Πατριαρχείο Μόσχας
04 Ιανουαρίου, 2019

Πατρ. Κύριλλος: Πολιτικές δυνάμεις ενάντια στην ενιαία Ρωσία

Διαδώστε:

Στις 3 Ιανουαρίου του 2019 την ημέρα της μνήμης του Αγίου Πέτρου, Μητροπολίτη της Μόσχας, ο Πατριάρχης Κύριλλος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στο Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κρεμλίνο και έπειτα έβγαλε λόγο στους παρεβρισκόμενους, στον οποίο ιδιαίτερα τόνισε τη σημασία της προσωπικότητας του Αγίου Πέτρου.

“Ο Άγιος Πέτρος ζούσε σε μια πολύ δύσκολη εποχή, όταν διαμελιζόταν η ενιαία Ρωσία, και εκείνος έπαιρνε κατάκαρδα όσα κατέστρεφαν την ενότητα του λαού, την ενότητα της χώρας και υπέσκαπτε την ενότητα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Είναι γνωστό ότι το 1299 η έδρα του Μεγάλου Δούκα μεταφέρθηκε στην πόλη Βλαδίμιρ. Όταν το 1308 ο Μητροπολίτης Πέτρος γύρισε από την Κωνσταντινούπολη, όπου χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Κιέβου και πασών των Ρωσιών, θέλησε να μείνει στο Κίεβο. Το Κίεβο όμως ήταν σχεδόν ερειπωμένο και την πόλη απειλούσε η Χρυσή Ορδή και διάφοροι ληστές, και ο τόπος άρχισε να γίνεται έρημος. Ο Μητροπολίτης πασών των Ρωσικών χωρίς κίνδυνο δεν μπορούσε να βρίσκεται στο Κίεβο και αποφάσισε να πάει στην έδρα του μεγάλου Δούκα στην πόλη Βλαδίμιρ και το έκανε το 1309. Και έπειτα μετέβη στη Μόσχα, η οποία άρχισε να αποκτάει όλο και περισσότερη σημασία.

Λίγο πριν το θάνατό του ο Μητροπολίτης θέλησε να κατασκευάσουν στην Μόσχα τον λίθινο ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και πρόλαβε να βάλε τον θεμέλιο λίθο. Τα λείψανά του βρίσκονται σήμερα στο Ιερό του Ναού της Κοιμήσεως.

Και σήμερα, ενθυμούμενοι τον Άγιο Μητροπολίτη, βεβαίως σκεφτόμαστε τι γίνεται σήμερα στη Ρωσία. Γνωρίζουμε ότι δυνατές πολιτικές δυνάμεις εργάζονται για να μην γίνει ποτέ η Ρωσία ενιαία. Γνωρίζουμε τι συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία,. Γνωρίζουμε γιατί το όνομα του Αγίου Μητροπολίτη Πέτρου σήμερα αποσιωπούν στην Ουκρανία, τόσο δυνατή είναι η πρόκληση που κάνει ο Άγιος Πέτρος σε όσους θέλουν να καταστρέψουν την πνευματική ενότητα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο Άγιος Μητροπολίτης προσεύχεται για την πνευματική ενότητα του λαού ας. για την αποτροπή διχόνοιας και διαφορών οι οποίες δυστυχώς υπάρχουν ακόμα στα εδάφη μας”.

Διαδώστε: