Πατριαρχείο Ιεροσολύμων
10 Νοεμβρίου, 2022

Η εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Δημητρίου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Διαδώστε:

Η μνήμη του Αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτη εορτάσθηκε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος με τη συνοδεία Πατέρων Αγιοταφιτών προσήλθε για προσκύνημα.

Παραμονή της εορτής, το απόγευμα τελέσθηκε Εσπερινός, και ανήμερα αυτής, το πρωί τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στο αρχαίο παρεκκλήσι του Αγίου Δημητρίου στο Κεντρικό Μοναστήρι, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Γεράσων κ. Θεοφάνους.

Συλλειτούργησαν ο Τυπικάρης και υπεύθυνος του παρεκκλησίου Αρχιμανδρίτης π. Αλέξιος, οι Αρχιμανδρίτες π. Μακάριος και π. Διονύσιος και ο Πρεσβύτερος π. Νεκτάριος και ο Ιεροδιάκονος π. Δοσίθεος. Έψαλλε ο Βασίλειος Γκοτσόπουλος μετά των μαθητών της Πατριαρχικής Σχολής Σιών.

Παρευρέθηκαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στα Ιεροσόλυμα κ. Ευάγγελος Βλιώρας, οι Αραβόφωνοι μαθητές της Πατριαρχικής ομώνυμης Αραβόφωνης Σχολής, μέλη της Ελληνικής παροικίας, το Αραβόφωνο ποίμνιο και προσκυνητές.

Παρακάτω το δελτίο Τύπου του Πατριαρχείου:

Ελθών ο Μαξιμιανός εις Θεσσαλονίκην, έμαθε τούτο και εφυλάκισεν αυτόν, ων δε εις το στάδιον παρηκολούθει τους απανθρώπους αγώνας και Λυαίον επαιρόμενον διά την δύναμιν αυτού.

Νέστωρ τις Χριστιανός, ελθών εις την φυλακήν, εζήτησε την ευλογίαν του Αγίου Δημητρίου διά να συμπλακή με τον Λυαίον. Ο Δημήτριος έδωσεν αυτώ την ευλογίαν, σταυρώσας διά του σημείου του σταυρού λέγων προφητικώς εις αυτόν ότι «και Λυαίον θα νικήση και υπέρ Χριστού θα μαρτυρήση». Ελθών εις το στάδιον ο Νέστωρ συνεπλάκη με τον Λυαίον και κατέφερεν αυτώ πλήγμα και εθανάτωσεν αυτόν. Τούτο μαθών ο Μαξιμιανός ελυπήθη και πληροφορηθείς ότι τούτο συνέβη τη ευλογία του Δημητρίου, διέταξε τον θάνατον αυτού εις την φυλακήν λόγχαις και τον διά ξίφους θάνατον του Νέστορος.

Επί τη μνήμη αυτών ετελέσθη αφ΄ εσπέρας Εσπερινός και θεία Λειτουργία την πρωΐαν της εορτής εις το εν τω Κεντρικώ Μοναστηρίω αρχαίον παρεκκλήσιον του Αγίου Δημητρίου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Γεράσων κ. Θεοφάνους και συλλειτουργούντων αυτώ του Τυπικάρη και υπευθύνου του παρεκκλησίου Αρχιμανδρίτου π. Αλεξίου, των Αρχιμανδριτών π. Μακαρίου και π. Διονυσίου και του Πρεσβυτέρου π. Νεκταρίου και του Ιεροδιακόνου π. Δοσιθέου, ψάλλοντος του κ. Βασιλείου Γκοτσοπούλου μετά των μαθητών της Πατριαρχικής Σχολής Σιών, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα κ. Ευαγγέλου Βλιώρα, των Αραβοφώνων μαθητών της Πατριαρχικής ομωνύμου Αραβοφώνου Σχολής, μελών της Ελληνικής παροικίας, του Αραβοφώνου ποιμνίου και προσκυνητών.

Διαρκούσης της θείας Λειτουργίας προσήλθε διά προσκύνησιν η Α.Θ.Μ. ο Πατήρ ημών και Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος μετά Πατέρων Αγιοταφιτών.

Εις το Κοινωνικόν ο Σεβασμιώτατος εκήρυξε τον θείον λόγον περί της αγάπης του μάρτυρος προς τον Χριστόν, διά της οποίας και αψήφησε και αυτόν τον θάνατον και περί της συμμετοχής πάντων ημών εις το Μυστήριον της Θείας Ευχαριστίας και εις την ζώσαν Εκκλησίαν.

Σχολική εορτή προς τιμήν του Αγίου Δημητρίου

Προς τιμήν του Αγίου Δημητρίου, οι μαθητές της Πατριαρχικής Σχολής τέλεσαν σεμνή σχολική εορτή στην αίθουσα τελετών αυτής.

Την τελετή αυτή τίμησε με την παρουσία του ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, συνοδευόμενος υπό του Προέδρου της Σχολικής Εφορίας Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ελενουπόλεως κ. Ιωακείμ.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα

 

Διαδώστε: