Πατριαρχείο Σερβίας
18 Αυγούστου, 2020

Κουρές μοναχών στο Μοναστήρι Gornji Brčeli

Διαδώστε:

Στον ναό της Ιεράς Μονής Горњи Брчели (Gornji Brčeli) ιερούργησε χθες ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, κ. Αμφιλόχιος, που πραγματοποίησε και την κουρά των δόκιμων μοναχών Μόνικα και Ιορδάνα, στις οποίες έδωσε τα μοναστικά ονόματα Ελικονίδα και Γιέλενα (Ελένη).

Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου, ο Σεβασμιώτατος υπενθύμισε στο κήρυγμά του τα λόγια του Αποστόλου Παύλου στην προς Εφεσίους επιστολή του: «Με το άγιο μύρο καλούμεθα Χριστιανοί». «Αυτά τα λόγια του απευθύνονται σε όλους όσοι βαφτίζονται στο όνομά Του, εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, και παραδίδονται σε αυτόν ως θυσία ζώσα, ακολουθώντας το παράδειγμά Του -όπως Εκείνος έδωσε τον εαυτό Του για τη σωτηρία του κόσμου, για τη σωτηρία της ανθρωπότητας. Αυτό το μεγάλο δώρο του Θεού εκδηλώθηκε μέσω των Αγίων, των προφητών και των αποστόλων».

Υπενθύμισε, επίσης, ότι -με το παλαιό ημερολόγιο- γιόρταζαν οι Άγιοι Επτά Παίδες εν Εφέσω, καθώς και η μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

«Ο υπέροχος και θαυματουργός απόστολος του Χριστού παραδόθηκε στον Κύριο από την παιδική του ηλικία και πήγε στο Άγιο Όρος και αγωνίστηκε εκεί. Εκείνη την εποχή υπήρχαν λίγοι μάρτυρες του Χριστού. Υπήρχε μια αδαής ιεροσύνη στον κόσμο, και εκείνος προσευχήθηκε στον Κύριο να τον κάνει ιεροκήρυκα του Ευαγγελίου στους λαούς του Θεού. Δεν ήθελε, όμως, να κάνει το θέλημά του, γι’ αυτό πήγε στον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως να ζητήσει ευλογία, καθώς και στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, για τον ίδιο λόγο. Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός κήρυξε και στην δική μας περιοχή και τελικά μαρτύρησε. Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός εκτελέστηκε, αλλά ο Θεός τον εδόξασε», τόνισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αμφιλόχιος, ενώ επανερχόμενος στο θέμα της κουράς των μοναχών τόνισε ότι ο μοναχισμός αποτελεί μια ιδιαίτερη ευλογία.

«Ότι οι δύο αδελφές μας δέχονται τον απαλό ζυγό του Χριστού. Η νέα μας Ελικονίδα και η Γιέλενα άκουσαν τη φωνή του Κυρίου, παραιτήθηκαν, πήραν το σταυρό τους στις καρδιές τους. Και μαζί με αυτόν, ανανέωσαν το μυστήριο του βαπτίσματος», είπε ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλάσσιας.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο μοναχισμός είναι πραγματικά η αρχή μιας νέας ζωής και επιβεβαίωση της χάρης, που λαμβάνουμε στο μυστήριο του βαπτίσματος.

«Η πρώην Μόνικα έλαβε την ουράνια προστάτη Άγια Ελικονίδα, τη μεγάλη και υπέροχη παρθένα του Χριστού, που θυσιάστηκε, προσφέρθηκε ως δώρο στον Χριστό από την παιδική της ηλικία και υπέστη μαρτύριο για τον Χριστό. Και έλαβε αυτό το όνομα μέσω της μητέρας μας Ελικονίδας, η οποία ήρθε, επίσης, στο μοναστήρι από δώδεκα ετών παιδί. Η πρώην Ιορδάνα – η νέα Γιελένα, είπε ο Επίσκοπος, θεραπεύτηκε τώρα από τον Θεό από την υπερηφάνεια. Ειρήνευσε και αφού γεννήθηκε εδώ, τώρα η κλήση της είναι να ζυμώσει πνευματικά το Κοσσυφοπέδιο«, τόνισε ο κ. Αμφιλόχιος.

Στο τέλος των ακολουθιών ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στις νέες μοναχές να ενισχυθούν από τον Θεό, να έχουν να έχουν δύναμη, σοφία, γνώση και ό, τι ακόμα τους έδωσε ο Κύριος με την ιερή κουρά και τη λήψη του αγγελικού σχήματος.

 

Επιμέλεια για το πρακτορείο «Ορθοδοξία»: Ευγενία Δίτσα

Πηγή: mitropolija.com

Διαδώστε: