Πατριαρχείο Σερβίας
12 Μαρτίου, 2021

“Η αντίσταση των Μαυροβουνίων ήταν αγώνας για την Ορθόδοξία”

Διαδώστε:

Τον αρχηγό του Δημοκρατικού Μετώπου του Μαυροβουνίου κ. Μίλαν Κνεζέβιτς υποδέχτηκε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος στην Πατριαρχική Κατοικία στο Βελιγράδι. 

Καλωσορίζοντας τους καλεσμένους, ο Πατριάρχης επεσήμανε ότι η Εκκλησία εκτιμά ιδιαίτερα την προσωπική τους θυσία, καθώς και τη θυσία των συγγενών τους, μαζί με όλους τους πιστούς ανθρώπους που αντιτάχθηκαν στην ανομία, στην καταπολέμηση του άδικου και αντισυνταγματικού Νόμου περί θρησκευτικής ελευθερίας.

“Η αντίσταση του λαού του Μαυροβουνίου στην προσπάθεια κατάσχεσης Ιερών και Εκκλησιαστικών περιουσιακών στοιχείων έχει ταυτιστεί με τον αγώνα για τη διατήρηση της ταυτότητας, της Ορθόδοξης πίστης, του εθνικού ονόματος και του πολιτισμού της Σερβίας. Όλα όσα έκαναν οι άνθρωποι μας στο Μαυροβούνιο τους μήνες αυτούς, με επικεφαλής την Εκκλησία, είναι καταπληκτικά” τόνισε ο Πατριάρχης.

Ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι θα συνεχίσει το ρόλο του Προκατόχου του μακαριστού Πατριάρχη κυρού Ειρηναίου για την ειρηνική επίλυση των κρίσεων τόσο στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια όπως και το Μαυροβούνιο. Σημείωσε ότι είχε κάνει μακρές συνομιλίες με τον Πατριάρχη Ειρηναίο για τη θέση της Εκκλησίας της Σερβίας και τους σερβικού λαού.

Οι ηγέτες του Δημοκρατικού Μετώπου ενημέρωσαν τον Πατριάρχη για την αποφασιστικότητα του συνασπισμού που αντιπροσωπεύουν να αναλάβουν περαιτέρω πολιτικές και νομοθετικές δραστηριότητες μετά από ικανοποιητικές τροποποιήσεις του Νόμου για την Ελευθερία της Θρησκείας, ο οποίος, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και ορθή πρακτική στη Σερβία, θα καθορίσει τη σημασία και το ρόλο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη σύγχρονη κοινωνία του Μαυροβουνίου, χωρίς να παραμελείται η ίση θέση άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων.

Οι συνομιλητές συμφώνησαν ότι η ελεύθερη έκφραση κατά την επερχόμενη απογραφή στη Δημοκρατία του Μαυροβουνίου είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία όσο και για το κράτος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτό το σημαντικό γεγονός, για πρώτη φορά μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, θα πραγματοποιηθεί σε μια δημοκρατική ατμόσφαιρα.

Διαδώστε: