Πατριαρχείο Μόσχας
05 Δεκεμβρίου, 2021

Στρογγυλή τράπεζα για τον αλκοολισμό – Διαστάσεις γενοκτονίας στη Ρωσία

Διαδώστε:

Στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Αποκατάσταση γονέων με προβλήματα αλκοολισμού και προφύλαξη από διαταραχές, που προέρχονται από την κατάχρηση αλκοόλ» πραγματοποιήθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Επιτρόπου για τα Δικαιώματα του Παιδιού υπό τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα. Στη στρογγυλή τράπεζα συμμετείχαν εκπρόσωποι αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας, του Υπουργείου Παιδείας της Ρωσίας, της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων, καθώς και εμπειρογνώμονες και ειδικοί από διάφορες περιοχές της Ρωσίας.

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν τις μορφές/τους τρόπους δηλ. εργασίας με τους εθισμένους στο αλκοόλ γονείς και τις πιθανές ή και υπάρχουσες μορφές συνεργασίας μεταξύ των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και των κοινωνικά προσανατολισμένων ΜΚΟ προς την κατεύθυνση της βοήθειας οικογενειών. Παρουσιάστηκαν, επίσης, οι πιο επιτυχημένες μέθοδοι σύνθετης αποκατάστασης, προσαρμοσμένες στις διάφορες περιφέρειες.

Προτάσεις στην Στρογγυλή Τράπεζα έκανε και ο επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου για την Αντιμετώπιση του Αλκοολισμού και την Προαγωγή της Νηφαλιότητας του Συνοδικού Τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας και Ευποιίας, Βαλέρι Νταρόνκιν.

«Ένα από τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η υπέρβαση του αισθήματος ανικανότητας μεταξύ των επαγγελματιών που εργάζονται με οικογένειες με παιδιά και εξαρτημένους γονείς. Συχνά φαίνεται ότι δεν μπορούν να βοηθηθούν, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να συλλέξουμε τη θετική εμπειρία εργασίας με τέτοιες οικογένειες και να τη γνωστοποιήσουμε, δείχνοντάς την με τη μορφή εκπαιδευτικών ταινιών, αλλά και μεθοδολογικών υλικών. Να μιλήσουμε γι’ αυτό σε επαγγελματικές συναντήσεις», σημείωσε ο Βαλέρι Νταρόνκιν κατά την ομιλία του.

Κατά τη διάρκεια της στρογγυλής τραπέζης, ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας πρότεινε να συνοψιστεί η δικαστική εμπειρία που σχετίζεται με τη λήψη αποφάσεων στέρησης των γονεϊκών δικαιωμάτων των αλκοολικών γονέων. «Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι ρόλο παίζουν οι δικαστές, ώστε να μην απομακρύνεται το παιδί από την οικογένεια, αλλά να ενθαρρύνουν τους γονείς να υποβληθούν σε θεραπεία και αποκατάσταση. Αυτή η εμπειρία θα πρέπει να συλλέγεται, να συνοψίζεται και να παρουσιάζεται σε εκείνους τους ειδικούς που εργάζονται στις κρατικές αρχές για την κηδεμονία, στο δικαστικό σύστημα και στις επιτροπές για υποθέσεις ανηλίκων» είπε ο κ. Νταρόνκιν.

«Η εξάρτηση των γονέων από το αλκοόλ είναι μία από τις κύριες αιτίες κοινωνικής ορφάνιας, περιορισμού και στέρησης των γονικών δικαιωμάτων», τόνισε η Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Παιδιού. «Αν θέλουμε τα παιδιά να μένουν στο σπίτι τους, τότε όλα τα κόμματα πρέπει να παίξουν το ρόλο τους στην επίλυση αυτού του προβλήματος. Όχι μόνο οι γιατροί. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν για αυτό το θέμα. Παρακάμψτε το. Δεν βλέπω κανένα λόγο, να σιωπώ όταν πρόκειται για τη ζωή, την υγεία και το μέλλον χιλιάδων παιδιών. Πρέπει να δημιουργήσουμε προοπτικές, όχι να κλείνουμε τις πόρτες», είπε η Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η ίδια εστίασε την προσοχή των συμμετεχόντων σε διάφορους τομείς εργασίας για την πρόληψη και αποκατάσταση γονέων με εξάρτηση από το αλκοόλ. Ειδικότερα δε μίλησε για το πρόβλημα των αλκοολικών που πρόκειται να γίνουν μητέρες ή που έπιναν πριν αντιληφθούν την εγκυμοσύνη. «Τα παιδιά με εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο είναι τρομακτικά. Μπορεί να αισθάνονται τις συνέπειες της μέθης σχεδόν σε όλη τους τη ζωή», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο ειδικός ψυχίατρος-αναισθησιολόγος του Υπουργείου Υγείας της Ρωσίας, Εβγκένι Μπρουν, έθεσε ως ζήτημα την κληρονομικότητα της μέθης, μιλώντας για τα παιδιά που -χωρίς φυσικά να το θέλουν- κληρονομούν τον μεθυσμένο τρόπο ζωής των γονιών τους. «Ό,τι συμβαίνει στην οικογένεια ενός παιδιού μέχρι την ηλικία των πέντε ετών καθορίζει το σύστημα συμπεριφοράς του, το σύστημα των ψυχικών αντιδράσεων, ολόκληρη τη μελλοντική του ζωή. Κι αν δει μεθυσμένο πατέρα, τότε όσο μεγαλώνει, πιθανότατα θα συμπεριφερθεί με τον ίδιο τρόπο. Ως εκ τούτου, η εργασία με την οικογένεια, η ευρύτερη προπαγάνδα της αποστροφής του αλκοόλ είναι η πιο σημαντική εγγύηση για τη μελλοντική νηφάλια ζωή αυτών των ανθρώπων. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή είναι μια απόλυτη θεραπεία για τη μελλοντική μέθη, αλλά θα μειώσει σημαντικά την πιθανότητα αυτού του συμβάντος», είπε ο Εβγκένι Μπρουν.

Στο τέλος της στρογγυλής τραπέζης, η Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας είπε ότι όλες οι προτάσεις που τέθηκαν στη συνάντηση θα συμπεριληφθούν στο γενικό ψήφισμα της στρογγυλής τραπέζης και θα σταλούν στις περιφέρειες προς επεξεργασία.

Σήμερα στη Ρωσία υπάρχουν περισσότερες από 600 Ορθόδοξες οργανώσεις και έργα που βοηθούν τους εθισμένους στο αλκοόλ και τους συγγενείς τους να ξεπεράσουν τον εθισμό. Στο Συνοδικό Φιλανθρωπικό Τμήμα λειτουργεί από το 2011 το Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης Αλκοολισμού και Προαγωγής της Νηφαλιότητας.

Ακόμα, μια δωρεάν υπηρεσία βοήθειας της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας είναι ανοιχτή: Οι Ρώσοι μπορούν να καλούν στο 8-800-775-36-26 για πληροφορίες σχετικά με κέντρα αποκατάστασης, κοινωνίες και ομάδες νηφαλιότητας στη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και το Καζακστάν.

Διαδώστε: