Πατριαρχείο Ρουμανίας
12 Αυγούστου, 2022

Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας – Η εν Ρουμανία Εκκλησία στο πλευρό των νέων

Διαδώστε:

Η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία είναι διαρκώς στο πλευρό της νεολαίας διοργανώνοντας διάφορες φιλανθρωπικές δράσεις για την υλική και πνευματική υποστήριξη φοιτητών και μαθητών. Παράλληλα, μεγάλη είναι η συνεισφορά της Εκκλησίας στις εγκυμονούσες γυναίκες και μητέρες οι οποίες αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα, όπως οικογενειακά και οικονομικά. Χαρακτηριστική είναι η οργάνωση των Ορθόδοξων νέων της Ρουμανίας που βοηθάνε τις μητέρες και συμβάλουν στην αύξηση των υποστηρικτών υπέρ τη ζωής.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε το 1990 να ανακηρύξει την 12η Αυγούστου κάθε χρόνου ως Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας (International Youth Day), η οποία θα επικεντρώνεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Το θέμα για το 2022 είναι «Διαγενεακή Αλληλεγγύη: Δημιουργώντας έναν κόσμο για όλες τις ηλικίες».

Όσα δήλωσαν οι πρόεδροι των οργανώσεων Ορθόδοξης Νεολαίας της Ρουμανίας

«Εμείς, στο ASCOR Ιασίου, έχουμε το σύνθημα: «Δώστε νόημα στις σπουδές σας». Καλούμαστε να είμαστε ελεύθεροι και να δώσουμε νόημα στα νιάτα μας. Τώρα είναι η ώρα. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο στην Εκκλησία, μαζί με τους ομοϊδεάτες, που έχουν τις ίδιες αξίες και επιδιώξεις με εμάς», ανέφερε στο basilica.ro ο πρόεδρος του Συλλόγου Ρουμάνων Χριστιανών-Ορθοδόξων Φοιτητών (ASCOR) Ιασίου, Iulian Tomeac.

«Μπορούμε να ανακαλύψουμε πόσο πολύτιμο είναι το δώρο της ζωής, τόσο για εμάς που γεννηθήκαμε όσο και για τα μωρά που περιμένουν να έρθουν στον κόσμο. Σε φοιτητικούς συλλόγους υπέρ της ζωής, οι νέοι μπορούν να βοηθήσουν τις εγκυμονούσες που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα. Κατανοώντας καλύτερα τι περνάει μια γυναίκα σε εκείνη την περίοδο της ζωής της και έχοντας διαρκής ενημέρωση για τους τρόπους δράσης σε τέτοιες καταστάσεις, οι νέοι μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση των υπέρμαχων υπέρ της ζωής», ανέφερε στο basilica.ro η πρόεδρος των “Φοιτητών υπέρ της Ζωής” (SPV) του Βουκουρεστίου, Valentina Doliș.

«Οι νέοι είναι η κινητήρια δύναμη της κοινωνίας και η πίστη τους είναι η καρδιά της χώρας. Η αγάπη για τον πλησίον είναι το πολυτιμότερο δώρο των νέων προς όλων τον κόσμο. Η καθαρή καρδιά και ο δίκαιος νους είναι οι ουσιαστικές αρετές των νέων, οι οποίοι γίνονται οι οδηγοί των γενεών τους», ανέφερε στο basilica.ro ο πρόεδρος του Συλλόγου Ρουμάνων Χριστιανών-Ορθοδόξων Φοιτητών (ASCOR), Μπακάου, Vlad Țuțurlan.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάστε μερικά παραδείγματα δράσεων της εν Ρουμανίας Εκκλησίας

Ο Επίσκοπος Χουσίου κ. Ιγνάτιος συναντήθηκε με τα παιδιά και τους νέους που συμμετείχαν στην αγροτική κατασκήνωση «Παιδική ηλικία και πίστη» που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Fundu Văii της κομητείας Βασλούι.

Περίπου 120 παιδιά και νέοι από τα χωριά Orgoiești, Căpușneni και Fundu Văii απόλαυσαν, για τέσσερις ημέρες, το πρόγραμμα της κατασκήνωσης.

Συμμετείχαν σε θεματικά εργαστήρια και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, με την υποστήριξη των εθελοντών του Συλλόγου “JoyCamps Romania” (ελεύθερη μετάφραση: Χαρούμενη Κατασκήνωση της Ρουμανίας). Στην κατασκήνωση τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να μάθουν για τις πρώτες βοήθειες, για το πώς να προσανατολίζονται και να επιβιώνουν στη φύση, έκαναν τοξοβολία, πεζοπορία, χόρεψαν, έπαιξαν το κυνήγι θησαυρού, κ.α.

Πέραν αυτών, τα παιδιά συμμετείχαν καθημερινά στην πρωινή και απογευματινή προσευχή και η κατασκήνωση ολοκληρώθηκε με τη Θεία Λειτουργία, όπου όλα τα παιδιά μετέλαβαν το Σώμα και το Αίμα του Σωτήρος Ιησού Χριστού.

Η κατασκήνωση στην Fundu Văii είναι η 8η από τις 12 κατασκηνώσεις που διοργάνωσε η Επισκοπή Χουσίου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο “JoyCamps Romania”.

Μέχρι σήμερα, περίπου 1.000 παιδιά και νέοι από διαφορετικές αγροτικές κοινότητες της κομητείας Βασλούι έχουν επωφεληθεί από αυτό το πρόγραμμα.

Συνοδευόμενος από τον π. Nicolae Ignat, κοινωνικό σύμβουλο της Αρχιεπισκοπής, ο Αρχιεπίσκοπος της Άλμπα Ιούλια κ. Ειρηναίος διαβεβαίωσε τα παιδιά που φιλοξενούνται στο Οικογενειακό Σπίτι «Άγιος Ανδρέας», στο Vingard της κομητείας Άλμπα, ότι η Εκκλησία θα συνεχίσει να τα φροντίζει, προσφέροντάς τους πακέτα με δώρα και ιερές εικόνες.

Ακόμη, ο Αρχιεπίσκοπος συζήτησε και με τους εργαζόμενους του κοινωνικού κέντρου «Άγιος Ανδρέας» και τους προέτρεψε να συνεχίσουν να δείχνουν θυσιαστική αγάπη στην αποστολή που πρέπει να εκπληρώσουν.

Το οικογενειακό σπίτι “Άγιος Ανδρέας” ιδρύθηκε το 1999, έχει χωρητικότητα 16 θέσεων, και είναι υπό τον συντονισμό του π. Ioan Stănilă από την Ενορία Vingard. Επί του παρόντος, 12 παιδιά ηλικίας από 8 έως 19 ετών φροντίζονται στο κοινωνικό ίδρυμα.

Καθώς πλησιάζει η μέρα που θα ανοίξουν τα σχολεία, το Ιατρικό Ίδρυμα «Πρόνοια» από το Ιάσιο ξαναρχίζει την εκστρατεία «Ξεκινώντας τη σχολική χρονιά με ρούχα και σχολικές τσάντες!».

Όσοι συμμετέχουν σε αυτό το εγχείρημα, παρακινούνται από το αίσθημα χαράς που προκαλείται από την απόκτηση καινούργιων ρούχων και σχολικών ειδών. Μέσω αυτής της προσέγγισης, το συγκεκριμένο Ίδρυμα προσφέρει αυτό το αίσθημα χαράς σε παιδιά από αγροτικές περιοχές, και που προέρχονται από ευπαθείς οικογένειες.

Νωρίτερα, εθελοντές από το Παρεκκλήσι του Εθνικού Καθεδρικού Ναού πραγματοποίησαν μια νέα δράση στο πλαίσιο της εκστρατείας «Βοήθεια στους μαθητές», σε ενορίες της κομητείας Ίλφοβ (Balta Neagră, Moara Vlăsiei και Grădiștea) και της κομητείας Πράχοβα (Balta Doamnei). Συνολικά 24 οικογένειες των οποίων τα παιδιά είναι εγγεγραμμένα στο πρόγραμμα ενισχύθηκαν με πακέτα τροφίμων και σχολικά είδη.

Ο Dănuț Prună, συντονιστής των εθελοντών από το Παρεκκλήσι του Εθνικού Καθεδρικού Ναού, είπε στο basilica: «Προσπαθούμε να εντείνουμε αυτές τις δραστηριότητες, προκειμένου να στηρίξουμε όλα τα παιδιά που είναι εγγεγραμμένα σε αυτό το πρόγραμμα του Πατριαρχείου Ρουμανίας».

Στο πλαίσιο της εκστρατείας «Βοήθεια στους μαθητές», πάνω από 40 μαθητές από τις κομητείες Ίλφοβ και Πράχοβα, κατά τη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους, θα επωφεληθούν από την υποστήριξη που θα τους παρέχουν οι εθελοντές από τον Εθνικό Καθεδρικό Ναό όσον αφορά στην πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην παροχή σχολικών ειδών, σχολικών σακιδίων, ψυχολογικής, συμβουλευτικής υποστήριξης, ρουχισμού, υποδημάτων και άλλων.

Πάνω από 60 Ρουμάνοι και Ουκρανοί μαθητές συμμετείχαν στη 13η δημιουργική κατασκήνωση «Μαζί, ας γνωρίσουμε τις χριστιανικές μας αξίες», που διοργάνωσε η Επισκοπή Οράντεα μεταξύ 11-23 Ιουλίου, στην ξύλινη και ιστορική Ιερά Μονή Voevozi (Βοεβόζι).

Αυτή η δράση διοργανώθηκε σε συνεργασία με τη Σχολική Επιθεώρηση της Κομητείας Μπιχόρ και το Δημαρχείο της Οράντεα.

Οι συμμετέχοντες ήταν μαθητές γυμνασίου από διαφορετικά σχολεία της Οράντεα, αλλά και μαθητές από την Ουκρανία.

«Σκοπός αυτών των κατασκηνώσεων είναι να προσφέρουν στα παιδιά και στους νέους μια χριστιανική, βιώσιμη και εκπαιδευτική απασχόληση για να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους», ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Επισκοπής.

Το πρόγραμμα της κατασκήνωσης περιλάμβανε συμμετοχή σε μοναστηριακές λειτουργίες, πεζοπορίες και διαγωνισμούς με θρησκευτικά θέματα, καθώς και εργαστήρια ζωγραφικής σε γυαλί.

Επίσης, τα μικρά συμμετείχαν σε ενημερωτικές συνεδρίες για τη διατροφή και τον αθλητισμό που πραγματοποίησε η Carmen Dinescu από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Οράντεα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας στην Ρουμανία

Σε εθνικό επίπεδο, η Ορθόδοξη νεολαία της Ρουμανίας οργανώνεται γύρω από τα μεγάλα πανεπιστημιακά κέντρα μέσω των παραρτημάτων του Συλλόγου Ρουμάνων Χριστιανών-Ορθοδόξων Φοιτητών (ASCOR), αλλά και μέσω των οργανώσεων της Ένωσης Ορθόδοξης Νεολαίας της Ρουμανίας (ATOR) ή διαφόρων άλλων ενοριακών ομάδων ή θεολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Η δράση των Ορθοδόξων Νεανικών Οργανώσεων στοχεύει στην πνευματική μόρφωση, την εκπαίδευση, την κοινωνικοποίηση, τον εθελοντισμό και τις φιλανθρωπικές πράξεις. Μεταξύ των πιο σημαντικών φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών είναι το «Μαζί χτίζουμε σπίτια» , ένα έργο που διευθύνει το ASCOR Ιασίου.

Ένας άλλος τομέας στον οποίο δραστηριοποιούνται οι Ορθόδοξοι νέοι με την ευλογία και την υποστήριξη της εν Ρουμανίας Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι αυτός των οργανώσεων υπέρ της ζωής και των κέντρων υποστήριξης για γυναίκες που είναι εγκυμονούσες και αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα.

Από το 2014, και κάθε χρόνο πραγματοποιείται στη Ρουμανία η Διεθνής Συνάντηση Ορθοδόξων Νέων (ITO), μια εκδήλωση που ανεστάλη το 2020 και το 2021 εξαιτίας της πανδημίας της covid-19.

Η επόμενη Διεθνής Συνάντηση Ορθοδόξων Νέων αναμένεται να διοργανωθεί το 2023 στην Τιμισοάρα, έτος κατά το οποίο η πόλη θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας

Το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακήρυξαν το 2022 ως Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας .

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα πιστεύουν ότι το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας τιμά τις προσπάθειές των νέων να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι νέοι από την κρίση της πανδημίας Covid-19.

Με πληροφορίες από: sansimera.gr / basilica.ro / ziarullumina

Κεντρική φωτογραφία: Supraśl 2022

Φωτογραφίες από ziarullumina

 

Διαδώστε: