίδων, κατοικημένες ή μη, εντός των ορίων του Δήμου Καρπάθου και του Δήμου Ηρωϊκής Νήσου Κάσου.

 

  1. Η Ιερά Μητρόπολη Σύμης περιλαμβάνει τις νήσους και τις νησίδες, συμπεριλαμβανομένων και των βραχονησίδων, κατοικημένες ή μη, εντός των ορίων του Δήμου Σύμης, του Δήμου Τήλου, του Δήμου Χάλκης και του Δήμου Μεγίστης.

 

  1. Τα όρια των Ιερών Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου μπορεί να μεταβάλλονται με νόμο, κατόπιν αιτιολογημένης απόφασης του Οικουμενικού Πατριάρχη και της περί Αυτόν Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και σύμφωνης γνώμης του οικείου Μητροπολίτη, μη επιτρεπομένης της διαίρεσης υφιστάμενης Ενορίας μεταξύ Ιερών Μητροπόλεων.

 

  1. Δεν επιτρέπεται η μεταβολή των ορίων των Ιερών Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου κατά την περίοδο διοίκησής τους από Πατριαρχικό Επίτροπο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων