Πατριαρχείο Βουλγαρίας
15 Ιανουαρίου, 2020

Μονή Ιβάνοβο: Εορτασμοί για τα 800 χρόνια από τη ίδρυσή της

Διαδώστε:

Την συμπλήρωση των 800 ετών από την ίδρυση της Ιεράς Μονής στο Ιβάνοβο ετοιμάζεται να εορτάσει η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Ο διοικητής της Επαρχίας Ρούσε, Γκαλίν Γκριγκόρο και αναπληρωτής διοικητής Βαλεντίν Κόλεφ συναντήθηκαν με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρούσε κ. Ναούμ, προκειμένου να συζητήσουν για τις επετειακές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά το τρέχον και το επόμενο έτος.

Όπως γράφει το bnr.bg, κάποτε τα βραχώδη μοναστήρια της Βόρειας Βουλγαρίας δίπλα στο ποτάμι Ρούσενσκι Λομ προσέλκυαν διάσημους εκπροσώπους των βουλγαρικών γραμμάτων από όλη τη χώρα και κτήτορές τους ήταν οι βούλγαροι βασιλιάδες. Σ΄ αυτούς τους ιερούς τόπους φυλάσσεται η μνήμη για τη μεσαιωνική ιστορία της Βουλγαρίας. Το μεγαλύτερο μοναστήρι του συγκροτήματος είναι η Μονή του Αγίου Αρχαγγέλου Μιχαήλ δίπλα στο χωριό Ιβάνοβο, κοντά στην πόλη Ρούσε. Αποτελείται από 20 μικρές εκκλησίες, παρεκκλήσια και κελιά μοναχών μέσα στα βράχια που επικοινωνούν μεταξύ τους με λαξευμένα στην πέτρα σκαλιά. Το μοναστήρι ιδρύθηκε στις αρχές του 13ου αιώνα από τον μοναχό Ιωακείμ που αργότερα έγινε πατριάρχης. Έχει πολύ ωραίες τοιχογραφίες, ζωγραφισμένες από μάστορες του Τίρνοβο στο στυλ των Κομνηνών και των Παλαιολόγων. Σήμερα λειτουργεί μόνο το εκκλησάκι της Θεομήτορος, του οποίου οι τοιχογραφίες από τα μέσα του 14ου αιώνα θεωρούνται αριστούργημα της μεσαιωνικής βουλγαρικής και βαλκανικής τέχνης.

Διαδώστε: