Πατριαρχείο Σερβίας
22 Σεπτεμβρίου, 2022

Αυτοψία Πατριάρχη Σερβίας σε σεισμόπληκτες περιοχές

Διαδώστε:

Μέρη που επλήγησαν σοβαρά από τον σεισμό στις 29 Δεκεμβρίου 2020, επισκέφθηκε ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος. Την ανάγκη παροχής βοήθειας για να πάρουν “οικονομική ανάσα”, υπογράμμισε ο Μακαριώτατος μετά τη συνομιλία του με κατοίκους από το Μάισκι Πολιάνε (Majski Poljane), κοντά στο Γκλίνα (Glina), και από το χωριό Λούστσανι (Luščani) στην ενορία Πέτρινσκα.

Τον Μακαριώτατο κ.κ. Πορφύριο συνόδευε ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Γκορνιοκαρλοβικίου κ. Γεράσιμος.
Ο Μακαριώτατος υποσχέθηκε ότι η Εκκλησία θα βοηθήσει όλους όσους κινδυνεύουν, όπως έχει πράξει έως τώρα, και σύμφωνα με τις δυνατότητές της.

Σε δηλώσεις του, ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι εκείνη τη στιγμή (του σεισμού) πολλοί άνθρωποι έμειναν χωρίς τα σπίτια τους, χωρίς τις περιουσίες τους. Δυστυχώς υπήρξαν και αρκετά ανθρώπινα θύματα. Από τότε έως σήμερα, η Εκκλησία προσπάθησε, σε συνεργασία με άλλα ιδρύματα από την Κροατία, τη Σερβία και τη Δημοκρατία της Σέρπσκα, να συνδράμει αρχικά στην παροχή πρώτων βοηθειών.

Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης Σερβίας σημείωσε τη βοήθεια που παρείχε η εν Σερβία Ορθόδοξη Εκκλησία: “Πρώτα απ ‘όλα, με τη βοήθεια των κατοίκων του Βελιγραδίου, παρείχαμε 120 κοντέινερ για την προσωρινή στέγαση των σεισμόπληκτων, και μετά ανάλογα με τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν, χτίσαμε τα πρώτα ξύλινα σπίτια. Σήμερα επισκεφτήκαμε πολλά τέτοια σπίτια στο Majske Poljane και στο Luščani, όπου χτίστηκαν δέκα σπίτια, κυρίως με την προσπάθεια και τη συμβολή της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Σέρπσκα, τα οποία μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι είναι άνετα“.

Επίσης, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην επόμενη φάση φροντίδας των σεισμόπληκτων, η οποία αφορά το νοικοκυριό: “Σε αυτές τις περιοχές που υπήρχε αναπτυγμένη κτηνοτροφία και γεωργία, οι κάτοικοι πούλησαν τα υπάρχοντά τους, προκειμένου να διασώσουν και να συνεχίσουν την εκτροφή των βοοειδή τους“.

Τώρα έρχεται εκείνη η στιγμή που είναι απαραίτητο να βοηθήσουμε τους κατοίκους στην νέα αρχή που κάνουν. Παράλληλα, να τονιστεί ότι υπάρχουν ακόμη οικογένειες που χρειάζονται βοήθεια για την ολοκλήρωση των σπιτιών τους, αλλά και για την ολοκλήρωση και ανάπτυξη, όπως λένε εδώ, της οικονομίας. Εμείς ως Εκκλησία είμαστε ευγνώμονες σε όλους όσους συμμετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο στην παροχή βοήθειας στους κατοίκους. Είμαστε ευγνώμονες σε όσους είναι πρόθυμοι να το κάνουν και στο μέλλον“, υπογράμμισε ο Πατριάρχης Σερβίας.

 

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από tvhram

 

Διαδώστε: