11/05/2021 11/05/2021 Μεγάλη γιορτή στην Βουλγαρία σήμερα, καθώς η εκκλησία μας τιμά στις 11 Μαΐου εκάστου έτους τους Αγίους Ισαποστόλους Κύριλλο και Μεθόδιο, φωτιστές των Σλάβων από την Θεσσαλονίκη. Σε όλη τη Βουλγαρία τέτοια μέρα μια εικόνα των Αγίων Αδελφών συνοδεία ιερέως μεταφέρεται έξω από τα Πανεπιστήμια και τα σχολεία, όπου τελείται δοξολογία για τους διαφωτιστές των...
11 Μαΐου, 2021 - 19:45
Τελευταία ενημέρωση: 11/05/2021 - 21:15

Θεία Λειτουργία και αγιασμός στον Ι.Ν. Κυρίλλου και Μεθοδίου Σόφιας

Διαδώστε:
Θεία Λειτουργία και αγιασμός στον Ι.Ν. Κυρίλλου και Μεθοδίου Σόφιας

Μεγάλη γιορτή στην Βουλγαρία σήμερα, καθώς η εκκλησία μας τιμά στις 11 Μαΐου εκάστου έτους τους Αγίους Ισαποστόλους Κύριλλο και Μεθόδιο, φωτιστές των Σλάβων από την Θεσσαλονίκη. Σε όλη τη Βουλγαρία τέτοια μέρα μια εικόνα των Αγίων Αδελφών συνοδεία ιερέως μεταφέρεται έξω από τα Πανεπιστήμια και τα σχολεία, όπου τελείται δοξολογία για τους διαφωτιστές των Σλάβων, που τους έφτιαξαν αλφάβητο και τους έμαθαν να φυλάττουν τις γραφές. 

Με την ευκαιρία αυτή, στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Σόφιας, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Πρωτοσύγκελλου του Μητροπολίτη Σόφιας και Πατριάρχη Βουλγαρίας, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μπελογκραντσίκ κ. Πολύκαρπου. 

Πριν την έναρξη της Θείας Λειτουργίας, ο Επίσκοπος έκανε αγιασμό για την νέα (ήδη ολοκληρωμένη) αγιογράφηση του ναού.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπελογκραντσίκ κ. Πολύκαρπος κήρυξε τον θείο λόγο, υπενθυμίζοντας στους πιστούς τα βιβλία προσευχής και τους πυλώνες πίστεως που άφησαν ως παρακαταθήκη και έχουν σήμερα οι Σλάβοι εξαιτίας του έργου των αδελφών ισαποστόλων Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου.

«Οι Άγιοι αδελφοί Κύριλλος και Μεθόδιος επιβεβαίωσαν πώς μπορεί να επιτευχθεί η εν Χριστώ ζωή. Εδραιώθηκαν σε αυτό και θέλησαν να γίνουν ιεραπόστολοι, προκειμένου να υπηρετήσουν  την πνευματική ευημερία του κόσμου. Έγιναν παράδειγμα με τις ζωές και τις αρετές τους, ενθαρρύνοντας όσους δεν είχαν ακόμα πίστη.… Ας εμπνευστούμε από το φως και την αγιότητα τους, να τους μιμηθούμε σύμφωνα με τη δύναμη και την ικανότητά μας και με μια πλήρη αίσθηση ευθύνης να κάνουμε ό, τι απαραίτητο», είπε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος.

Ο κ. Πολύκαρπος συνεχάρη, επίσης, τη Δρ. Μποριάνα Ναϊντένοβα, επί σειρά ετών μαέστρο της μικτής εκκλησιαστικής χορωδίας του ναού, που γιόρτασε την 50ή επέτειό της στη χορωδία την παραμονή της εορτής. Δίνοντάς της ένα όμορφο μπουκέτο λουλούδια, της ευχήθηκε να έχει υγεία, σοφία και ικανότητα να συνεχίζει να δοξάζει τον Θεό και να είναι οδηγός προσευχής για όλους όσους παρευρίσκονται στην εκκλησία αυτής της ενορίας.

Επίσης, μετέφερε τις ευχές και τα λόγια ευγνωμοσύνης του Μητροπολίτη Σόφιας για την εορτή, αλλά και την αποκατάσταση του ναού.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων