Επικαιρότητα
20 Ιουνίου, 2022

Ελλάδα και Κύπρος συνεργάζονται για την προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού

Διαδώστε:

Κύπρος και Ελλάδα ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ανάδειξη και την προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού με την πράξη RECULT του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της κοινοπραξίας.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Ο Προσκυνηματικός τουρισμός αναπτύσσεται και «βοηθά τον επισκέπτη που θέλει από το ταξίδι του να βγάλει κάτι για την ψυχή του και την ανάπαυσή του» είχε τονίσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος κατά την συνάντησή του με την πρόεδρο του ΕΟΤ κ. Άντζελα Γκερέκου.

“Τα μοναστήρια μας, οι εκκλησίες μας, βρίσκονται σε εξαιρετικής ομορφιάς φυσικά περιβάλλοντα. Πηγαίνεις εκεί και συγχρόνως μπορείς να κάνεις περίπατο, μπορείς να απολαύσεις υψηλής γαστρονομικής αξίας προϊόντα συνάμα για όποιον το έχει ανάγκη.. Για αυτό λέμε ότι κάθε φορά ο τουρισμός μπορεί να έχει κάποια ειδική έκφανση, το θρησκευτικό αίσθημα, έχει όμως πάρα πολλές αναγνώσεις” υπογράμμισε χθες η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

Η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου

Στο πλαίσιο ανάδειξης του θρησκευτικού τουρισμού θα πραγματοποιηθεί η τελική εκδήλωση της πράξης «RECULT: Ανάδειξη και διάδοση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς μέσα από την ανάπτυξη και θεσμική ενίσχυση του Θρησκευτικού Τουρισμού στη νησιωτική περιοχή της Ελλάδας και της Κύπρου», η οποία διοργανώνεται από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου στις 23 Ιουνίου από τις 10:00 μέχρι τις 13:00 στην Αίθουσα Τελετών του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση των ενδιαφερόμενων μερών, αλλά και γενικότερα του κοινού για τις δράσεις της πράξης, καθώς και η διάχυση και υιοθέτηση των αποτελεσμάτων της, ενώ κύριος στόχος της πράξης RECULT είναι η προώθηση, προβολή και από κοινού ανάδειξη της θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από την ανάπτυξη συντονισμένου και κοινού σχεδιασμού δράσεων και εφαρμογών προώθησης και ανάδειξης της θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς, που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη του Θρησκευτικού Τουρισμού στη διασυνοριακή περιοχή της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σημειώνεται επίσης πως η πράξη υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ το εταιρικό σχήμα πλαισιώνουν το Υφυπουργείο Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι ο κύριος δικαιούχος, το Υπουργείο Τουρισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, η Εκκλησία της Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου.

Θα ενισχυθεί ο θρησκευτικός τουρισμός

Με αφορμή την Αγιοκατάταξη του Οσίου Βησσαρίωνα του Αγαθωνίτη, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη ερωτήθηκε χθες από τον δημοσιογράφο Γιώργο Σιμώπουλο αν αυτό το γεγονός θα ενισχύσει τον θρησκευτικό τουρισμό στην περιοχή: “Ναι. Πιστεύω ότι είναι μια βάση έτσι ώστε και οι υπόλοιπες, αυτό ξέρετε δεν μένει μόνο σε μια περιοχή ή μόνο σε μια Μονή, αυτό λειτουργεί σαν προστιθέμενη αξία και έχει πολλαπλασιαστική δύναμη για τον θρησκευτικό τουρισμό, επειδή μιλάμε για φυσιολατρεία, γιατί τα μοναστήρια μας, οι εκκλησίες μας, βρίσκονται σε εξαιρετικής ομορφιάς φυσικά περιβάλλοντα”, απάντησε.

Ακόμη υπογράμμισε: “Πηγαίνεις εκεί και συγχρόνως μπορείς να κάνεις περίπατο, μπορείς να απολαύσεις υψηλής γαστρονομικής αξίας προϊόντα συνάμα για όποιον το έχει ανάγκη.. Για αυτό λέμε ότι κάθε φορά ο τουρισμός μπορεί να έχει κάποια ειδική έκφανση, το θρησκευτικό αίσθημα, έχει όμως πάρα πολλές αναγνώσεις.

Νομίζω λοιπόν ότι και με την Αγιοκατάταξη αλλά και με αυτή την εξέλιξη θα μπορέσει να ωφεληθεί πολλαπλά η περιοχή, αλλά όχι αυστηρά ένας δήμος. Θα έλεγα ότι αυτό έχει πολλαπλασιαστική αξία και δύναμη”.

Για το αν το θέμα του θρησκευτικού τουρισμού το κινεί η Εκκλησία ή Πολιτεία, η υφυπουργός Τουρισμού δήλωσε στο Star Κεντρικής Ελλάδας: “Υπήρχε μια κοινή επιτροπή, η οποία μάλιστα είχε και πολύ καιρό να συγκλιθεί, έχουμε αυτό σκοπό να το ενεργοποιήσουμε. Πέρα από αυτό όμως βλέπουμε ότι και η Αρχιεπισκοπή αλλά και στην Κρήτη να παίρνουν πάρα πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες και, να κάνουν ψηφιοποίηση.

Να ψηφιοποιούν διαδρομές, όλων τον απίστευτο πλούτο και τους θησαυρούς που μπορούν να εκτίθενται που μπορούν να πηγαίνουν και να επισκέπτονται, συγχρόνως όμως και αυτοί που δεν μπορούν να το παρακολουθούν μέσω των ψηφιακών μέσων από μακριά. Άρα βλέπουμε επίσης ότι και το υπουργείο Τουρισμού έχει πάρει πρωτοβουλία για τα βήματα του αποστόλου Παύλου έτσι ώστε και οι άνθρωποι οι καθολικοί, οι ταξιδιώτες να μπορούν να απολαμβάνουν αυτό για το οποίο για αυτούς και στο πνευματικό κομμάτι είναι πολύ ουσιαστικό”, σημείωσε.

“Αλλά έπονται ακόμα και άλλα βήματα τα οποία έχουν να κάνουν με ενοποίηση διαδρομών, με ψηφιοποίηση και με μια ενωποιημένη καμπάνια και για το κομμάτι του θρησκευτικού τουρισμού στο εξωτερικό. Αυτό είναι κάτι το οποίο επιδιώκομαι για το 23′ και μετά με μια ειδική μικροκαμπάνια η οποία θα έχει στο επίκεντρο το κομμάτι του θρησκευτικού τουρισμού, μέσω του ΕΟΤ“, κατέληξε.

Επίσκεψη του Προϊσταμένου του Γραφείου του ΕΟΤ Κύπρου στο Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου

Ο Προϊστάμενος του Γραφείου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) Κύπρου Πέτρος Σαγάνας επισκέφθηκε το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου και είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Γραφείου Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή, 17 Ιουνίου, παρευρέθηκαν και οι συνεργάτες του Γραφείου Κωνσταντίνος Θεοφάνους και Ανδρέας Κοσιάρης.

Ο Θεοφιλέστατος, αφού καλωσόρισε τον κ. Σαγάνα επισήμανε τη διαχρονική συνεργασία του Γραφείου με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, νυν Υφυπουργείο Τουρισμού, και ιδιαίτερα με τον Υφυπουργό κ. Σάββα Περδίο. Αναφορά έγινε και για την πρόσφατη συνάντηση του Επισκόπου με την κ. Άντζελα Γκερέκου, Πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Συνεδρίου του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (29 Μαρτίου 2022).

Ο κ. Σαγάνας ενημέρωσε για τη δράση του Γραφείου του ΕΟΤ Κύπρου για ανάπτυξη των θρησκευτικών και προσκυνηματικών περιηγήσεων μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, τονίζοντας τη σημασία ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας.

Στη συνάντηση ανταλλάχθηκαν διάφορες απόψεις και πληροφορίες, ενώ συζητήθηκαν και τρόποι αποτελεσματικότερης συνεργασίας για προώθηση του Θρησκευτικού και γενικότερα του Πολιτιστικού Τουρισμού στην Κύπρο και την Ελλάδα. Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την πρόθεσή τους για αγαστή συνεργασία και συμφώνησαν να συνεχιστούν οι επαφές για καλύτερη αλληλοενημέρωση και συντονισμό ενεργειών.

Η συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με την πρόεδρο του ΕΟΤ

Στη σημασία του Θρησκευτικού-Προσκυνηματικού τουρισμού και σε θέματα συνεργασίας αναφέρθηκαν κατά την συνάντηση που είχαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος με την πρόεδρο του ΕΟΤ κ. Άντζελα Γκερέκου.

«Είχα την μεγάλη τιμή και χαρά να συναντηθώ με τον Αρχιεπίσκοπο και να συζητήσουμε για θέματα τα οποία προάγουν την θρησκευτικότητα του τόπου, αλλά και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί περισσότερο ο θρησκευτικός τουρισμός, αφού οι επισκέπτες στην χώρα έχουν πολλά να δουν και να βιώσουν μοναδικές εμπειρίες μέσα από την πνευματικότητα» τόνισε, αμέσως μετά την συνάντηση η κ. Γκερέκου και συμπλήρωσε ότι «μιλήσαμε για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Στόχος του Ε.Ο.Τ., των συναρμοδίων υπουργείων και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών είναι να συμπράξουμε -με την ευχή του Αρχιεπισκόπου-, ώστε να αναδειχθούν οι θρησκευτικές διαδρομές με τον υπέροχο πολιτιστικό και ιστορικό πλούτο που διαθέτουν».

Ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι ήταν πολύ όμορφο το θέμα συζήτησης, αφού ο Προσκυνηματικός τουρισμός είναι ένα κομμάτι που διαρκώς αναπτύσσεται με την βοήθεια της Πολιτείας και της Εκκλησίας. «Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την παλιά Αθήνα, το πατρικό σπίτι της Αγίας Φιλοθέης, το οποίο είναι το παλαιότερο σπίτι στην Πλάκα, τα μοναστήρια και τα προσκυνήματα τους» υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος και επεσήμανε ότι ο Προσκυνηματικός τουρισμός αναπτύσσεται και «βοηθά τον επισκέπτη που θέλει από το ταξίδι του να βγάλει κάτι για την ψυχή του και την ανάπαυσή του». Παράλληλα, αναφέρθηκε στην συνεργασία που υπάρχει με τον Ε.Ο.Τ. εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα συνεχιστεί και θα έχει καλά αποτελέσματα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης για την έναρξη της Θαλάσσιας Επιβατικής Σύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας, στο Λιμάνι Λεμεσού

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης παρευρέθηκε χθες Κυριακή στην τελετή έναρξης της Θαλάσσιας Επιβατικής Σύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας, στο Λιμάνι Λεμεσού. “Καλοτάξιδο να είναι και η επανασύνδεση μας να είναι και για ιστορικούς και για εθνικούς και για τουριστικούς λόγους”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης.

Ο χαιρετισμός του ΠτΔ Κύπρου:

Θα ήθελα να εξάρω την ιστορικότητα της σημερινής ημέρας, με δεδομένο ότι ύστερα από μια 20ετία αποσύνδεσης, επιτέλους, ο ομφάλιος λώρος διά της ναυτιλίας που ένωνε την Κύπρο με την Ελλάδα, επανασύσταται κατά τρόπο πιο αποτελεσματικό, με πιο σύγχρονα πλοία, αλλά και με το σημαντικότερο: (δίδεται) η ευκαιρία, επιτέλους, σε πολλούς πολίτες που τόσο το ήθελαν, είτε λόγω φοβίας προς την αεροπλοΐα είτε γιατί ήθελαν τη μεταφορά μηχανοκινήτων και αδυνατούσαν να το πράξουν, να έχουν ακόμα πιο ευχάριστες διακοπές.

Μετά από 20 χρόνια, αν έγινε κατορθωτό να επανασυνδεθεί η Κύπρος με την Ελλάδα ήταν λόγω των επίμονων προσπαθειών της Κυβέρνησης ύστερα από εισηγήσεις και βουλευτών, της συστηματικής δουλειάς που έγινε από πλευράς του Υφυπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, τόσο της προηγούμενης Υφυπουργού όσο και του διαδόχου της, της Νατάσας Πηλείδου και εν συνεχεία του φίλτατου Βασίλη Δημητριάδη, αλλά και, βεβαίως, του Υφυπουργείου Τουρισμού, γενικότερα των κυβερνητικών τμημάτων, που υιοθετώντας το όραμα προχώρησαν, έτσι ώστε, επιτέλους, μια ανάγκη που ήταν απαραίτητη για την ασφαλή ακτοπλοϊκή σύνδεση, να γίνει πραγματικότητα.

Γνωρίζουμε ότι δεν είναι μια κερδοφόρα ναυτιλιακή επιχείρηση, για αυτό και το κράτος θα έπρεπε να συνδράμει. Και προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν προς την ΕΕ, έτσι ώστε να επιτρέψει μέσα στα πλαίσια και των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους, να επιτευχθεί η αναγκαία επιδότηση και να γίνει πραγματικότητα αυτό που σήμερα ζούμε.

Εκείνο που θα ήθελα να τονίσω είναι τις σημαντικές πολιτικές που υιοθετήθηκαν από την ίδρυση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, μια μεταρρύθμιση που έδωσε μια άλλη πνοή στις κυβερνητικές δράσεις.

Τα πέντε Υφυπουργεία έχουν δημιουργήσει άλλες προοπτικές στην παραγωγή πολιτικής, στην αποτελεσματικότερη απόδοση, στο όραμα, στην ώθηση προόδου και ανάπτυξης σε τομείς, όπως ο Τουρισμός, η Ναυτιλία, η Έρευνα και Καινοτομία, η Πρόνοια, ο Πολιτισμός. Είναι σημαντικές μεταρρυθμίσεις και τομείς που μέσα από το όραμα πολιτικών προσωπικοτήτων και με τη βοήθεια ικανοτάτων τεχνοκρατών μπορεί να αποδώσουν τα μέγιστα.

Θέλω, απλώς, να υπομνήσω ότι ως αποτέλεσμα των προσπαθειών, από τη δημιουργία του Υφυπουργείου, πέραν του ότι διατηρήσαμε την 3η θέση όσον αφορά το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο της Ευρώπης, είμαστε 11οι παγκόσμια, αλλά το πιο σημαντικό, είμαστε η 1η χώρα σε πλοιοδιαχείριση, η μεγαλύτερη χώρα που φιλοξενεί τις πλείστες τόσες των πλοιοδιαχειριστριών. Τούτο οφείλεται στη σημαντική δουλειά, στα κίνητρα, στη σημαντική συμβολή και βοήθεια από πλευράς Κυβέρνησης, έτσι ώστε να γίνει κατορθωτό.

Σαν αποτέλεσμα ακριβώς των κινήτρων που δώσαμε και της προώθησης που δόθηκε καταγράφεται μια αυξητική τάση εγκατάστασης ναυτιλιακών εταιρειών στην Κύπρο και θέλω να δώσω ένα παράδειγμα για να κατανοήσετε την έκταση, το μέγεθος αυτής της επιτυχούς προσπάθειας που καταβλήθηκε.

Συγκεκριμένα, οι ναυτιλιακές εταιρείες που εντάσσονται στο Σύστημα Φόρου Χωρητικότητας έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί μέσα στην τελευταία δεκαετία και από 97 εγγεγραμμένες το 2012, σήμερα ανέρχονται στις 275. Μιλάμε για σημαντικούς τομείς της οικονομίας που εργοδοτούν 11 χιλιάδες υπαλλήλους στην ξηρά και 55 χιλιάδες στη θάλασσα. Διανοίγονται νέες προοπτικές όσον αφορά νέες επαγγελματικές κατευθύνσεις, βεβαίως, πάντα συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Εκφράζω θερμές ευχές στην ανάδοχο ναυτιλιακή εταιρεία να πετύχει αυτό που εμείς επιδιώξαμε. Εύχομαι ασφαλή και ευχάριστα ταξίδια στους επιλέγοντες την ακτοπλοϊκή σύνδεση, να ευχαριστήσω τον κ. Νίκο Τορναρίτη, την κα Αννίτα Δημητρίου, τους άλλους φίλους βουλευτές που είχαν την πρωτοβουλία.

Εκείνους που επιβάλλεται να ευχαριστήσω είναι τους ικανούς δημόσιους λειτουργούς που εκτελώντας πολιτικές που χαράζονται τις εφαρμόζουν, όχι απλώς τις παρακολουθούν.

Καλοτάξιδο να είναι και η επανασύνδεση μας να είναι και για ιστορικούς και για εθνικούς και για τουριστικούς λόγους.

Διαβάστε ακόμη:

«Ειδικές αποστολές» για την προώθηση του τουρισμού – Ψηλά στην ατζέντα ο Προσκυνηματικός Τουρισμός

Σε φάση ανάπτυξης ο προσκυνηματικός τουρισμός: Η εξωστρέφεια της Εκκλησίας και οι συνεργασίες με το υπ. Τουρισμού και φορείς του Εξωτερικού

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης

Διαδώστε: