Πατριαρχείο Σερβίας
06 Απριλίου, 2020

“Οι πιστοί αποτελούν μέρος της Εκκλησίας όπου και αν βρίσκονται”

Διαδώστε:

“Οι πιστοί που δε μπορούν να συμμετέχουν στη λατρεία λόγω των δυσκολιών που προκύπτουν, όπου και αν βρίσκονται αποτελούν μέρος της Εκκλησίας και προσεύχονται στον Κύριο να τους αγιάζει και να τους ευλογεί, καλλιεργώντας ένα πνεύμα μετανοίας, ελέους και φιλανθρωπίας” ανέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιος την Ε’ εβδομάδα των Νηστειών.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, το οποίο έχει συγκεντρώσει εκατομμύρια ανθρώπους μέσα στους αιώνες και καλεί τους πιστούς να εκκλησιάζονται και να λατρεύουν την Αγία Τριάδα, τον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα. Ακόμα υπενθύμισε ότι το Άγιο Ευαγγέλιο καλεί να πράξει ο πιστός ακριβώς όπως έκανε ο Ιησούς στους πρώτους μαθητές Του και αποκάλυψε το Μυστήριο: o Υιός του ανθρώπου θα υποφέρει, θα σταυρωθεί, θα θανατωθεί αλλά θα αναστηθεί την τρίτη μέρα.

Ο Μητροπολίτης του Μαυροβουνίου υπογράμμισε ότι η λέξη Εκκλησία σε όλες τις γλώσσες της Ευρώπης σημαίνει συνάθροιση και ότι η Εκκλησία δεν είναι ούτε ένας παπάς ούτε ο επίσκοπος, ούτε ένας πιστός, αλλά μια συγκέντρωση των πιστών. Καλώ κάποιον να συγκεντρωθεί, αυτή είναι η λέξη Εκκλησία.

“Είναι η ίδια λέξη που κληρονομήθηκε από τους αρχαίους προφήτες. Έτσι λοιπόν όλοι καλούνται να συγκεντρωθούν στο όνομα του Κυρίου, για να είναι μαζί με τον Κύριο στην εκκλησία Του, σε μια ιερή συνάθροιση γύρω από τον ζωντανό Θεό. Αυτό είναι η Εκκλησία του Θεού. Επομένως, η λατρεία χωρίς τον λαό του Θεού δεν είναι λατρεία”.

Τόνισε ότι υπάρχουν διάφορες δυσχέρειες που προκαλούνται από ανθρώπινες αδυναμίες και ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να παρακολουθήσουν λατρεία, αλλά αυτός είναι ο λόγος που οπουδήποτε και αν είναι κάποιος, στο σπίτι του, στη δουλειά του, ανήκει στην Εκκλησία.

“Και προσεύχονται στον ζωντανό Κύριο να τους αγιάζουν και να τους ευλογούν, καλλιεργώντας ένα πνεύμα μετάνοιας και έλεος, φιλανθρωπίας, όπως μια αμαρτωλή γυναίκα, από το σημερινό ευαγγέλιο που έριξε μύρο στο κεφάλι του Ιησού και σκούπισε τα πόδια με τα μαλλιά και τα δάκρυά της”.

Ο επίσκοπος επεσήμανε ότι αυτός που έχει μεγάλη μετάνοια, ακόμα και με πολλές αμαρτίες συγχωρείται και γι ‘αυτό ο Κύριος αγκάλιασε την αμαρτωλή γυναίκα και συγχώρεσε τις αμαρτίες της επειδή είχε πολλή αγάπη:

“Έστρεψε την αμαρτία της στην αληθινή και ειλικρινή μετανοητική αγάπη. Το μυστήριο της μετάνοιας είναι ένα μέτρο της χριστιανικής, της ανθρώπινης ζωής, της αλλαγής του νου και της καρδιάς και της ψυχής. Και τη νηστεία κάνουμε ώστε να ετοιμαστούμε για την ανάσταση του Χριστού δεν είναι παρά μια θέση μετάνοιας, μια θέση της χάριτος του Θεού. Φροντίζουμε τόσο πνευματικά όσο και σωματικά, ώστε ως πνευματικά καθάριοι να μπορέσουμε να έρθουμε όπως αυτή η αμαρτωλή γυναίκα στον Κύριο για να τον θεραπεύσουμε, ώστε ο Κύριος να μας φιλήσει με το θείο του στόμα και συγχρόνως να λάβουμε συγχώρεση των αμαρτιών μας μέσω του Μυστηρίου της μετανοίας ».

Επιπλέον εξήγησε ότι όσο οι πιστοί νηστεύουν αποφεύγουν την υπερκατανάλωση και μπορούμε να δίνουμε το περίσσευμα στους φτωχούς.

“Να φροντίζεις εκείνους που δεν έχουν και που το χρειάζονται και ταυτόχρονα να υπενθυμίζεις σε εκείνους που δεν μπορούν να έρθουν στους ιερούς ναούς ότι όπου είναι ιερείς θα έρθουν στην κοινωνία με το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου, για να έχουν έλεος από τον Κύριο και να τους δώσουν υγεία και τον καθαρισμό και τη σωτηρία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προσευχόμαστε για όσους υποφέρουν, για τους απουσιάζοντες αλλά και για τους παρόντες, προσευχόμαστε για όλη την Εκκλησία του Θεού, για όλους εκείνους που φροντίζουν τους φτωχούς, για τους γιατρούς και τους βοηθούς τους που φροντίζουν τους άρρωστους. Για όλους αυτούς, προσευχόμαστε ότι ο Κύριος θα τους δώσει δύναμη, υγεία και σωτηρία και θα τους δώσει τη δύναμη του Θεού ώστε να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους. Και εμείς, που τώρα αγωνιζόμαστε για τα ιερά πράγματα στο Μαυροβούνιο, κάνουμε το καλύτερό μας για να μην ξεχνάμε ποτέ ότι το μεγαλύτερο ιερό των αγίων είναι ο κάθε άνθρωπος».

Ο Μητροπολίτης είπε ότι κάθε άνθρωπος είναι ο γείτονάς μας και ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη αγάπη από ότι κάποιος θυσιάζει τη ζωή του για τον πλησίον του, ακριβώς όπως ο Χριστός θυσίασε τον εαυτό Του για τον πλησίον του και μας πλήρωσε με αυτή την αγάπη και μας προίκισε, μας ενθάρρυνε να έχουμε εδώ στη γη εκεί την αγάπη του Χριστού ειδικά σε αυτές τις μέρες της προετοιμασίας της Αγίας και Μεγάλης  Τεσσαρακοστής για την Ανάσταση του Χριστού.

“Ο Θεός παραχωρεί ότι ο Θεός μας δίνει υγεία, σωτηρία, σώζει όλους τους ανθρώπους, τους θεραπεύει από όλες τις ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου αυτού του ιού, καθώς και από άλλες ασθένειες που είναι πιο επικίνδυνες για τους ανθρώπους, ειδικά τις ασθένειες της ανομίας που επικρατούν στον κόσμο. Να απελευθερωθεί από τον Κύριο για να μπορέσουμε να αγκαλιάσουμε και να θεραπεύσουμε τον Κύριο με αγάπη και να λάβουμε το σώμα Του και το αίμα Του, την αιώνια αγάπη Του. Ταυτόχρονα, μαθαίνουμε να αγαπάμε ο ένας τον άλλο, θυσιάζοντας τον εαυτό μας για τον Θεό, για την αιώνια αλήθεια του Θεού, αλλά και για τους γείτονές μας, για όλους τους ανθρώπους. Αυτή η αγάπη περιέχει τη χριστιανική μας ζωή, τη ζωή της Εκκλησίας του Θεού, με επικεφαλής τον ίδιο τον Κύριο Θεό, ο οποίος είναι αγάπη και είμαστε καλεσμένοι σε αυτή την αγάπη, την αγάπη του Πατέρα και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος » κατέληξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης του Μαυροβουνίου κ. Αμφιλόχιος.

Διαδώστε: