Πατριαρχείο Ρουμανίας
16 Αυγούστου, 2022

16 Αυγούστου – Ημέρα μνήμης και ευαισθητοποίησης για τη βία κατά των Χριστιανών στη Ρουμανία

Διαδώστε:

Η 16η Αυγούστου είναι η ημέρα που σε όλη τη Ρουμανία τιμάται η μνήμη των μαρτύρων του Brâncoveni (Μπρένκοβενι) και γίνεται ενημέρωση-εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τη βία κατά των χριστιανών. Η γιορτή αυτή εορτάζεται για τρίτη φορά κατόπιν προεδρικού διατάγματος που εκδόθηκε από τον Πρόεδρο της Ρουμανίας στις 16 Ιουλίου 2020.

Σκοπός της συγκεκριμένης ημέρας είναι να ενημερώσει το κοινό/ποίμνιο, συμπεριλαμβανομένων των νέων, για το ρόλο του Χριστιανισμού στη ρουμανική ιστορία και για τη φύση και την έκταση του χριστιανικού διωγμού, που συνεχίζεται σήμερα.

«Το μαρτύριο ως η τέλεια απόδειξη της αγάπης του Χριστού απεικονίζεται υποδειγματικά στην ιστορία του ρουμανικού χριστιανισμού από τους Αγίους Μάρτυρες του  Brâncoveni», αναφέρει το Πατριαρχείο Ρουμανίας.

«Η αφιέρωση μιας εθνικής ημέρας μνήμης στο μαρτύριο τους πρέπει να είναι μια ευκαιρία για εμάς να ευαισθητοποιηθούμε για την τρέχουσα βία κατά των Χριστιανών. Σήμερα αυτές οι βιαιοπραγίες προσλαμβάνουν διάφορες μορφές δίωξης, από τη Χριστοφοβία των νέων ιδεολογιών μέχρι τις κινηματογραφημένες εκτελέσεις ανθρώπων που δεν φέρουν άλλη ενοχή πέρα ​​από αυτή του ότι… είναι χριστιανοί».

Στο πλαίσιο αυτό, το Πατριαρχείο Ρουμανίας προτρέπει να θυμόμαστε τα χριστιανικά μαρτύρια και να υπερασπιζόμαστε και να προωθούμε την θρησκευτική ελευθερία ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα».

Οι διώξεις κατά των χριστιανών έχουν επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Παγκοσμίως, οι τάσεις διώξεων και καταπίεσης του Χριστιανισμού αυξήθηκαν το 2021, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε ο Οργανισμός Open Doors. Σύμφωνα με αυτόν, περίπου 360 εκατομμύρια χριστιανοί υφίστανται υψηλό βαθμό δίωξης και διακρίσεων παγκοσμίως.

Υπό την προοπτική αυτών των αριθμών, ένας στους επτά χριστιανούς παγκοσμίως είναι θύμα διώξεων και διακρίσεων για την πίστη του στον Χριστό. Πιο συγκεκριμένα, ένας στους έξι χριστιανούς στην Αφρική, δύο στους πέντε στην Ασία και ένας στους δώδεκα στη Λατινική Αμερική.

Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που κάθε χώρα στη λίστα παρακολούθησης έχει χαρακτηριστεί ως έχουσα «πολύ υψηλό» ή «ακραίο» βαθμό δίωξης.

Τα αίτια είναι πολλαπλά και δύσκολα απομονώνονται σε μία μόνο κατηγορία. Υπάρχει στενή σύνδεση μεταξύ της πηγής της δίωξης και του θρησκευτικού καθεστώτος που έχει υιοθετήσει η συγκεκριμένη περιοχή ή χώρα.

Σε αριθμούς, οι στατιστικές δείχνουν ότι περίπου 5.898 χριστιανοί σκοτώθηκαν, 5.110 εκκλησίες δέχθηκαν επίθεση, 6.175 στερήθηκαν την ελευθερία και 3.829 χριστιανοί απήχθησαν.

Φωτογραφία: Μαρτύριο του Αγίου Brâncoveni, τοιχογραφία από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου του Νέου στο Βουκουρέστι

Πηγή: ©Basilica.ro / Mircea Florescu

Διαδώστε: