Βίοι Αγίων
29 Μαρτίου, 2024

29 Μαρτίου: Εορτάζει ο Άγιος Μάρκος Επίσκοπος Αρεθουσίων

Διαδώστε:

Σήμερα, Παρασκευή των Β΄ Χαιρετισμών στην Υπέρμαχο Στρατηγό, η Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη των Αγίων Μάρκου, επισκόπου Αρεθουσίων, Κυρίλλου διακόνου και των Μαρτύρων Ιωνά και Βαραχησίου.

Ο Άγιος Μάρκος έζησε και διέπρεψε κατά τον 4ο αιώνα μ.Χ. και ήταν Επίσκοπος Αρεθουσίων. Έλαβε μέρος στη Σύνοδο της Αντιόχειας και της Φιλιππουπόλεως, καθώς και στην αντιπροσωπεία Επισκόπων, η οποία μετέβη στα Τρέβηρα της Γαλλίας. Αναδείχθηκε μεγάλος διώκτης της ειδωλολατρίας και οδήγησε με το φιλόθεο βίο και το ευαγγελικό κήρυγμά του πολλούς Εθνικούς στην αληθινή Χριστιανική πίστη.

Ο Άγιος Μάρκος πληροφορούμενος για τη σύλληψη πολλών Χριστιανών από τον Ιουλιανό τον Παραβάτη, επειδή με την προτροπή του Αγίου είχαν γκρεμίσει ένα ειδωλολατρικό ναό, εμφανίστηκε ο ίδιος στις αρχές που τον καταδίωκαν. Ο αυτοκράτορας Ιουλιανός απαιτούσε από τον Άγιο αποζημίωση ή να ξανακτιστεί ο ειδωλολατρικός ναός.

Το μαρτύριο και τα βασανιστήρια, τα οποία υπέστη ο Άγιος Μάρκος, χαρακτηρίζονται από το Θεοδώρητο Κύρου ως πραγματική τραγωδία. Τα υπέμεινε όλα με καρτερία και ανεξικακία. Ευχαριστούσε και δοξολογούσε αδιαλείπτως το Όνομα του Τριαδικού Θεού.

Διαδώστε: