Πατριαρχείο Βουλγαρίας
20 Μαΐου, 2022

Λιτανεία της Παναγίας του Ελέους από το Στενήμαχο στο Μπάτσκοβο

Διαδώστε:

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλιππουπόλεως κ. Νικολάου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ζνεπόλεως κ. Αρσένιος, Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητρόπολης Φιλιππουπόλεως, προέστη της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Ασένοβγκραντ (παλαιό Στενήμαχο της Ανατολικής Ρωμυλίας-πόλη με τις περισσότερες ορθόδοξες εκκλησίες αναλογικά σε όλη τη Βουλγαρία) επί τη εορτή της Μεσοπεντηκοστής.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

Στη Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν πολλοί φιλόθεοι λαϊκοί από όλη τη μητροπολιτική περιφέρεια της Φιλιππουπόλεως (Plovdiv), μεταξύ των οποίων ο Υποδιοικητής της Κοινής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων συνταγματάρχης Ιβάν Ράικοφ, δημόσια πρόσωπα, δήμαρχοι κοντινών περιοχών και δημοτικοί υπάλληλοι από το Ασένοβγκραντ.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, έγινε η καθιερωμένη λιτανεία από τον Ιερό Ναό προς το Μοναστήρι του Μπάτσκοβο, με τα «χάλκινα» της Στρατιωτικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας να παιανίζουν ύμνους έμπροσθεν. Ακολούθησαν οι στρατιωτικοί με την Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας του Ελέους, κληρικοί και πλήθος λαϊκών. Η πορεία πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Η λιτάνευση έφθασε στην Ιερά Μονή του Μπάτσκοβο στις 11:30, όπου την υποδέχθηκε ο ηγούμενος, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βελίκης κ. Σιώνιος. Εκεί τελέστηκε αγιασμός.

Το απόγευμα η πομπή με την ιερά εικόνα επέστρεψε στο Ασένοβγκραντ, όπου χτύπησαν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της πόλης.

Φωτογραφίες

Διαδώστε: