29/10/2022 29/10/2022 Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης 25 Οκτωβρίου 2022 η πενθήμερη επίσημη επίσκεψη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου προέστη των εορταστικών εκδηλώσεων για την εκατονταετηρίδα από την ίδρυση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας. Της Δέσποινας Σωτηρίου «Η αναχώρηση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου ολοκληρώνει μια ιστορική και επιτυχημένη...
29 Οκτωβρίου, 2022 - 16:00
Τελευταία ενημέρωση: 29/10/2022 - 14:16

Το ταξίδι του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Λονδίνο – Η Ορθοδοξία, τα μηνύματα και ο Ελληνισμός της διασποράς

Διαδώστε:
Το ταξίδι του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Λονδίνο – Η Ορθοδοξία, τα μηνύματα και ο Ελληνισμός της διασποράς

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης 25 Οκτωβρίου 2022 η πενθήμερη επίσημη επίσκεψη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου προέστη των εορταστικών εκδηλώσεων για την εκατονταετηρίδα από την ίδρυση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.

Της Δέσποινας Σωτηρίου

«Η αναχώρηση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου ολοκληρώνει μια ιστορική και επιτυχημένη εορταστική επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο. To αξιομνημόνευτο πενθήμερο ταξίδι -χαρακτηριζόμενο από την προσωπική ποιμαντική μέριμνα του Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου- έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς πιστούς της Αρχιεπισκοπής να λάβουν την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη και να ακούσουν τα πατρικά ενθαρρυντικά λόγια του», αναφέρει χαρακτηριστικά και μεταξύ άλλων η Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας σε σχετικό μήνυμα της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Παναγιώτατος έφτασε στο αεροδρόμιο «Χίθροου» το απόγευμα της Πέμπτης 20 Οκτωβρίου 2022

Τον Παναγιώτατο στην Αίθουσα Επισήμων ανέμενε και υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας, ενώ τον καλωσόρισαν ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Λονδίνο κ. Ιωάννης Ραπτάκης, καθώς και ο κ. Gunes Yeslidag, Αναπληρωτής Επικεφαλής Αποστολής της Πρεσβείας της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Η συνάντηση με τον Βασιλιά Κάρολο

Το μεσημέρι της Τρίτης 25 Οκτωβρίου 2022 ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος είχε συνάντηση με τον Βασιλιά Κάρολο Γ’ στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Κατά τη διάρκεια της ημίωρης κατ’ ιδίαν συνάντησής τους, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας εξέφρασε για άλλη μια φορά τα συλλυπητήριά του για το θάνατο της Μητέρας του Βασιλιά, Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ καθώς και τις προσευχές και τις ευχές του εκ μέρους της Μητέρας Εκκλησίας για μια επιτυχημένη και καρποφόρα βασιλεία. Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε επίσης στους εορτασμούς της Εκατονταετηρίδας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης ο Ιωάννης Ραπτάκης, Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο Matthew Lodge, Πρέσβης του Ηνωμένου Βασίλειου στην Ελλάδα.

Το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα

Συνάντηση με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο είχε το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022 και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο για τα εγκαίνια της έκθεσης «Making of a Myth» στη Βρετανική Βιβλιοθήκη και για τις εορταστικές εκδηλώσεις της Εκατονταετηρίδας από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.

«Mε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στο Έσεξ», αναφέρει ο κ. Κατσανιώτης σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. «Το αίτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα έχει Οικουμενικό χαρακτήρα», προσθέτει.

Στον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα, τη χαρά που βίωσε πρόσφατα το Οικουμενικό Πατριαρχείο με την επιστροφή του “Ευαγγελισταρίου 220” στη Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας αλλά και τη σχέση του με τον Βασιλιά Κάρολο Γ’ μίλησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Ο Παναγιώτατος παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα “Τα Νέα Σαββατοκύριακο’, όπου αναφέρθηκε στο έργο της Αρχιεπισκοπής αλλά και τις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Γηραιά Αλβιώνα.

“Προσευχόμαστε για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα”

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έστειλε το δικό του μήνυμα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η στήριξη σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα των πανανθρώπινων αξινών και της Δημοκρατίας είναι γνωστή. “Ο επαναπατρισμός των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα θα αποτελέσει μία πράξη αξιομνημόνευτη, που θα προσδώσει μεγάλη τιμή και αναγνώριση στο σημαντικό Μουσείο που μέχρις ώρας τα φιλοξενεί, στην έντιμη Κυβέρνηση, αλλά και στο σύνολο του λίαν αγαπητού λαού της Γηραιάς Αλβιώνος”, υπογράμμισε.

Ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε και στην επιστροφή του σημαντικού εκκλησιαστικού κειμηλίου του χειρογράφου Ευαγγελισταρίου 220 στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Εικοσιφοινίσσης, το οποίο είχε κλαπεί από τους Βούλγαρους στρατιώτες το 1917. Το γεγονός αυτό έδωσε μεγάλη χαρά στην Μητέρα Εκκλησία, αλλά και σε ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο, καθώς αποτελεί ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για την επιστροφή και των υπόλοιπων κειμηλίων που βρίσκονται “εν αιχμαλωσία”.

“Προσευχόμαστε και ευελπιστούμε ότι με την ίδια ευαισθησία θα ανταποκριθούν και οι ιθύνοντες του Βρετανικού Μουσείου στο δίκαιο αίτημα των Ελλήνων και όλων όσοι υποστηρίζουν, ώστε τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επαναπατριστούν στον φυσικό τους χώρο εκεί όπου ανήκουν”.

Ο Κωνσταντινοπολίτες του Λονδίνου

Την Κυριακή, 23 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη βρετανική πρωτεύουσα, ο Παναγιώτατος είχε συνάντηση με τον Γιώργο Παπαλιάρη, πρόεδρο του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥΡΚΙ) και τον Πάνο Αναγνωστόπουλο, πρόεδρο του Συλλόγου Κωνσταντινοπολιτών Ηνωμένου Βασιλείου.

Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν κυρίως τα θέματα που απασχολούν τους Κωνσταντινουπολίτες, ιδιαίτερα αυτούς που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι όπως σημείωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος «ποτέ δεν ξέχασαν ότι κατάγονται από την Πόλη και ότι αποτελούν τέκνα της Μητρός Εκκλησίας». Ο ίδιος επανέλαβε την συμπαράσταση και υποστήριξη προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο σχετικά με την παγκόσμια αποστολή του για ειρήνη, αμοιβαία κατανόηση και προστασία του περιβάλλοντος.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαλιάρης υπογράμμισε ότι οι αρχές του ΣΥΡΚΙ είναι η αλληλεγγύη με τους ανά τον κόσμο Κωνσταντινουπολίτες και η συμπαράσταση με τους ομογενείς που ζούνε στην Πόλη, Ίμβρο και Τένεδο. «Προσδοκούμε και αναμένουμε την έναρξη της συνεργασίας με τον Σύλλογο σας προς όφελος της Οικουμενικής Ρωμιοσύνης και του Πατριαρχείου μας, ξεκινώντας από ίσως από τα πιο απλά και αναγκαία την γνωριμία των παιδιών σας , των νέων που είναι δεύτερης και τρίτης γενιάς Κωνσταντινουπολίτες, Ίμβριοι και Τενέδιοι, να επισκεφθούν τις πατρίδες των γονιών τους και να γνωρίσουν από κοντά το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, την Ελληνική Κοινότητα της Τουρκίας αλλά και την ίδια την χώρα που ζούμε» τόνισε ο κ. Παπαλιάρης.

Απαντώντας, ο κ. Αναγνωστόπουλος ανακοίνωσε ότι ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών Ηνωμένου Βασιλείου ήδη σχεδιάζει μία εκδρομή στην Πόλη τον Οκτώβριο του 2023 όπου σκοπεύουν να επισκεφθούν τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι και να γνωριστούν από κοντά με τα μέλη του ΣΥΡΚΙ.

Τέλος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης δήλωσε χαρούμενος για την σημαντική αυτή συνάντηση, λέγοντας «χαίρομαι που τα ανά τον κόσμο τέκνα της Μητρός Εκκλησίας είναι ενεργά και εργάζονται «υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου» , της διατήρησης και προώθησης του πνεύματος του Φαναρίου και της Ρωμιοσύνης καθώς και διαφύλαξης των παραδόσεων μας».

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου/ Οικουμενικό Πατριαρχείο 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων