08/12/2021 08/12/2021 Στην εξοχική κατοικία του Βλαντίμιρ Πούτιν, στο Σότσι, συνάντησε τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά την υποδοχή του από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδος- Ρωσίας στην οικονομία, το διμερές εμπόριο και τον τουρισμό. Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε το έτος Ιστορίας...
08 Δεκεμβρίου, 2021 - 15:06
Τελευταία ενημέρωση: 08/12/2021 - 16:40

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη-Πούτιν

Διαδώστε:
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη-Πούτιν

Στην εξοχική κατοικία του Βλαντίμιρ Πούτιν, στο Σότσι, συνάντησε τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά την υποδοχή του από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδος- Ρωσίας στην οικονομία, το διμερές εμπόριο και τον τουρισμό. Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε το έτος Ιστορίας Ελλάδος- Ρωσίας, το 2021, έναυσμα για στενότερη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, εκπέμποντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, καθώς η πανδημία φθάνει στο τέλος της, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να εξάρει τη συμβολή της Ρωσίας στην ευόδωση των στόχων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 επ’ αφορμή της συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξη της, ενώ δήλωσε ότι είναι χαρούμενος που επισκέπτεται το Σότσι, τόπο κατοικίας, όπως είπε, πολλών Ρώσων ελληνικής καταγωγής.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, από την πλευρά του, έδωσε έμφαση στους ιδιαίτερους δεσμούς και σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, επισημαίνοντας ότι το έτος Ιστορίας Ρωσίας-Ελλάδος συνέπεσε με την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, κατά την οποία, όπως είπε, η Ρωσία συνέβαλε στην εκπλήρωση των επιδιώξεων του ελληνικού λαού.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ικανοποιημένος από τον ρυθμό ανάπτυξης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, υπογραμμίζοντας ότι εφέτος καταγράφεται σημαντική αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών, φθάνοντας τα επίπεδα προ πανδημίας, ήτοι του 2019.

Στη Συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη Ρωσία σημαντικό και σταθερό εταίρο στον ενεργειακό τομέα.

«Συζητήσαμε για ενεργειακά ζητήματα. Για πάνω από 30 χρόνια η Ρωσία προμηθεύει φυσικό αέριο στην Ελλάδα και για εμάς αποτελεί έναν σημαντικό και σταθερό εταίρο», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι συζητήθηκε και η αγορά μέσων για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών. Εξάλλου, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε ευγνωμοσύνη «στη Ρωσία για την παροχή βοήθειας σε δύσκολες καταστάσεις και αυτό έκανε την κυβέρνηση να σκεφτεί την ενίσχυση της συνεργασίας, ειδικότερα, στον αγώνα κατά των δασικών πυρκαγιών».

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως «είναι χαρά να υποδεχόμαστε στη Ρωσία τον Έλληνα πρωθυπουργό. Είναι συμβολικό πως η επίσκεψη συμπίπτει με την 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Θα θυμίσω πως η Ρωσία υποστήριξε εξ αρχής την ελληνική επανάσταση και πρώτη αναγνώρισε το ελληνικό κράτος».

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τις συζητήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό περιεκτικές και αποτελεσματικές και σημείωσε ότι υιοθέτησαν το πολυσύνθετο σχέδιο δράσης Ελλάδος-Ρωσίας για το 2022 -2024 και αυτό αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα των διμερών σχέσεων.

Περαιτέρω, ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε πως οι ελληνορωσικές σχέσεις ενισχύονται σημαντικά: «Το πρώτο 9μηνο του τρέχοντος έτους το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 56%. Οι ρωσικές εταιρείες έχουν ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και αναμένουμε την ίδια ανταπόκριση και από τις αντίστοιχες ελληνικές». Εν συνεχεία, υποστήριξε ότι η Ρωσία εξασφαλίζει πάνω από το 40% των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδος: «Η Ρωσία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα και την ΕΕ και θα συνεχίσει την αδιάκοπη προμήθεια φυσικού αερίου».

Ακόμα, ενημέρωσε για την απόφαση της Ρωσίας να παραδώσει στην Ελληνική Δημοκρατία τα αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων των Ναζί, που είχαν βρεθεί στη Μόσχα, ενώ αποκάλυψε ότι συμφώνησε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να υποστηρίξει τον τουρισμό -μεταξύ των κλάδων του οποίου και ο θρησκευτικός. «Συμφωνήσαμε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη του τουρισμού, δεδομένου ότι η Ελλάδα, τα ιστορικά της αξιοθέατα, τα πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία, καθώς και τα θέρετρα είναι πολύ δημοφιλή στους Ρώσους πολίτες», τόνισε επίσης ο κ. Πούτιν.

Επίσης, ανακοίνωσε την παράταση έως τα μέσα του 2022 του έτους Ιστορίας Ελλάδος και Ρωσίας.

Σημείωσε πως με τον κ. Μητσοτάκη αναφέρθηκαν σε ζητήματα σχέσεων Ρωσίας – ΕΕ, στα Βαλκάνια, και στην Ανατολική Mεσόγειο, ενώ για το Κυπριακό διαμήνυσε πως η Ρωσία υποστηρίζει τη λύση διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ακολούθως, ο κ. Πούτιν ευχαρίστησε τον Κ. Μητσοτάκη για την αναγνώριση των ρωσικών πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα να στηρίξει η Ελλάδα την υποψηφιότητα της Ρωσίας για τη Διεθνή Έκθεση ΕΧPO 2030.

Η αναφορά στον Θεό

Ερωτηθείς από Ρώσο δημοσιογράφο για το εάν ενοχλεί η στάση που υιοθετεί η Ελλάδας ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. απέναντι στη Ρωσία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν μεταξύ άλλων απάντησε ότι δεν αποτελεί εμπόδιο -αν και δυσαρεστεί κατά περίπτωση- ωστόσο η ελευθερία (των ανθρώπων) είναι δώρο του Θεού.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων