24/11/2022 24/11/2022 Το μήνυμά του για ειρήνη και ενότητα εξέφρασε ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος, ο οποίος παρέστη σε τελετουργική δεξίωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σέρπσκα, Μίλοραντ Ντόντικ, στην Μπάνια Λούκα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Σημειώνεται ότι πρόκειται για την τρίτη θητεία του κ. Μίλοραντ Ντόντικ στο αξίωμα της Προεδρίας....
24 Νοεμβρίου, 2022 - 13:11
Τελευταία ενημέρωση: 24/11/2022 - 13:21

Μήνυμα ενότητας και ειρήνης από τον Πατριάρχη Σερβίας στην Δημοκρατίας της Σέρπσκα

Διαδώστε:
Μήνυμα ενότητας και ειρήνης από τον Πατριάρχη Σερβίας στην Δημοκρατίας της Σέρπσκα

Το μήνυμά του για ειρήνη και ενότητα εξέφρασε ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος, ο οποίος παρέστη σε τελετουργική δεξίωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σέρπσκα, Μίλοραντ Ντόντικ, στην Μπάνια Λούκα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την τρίτη θητεία του κ. Μίλοραντ Ντόντικ στο αξίωμα της Προεδρίας. Υπηρέτησε από το 2010 ως το 2018. Διαδέχθηκε την Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς που διατέλεσε Πρόεδρος από τις 19 Νοεμβρίου 2018 έως το 2022.

Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος συνεχάρη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ για την εκλογή του:  Δεν είναι καθόλου εύκολο να είσαι Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρπσκα σε ταραχώδεις, περίπλοκους καιρούς, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο”, είπε αρχικά ο Μακαριώτατος και πρόσθεσε: “Η ειρήνη είναι φυσικά η πιο σημαντική αξία, αποτελεί μια κατάσταση χωρίς την οποία δεν μπορεί να λειτουργήσει καθόλου. Η ειρήνη ήταν πάντα μια πολύτιμη αξία και πάντα αμφισβητήθηκε. Σήμερα αντιμετωπίζουμε πρωτόγνωρες στιγμές, και καλούμαστε να συμμετάσχουμε στον αγώνα για ειρήνη και στην οικοδόμηση της ειρήνης”. 

Στη συνέχεια ο Προκαθήμενος της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας τόνισε: “Θα πρέπει να προσευχόμαστε για ειρήνη, και στο βαθμό που εξαρτάται από εμάς όχι μόνο να μην τη διαταράξουμε, αλλά να συμβάλουμε στην πραγματοποίηση και την επίτευξή της. Καλούμαστε να κάνουμε τα για την ειρήνη“.

Ακόμη, ο Πατριάρχης Σερβίας μίλησε για ενότητα: “Η ενότητα με όλους τους ανθρώπους επιτυγχάνεται πρώτα από το περιβάλλον σου, από το μέρος όπου συναντάμε άμεσα διαφορετικούς ανθρώπους. Επομένως, πρέπει πρώτα να οικοδομήσουμε ενότητα στην οικογένειά μας, στη γειτονιά μας, με τους συγγενείς μας, με μέλη του ίδιου έθνους”.

Έπειτα απευθυνόμενος στον κ. Ντόντικ, είπε: Συγκεντρωθήκαμε εδώ για να συγχαρούμε την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας Σέρπσκα. Σε εσάς, κ.  Ντόντικ , και έχοντας κατά νου τη σημασία της ειρήνης και της ενότητας, προσευχόμαστε για αυτές στον Θεό, και σας συμβουλεύουμε να προσπαθήσετε να εδραιώσετε την ενότητα και την ειρήνη εδώ στον τόπο που σας εξέλεξε ο λαός. Ο Πρόεδρος μιας χώρας ανακεφαλαιώνει μέσα του όλους τους πολίτες μιας περιοχής. Ως εκ τούτου, έχετε το καθήκον να οικοδομήσετε ενότητα από την οικογένεια μέχρι τα άκρα του λαού σας, στο πλαίσιο της εμπιστοσύνης που σας δείχνουν. Έτσι, χτίζοντας την ενότητα και την ειρήνη μέσα στο λαό σας, θα πετύχετε μαζί με τους συναδέλφους σας να μας σέβονται οι άλλοι, και αυτό θα σημαίνει ότι μας έχετε βοηθήσει όλους να μπορούμε να σεβόμαστε τους άλλους”. 

“Είθε ο Κύριος να σας δώσει δύναμη, αποφασιστικότητα και ετοιμότητα. Είμαι σίγουρος ότι θα έχετε την υποστήριξη του λαού σας, αλλά και όλων των άλλων ανθρώπων που πρέπει να εκπροσωπείτε τόσο εσωτερικά όσο και στο εξωτερικό. Ο Θεός να σας προστατεύει!”, κατέληξε.

Η ομιλία του Προέδρου Δημοκρατίας της Σέρπσκα

“Η Δημοκρατία Σέρπσκα δεν ζητά τίποτα εκτός από την αναγνώριση της συνταγματικής της θέσης. Τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρπσκα με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του.

“Είμαι υπόχρεος στον λαό μου, με επέλεξαν σε αυτή τη θέση, γνωρίζω τον λαό μου και τον ακούω. Έχουμε την ικανότητα να σταθούμε στο ύψος μας. Από τους ξένους συνεργάτες μας έχω μάθει να φροντίζω τον εαυτό μας και θα το κάνουμε χωρίς δισταγμό. Χωρίς να προσβάλω κανέναν και χωρίς να αμφισβητήσω κανέναν. Η Δημοκρατία της Σέρπσκα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλες τις καλές της σχέσεις με όλους, και σας καλώ να συνεργαστείτε για ειρήνη. Θα είμαι διαθέσιμος και ανοιχτός σε όλους τους ανθρώπους, σε όλες τις ιδέες. Απλά μην αγγίζετε τη Δημοκρατία της Σέρπσκα“, επεσήμανε.

“Θέλουμε να μπούμε στην ΕΕ, όχι όμως στο ΝΑΤΟ”, δήλωσε και πρόσθεσε ότι θα οικοδομήσει σχέσεις με την γύρω περιοχή, την Κροατία, το Μαυροβούνιο, τα Σκόπια.

Θα συνεργαστούμε επίσης με μεγάλες δυνάμεις, όπως τη Ρωσία, την Κίνα, αλλά και τις ΗΠΑ και τις χώρες της ΕΕ. Ωστόσο, θα φροντίσουμε περισσότερο τον εαυτό μας”, υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρπσκα τόνισε ότι η ειρήνη πρέπει να είναι προτεραιότητα. 

“Η Δημοκρατία Σέρπσκα δεν ζητά τίποτα εκτός από την αναγνώριση της συνταγματικής της θέσης. Έργα αξίας δισεκατομμυρίων έχουν ανασταλεί αδικαιολόγητα και θα αγωνιστούμε για να τα ξεκινήσουμε πολύ γρήγορα”, είπε.

Ομιλία της Πρωθυπουργού της Σερβίας

Η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς, δήλωσε στην τελετή δεξίωση ότι η Σερβία και η Δημοκρατία της Σέρπσκα συνεργάζονται πλήρως για την οικοδόμηση ειδικών και παράλληλων δεσμών.

Αναφέρθηκε ακόμη σε επενδύσεις που έχουν δρομολογηθεί, όπως το να φτιαχτεί ο αυτοκινητόδρομος Μπανγιαλούκα-Βελιγράδι, το αεροδρόμιο “Trebinje” και ο υδροηλεκτρικός σταθμός “Buk Bijela”.

“Επιμένουμε στην περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μας με τη Δημοκρατία της Σέρπσκα, γιατί ο απώτερος στόχος της πολιτικής μας είναι η ειρήνη σε όλα τα Βαλκάνια”, τόνισε η Μπρνάμπιτς.

Ανέφερε ότι θα κατασκευαστεί και το Κέντρο Μνήμης στη Donja Gradina. “Είναι κάτι που το οφείλουμε στους προγόνους μας, αλλά και στις επόμενες γενιές”, είπε η Μπρνάμπιτς.

Στη δεξίωση παρευρέθηκαν και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς, και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας, στρατηγός Μιλάν Μοϊσίλοβιτς.

 

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από mod.gov.rs, nspm.rs

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων