Πατριαρχείο Σερβίας
19 Δεκεμβρίου, 2019

Ο Άγιος Σάββας, «σύμβολο» της Σερβορωσικής συνεργασίας

Διαδώστε:

O ναός του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι αποτελεί σύμβολο της σερβορωσικής συνεργασίας, η οποία απέδειξε στην πράξη την αγάπη μεταξύ δύο λαών και των δύο ορθόδοξων εκκλησιών. Αυτό ήταν το συμπέρασμα στο οποίο  κατέληξε η επιτροπή που διαχειρίζεται το φιλόδοξο έργο ανακαίνισης του Ιερού ναού και τη συνάντηση που είχε χθες στη σερβική πρωτεύουσα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των Υπουργείων Εξωτερικών της Σερβίας και της Ρωσίας, του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας, της Ρωσικής και Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, των ρωσικών εταιριών που έχουν αναλάβει τη χρηματοδότηση αλλά και εμπειρογνωμόνων από τις δύο χώρες.

Η κατασκευή των μωσαϊκών ολοκληρώθηκε, όπως είχε προγραμματιστεί, με τη συνολική έκταση που καλύφθηκε από ψηφίδες να φτάνει τα 2.000 τετραγωνικά μέτρα, τα οποία καθιστούν αυτό το έργο εσωτερικής διακόσμησης του ναού του Αγίου Σάββα ένα από τα μεγαλύτερα παραδείγματα μωσαϊκής διακόσμησης στον κόσμο.

Ενδιαφέρον για τον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα έχει επιδείξει και οι ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος έχει συνεισφέρει από τον προσωπικό του λογαριασμό 5 εκατ. δολάρια.

Μάλιστα στις αρχές Δεκεμβρίου ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να επισκεφθεί στο Βελιγράδι για τα θυρανοίξία του Καθεδρικού Ναούτου Αγίου Σάββα, τα οποία έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη του 2020.

“Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ρωσία για τη συνεισφορά που αφορά την οικοδόμηση του λαμπρού ναού του Αγίου Σάββα, το κεντρικό τμήμα του οποίου θα ολοκληρωθεί σύντομα. Θα επενδύσουμε περισσότερα χρήματα, και πιστεύουμε ότι μέχρι τα τέλη του επόμενου χρόνου όλα θα ολοκληρωθούν”, δήλωσε ο Σέρβος Πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνομιλίες με τον Ρώσο Πρόεδρο στο Σότσι.

Διαδώστε: