Πατριαρχείο Ρουμανίας
20 Δεκεμβρίου, 2018

Η Ρουμανική Εκκλησία τιμά του ήρωες του Δεκεμβρίου του 1989

Διαδώστε:

People hold candles at The Opera Square, one of the starting points of the Romanian 1989 Revolution, as they take part in a rally which ignited the uprising 20 years ago that brought down communist rule in Romania in Timisoara city (580km west from Bucharest) on December 16, 2009. In Timisoara, in the west of the country, people gathered in front of the town's protestant church to recreate the 1989 protests against the eviction of pastor Laszlo Tokes by the communist authorities.Tokes, an ethnic Hungarian, used his sermons to criticise the regime of dictator Nicolae Ceausescu and is seen by some as the "spark" that began Romania's revolution. AFP PHOTO DANIEL MIHAILESCU (Photo credit should read DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images)

Επιμνημόσυνη δέηση σε όλους τους ναούς και τα μοναστήρια της Ρουμανίας, αλλά και του εξωτερικού που ανήκουν στο Πατριαρχείο της Ρουμανίας, αναμένεται να τελεστεί το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου, στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στη ρουμανική επανάσταση του Δεκεμβρίου του ’89, που οδήγησε στην ανεξαρτησία της χώρας.

Μνημόσυνο για τους ήρωες θα τελεστεί το Σάββατο στις 12.00 μετά τη Θεία Λειτουργία στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό.

Η Ρουμανική Επανάσταση ήταν μια περίοδος βίαιης πολιτικής αναταραχής στη Ρουμανία το Δεκέμβριο του 1989 και μέρος των επαναστάσεων του 1989 που σημειώθηκαν σε αρκετές χώρες.

Η Ρουμανική επανάσταση ξεκίνησε στην πόλη της Τιμισοάρα και σύντομα εξαπλώθηκε σε όλη την η χώρα, με αποκορύφωμα την δίκη και την εκτέλεση του επί πολλών ετών κομμουνιστή ηγέτη Νικολάε Τσαουσέσκου, και το τέλος της 42χρονης κομμουνιστικής κυριαρχίας στη Ρουμανία. Ήταν επίσης η τελευταία διάλυση ενός κομμουνιστικού καθεστώτος σε χώρα του Συμφώνου της Βαρσοβίας κατά τη διάρκεια των γεγονότων του 1989, και η μόνη που ανέτρεψε βίαια της κυβέρνηση μιας χώρας και εκτέλεσε τον ηγέτη της.

Ταραχές, βία στους δρόμους και φόνοι σε διάφορες πόλεις της Ρουμανίας κατά τη διάρκεια περίπου μίας εβδομάδας οδήγησε τον Ρουμάνο δικτάτορα να φύγει από το Βουκουρέστι στις 22 Δεκεμβρίου με τη σύζυγό του, αναπληρώτρια πρωθυπουργό Έλενα Τσαουσέσκου. Συνελήφθησαν στην Τιργκόβιστε, δικάστηκαν σε έκτακτο στρατοδικείο με την κατηγορία της γενοκτονίας, ζημία στην εθνική οικονομία και κατάχρηση εξουσίας για ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του ρουμανικού λαού. Καταδικάστηκαν για όλες τις κατηγορίες και εκτελέστηκαν αμέσως την ημέρα των Χριστουγέννων του 1989, αποτελώντας τα τελευταία άτομα που καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν στη Ρουμανία.

Διαδώστε: