Πατριαρχείο Σερβίας
13 Φεβρουαρίου, 2021

“Οι Τρεις Ιεράρχες είναι φορείς του άκτιστου Φωτός”

Διαδώστε:

Ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Βουδίμλιε και Νίκσιτς και τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος ιερούργησε στο Μοναστήρι της Ματζτοροβίνα επί της εορτής των Τριών Ιεραρχών.

Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021, ημέρα που το Πατριαρχείο Σερβίας τιμά τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών, ενώ η αδελφότητα του Μοναστηριού αλλά και κληρικοί της Επισκοπής συμπροσευχήθηκαν με τον Πανιερώτατο.

Ο Πανιερώτατος κ. Ιωαννίκιος κήρυξε το Θείο Λόγο και σημείωσε μεταξύ άλλων: ” Σύμφωνα με τη διδασκαλία μας, ο μόνος που είναι το αληθινό Φως και η Πηγή του φωτός είναι ο Κύριος. Ήταν ο Ιησούς Χριστός που οι αρχαίοι προφήτες ανέφεραν ως τον Ήλιο της δικαιοσύνης, ως το πραγματικό φως.

Οι Απόστολοι του Κυρίου και όλοι οι Χριστιανοί, μπορούν να γίνουν και να μεταφέρουν φως, να λάμψουν τις ζωές τους σε αυτόν τον κόσμο, γιατί ο Ήλιος της δικαιοσύνης ως πηγή φωτός τους φωτίζει και όλοι μπορούν να λάβουν αυτό το φως” είπε ο Επίσκοπος.

“Πράγματι, οι άγιοι Απόστολοι είναι το φως του κόσμου. Διέδωσαν αυτό το φως σε όλο τον κόσμο, κηρύσσοντας το Ευαγγέλιο και στις τέσσερις γωνιές του κόσμου. Αλλά αυτό ισχύει και για όσους ακολούθησαν τα χνάρια τους, και ειδικά για τους Άγιου Τρεις Ιεράρχες που εορτάζουμε σήμερα: τον Άγιο Βασίλειο τον Μέγα, τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Άγιο Ιωάννη Χρυσόστομο, τους Αγίους Ιεράρχες, τους δασκάλους του σύμπαντος, οι οποίοι έφεραν φως σε αυτόν τον κόσμο με τις ζωές τους, τις αρετές τους και τη διδασκαλία τους”.

Ο Πανιερώτατος ανέφερε ακόμα για τους Τρεις Ιεράρχες ότι: «Γίνονται φως από το δώρο του Θεού, και δεν είναι φορείς αυτού του προσωρινού, δημιουργημένου φωτός, αλλά φορείς του άκτιστου και αιώνιου Φωτός, της αιώνιας Αλήθειας και της Δικαιοσύνης, της αιώνιας ζωής”.

 

Διαδώστε: