27/03/2022 27/03/2022 Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που ανέκοψαν τα ταξίδια σε ολόκληρο τον κόσμο, τόσο το υπουργείο Τουρισμού όσο και το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος συντονίζουν τις δράσεις τους με περιφέρειες, δήμους και φορείς με στόχο την τόνωση του προσκυνηματικού τουρισμού. της Δέσποινας...
27 Μαρτίου, 2022 - 16:17
Τελευταία ενημέρωση: 27/03/2022 - 22:59

Σε φάση ανάπτυξης ο προσκυνηματικός τουρισμός: Η εξωστρέφεια της Εκκλησίας και οι συνεργασίες με το υπ. Τουρισμού και φορείς του Εξωτερικού

Διαδώστε:
Σε φάση ανάπτυξης ο προσκυνηματικός τουρισμός: Η εξωστρέφεια της Εκκλησίας και οι συνεργασίες με το υπ. Τουρισμού και φορείς του Εξωτερικού

Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που ανέκοψαν τα ταξίδια σε ολόκληρο τον κόσμο, τόσο το υπουργείο Τουρισμού όσο και το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος συντονίζουν τις δράσεις τους με περιφέρειες, δήμους και φορείς με στόχο την τόνωση του προσκυνηματικού τουρισμού.

  • της Δέσποινας Σωτηρίου

Στέλεχος του υπουργείου τόνιζε στο ope.gr ότι στο πλαίσιο ενίσχυσης του θεματικού τουρισμού, η κυβέρνηση ποντάρει στα ιερά προσκυνήματα της χώρας προκειμένου να τονώσει τη διεθνή αλλά και την εγχώρια τουριστική κίνηση.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι την περασμένη Τρίτη το Δ.Π.Μ.Σ. «Θρησκευτικός και Προσκυνηματικός Τουρισμός» του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του Α.Π.Θ. διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Παρουσίαση των δράσεων του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Μιλώντας στην εκδήλωση ο γραμματέας της διοικούσας επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου, Αρχιμανδρίτης π. Σπυρίδων Κατραμάδος, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης παρουσίασε το σχέδιο ενίσχυσης των δράσεων, και διεύρυνσης της εξωστρέφειας μέσα από συνεργασίες. Εντός του 2022 αναμένεται να προχωρήσουν νέες συνεργασίες στο πεδίο αυτό με το υπουργείο Τουρισμού της Ιορδανίας (τον Μάιο ελληνική αντιπροσωπεία θα επισκεφτεί τη χώρα), την Ουγγαρία (υπάρχει συνεχής συνεργασία με τον πρέσβη της χώρας στην Αθήνα), την Αλβανία (όπου λειτουργεί κολέγιο θρησκευτικών σπουδών, στο οποίο διδάσκεται και το κομμάτι των προσκυνηματικών περιηγήσεων), αλλά και τη διπλωματική αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, με στόχο και την προώθηση συνεργειών για την ανάδειξη προσκυνημάτων, στο πλαίσιο σχετικών πρωτοκόλλων.

Ο Π. Σπυρίδων υπενθύμισε τους σχετικούς διαγωνισμούς και δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια των ετών εντός και εκτός των συνόρων, τα τέσσερα πανελλαδικά συνέδρια σχετικής θεματολογίας, που έγιναν με ευθύνη του Συνοδικού Γραφείου σε Ζάκυνθο (2009), Κατερίνη (2016), Πύργο Ηλείας (2018) και Άρτα (2019), τη συμμετοχή του σε διακρατικά προγράμματα, όπως τα «InterregReCult» και «ReCultMagnum», αλλά και την έκδοση προσκυνηματικού χάρτη, που καλύπτει όλη την ελληνική επικράτεια. Γνωστοποίησε δε ότι, εν μέσω πανδημίας, κατεγράφη -σε διάστημα ενός έτους περίπου- ο μεγάλος πλούτος των μοναστικών και θρησκευτικών προϊόντων της Ελλάδας, με στόχο να δημιουργηθεί ένας κατάλογος όσων εξ αυτών εναρμονίζονται με την οδό των πιστοποιήσεων.

 

Συνεργασία με την περιφέρεια Αττικής

Την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ Εκκλησίας της Ελλάδος και Περιφέρειας Αττικής για την ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού τόνισαν στη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των δύο πλευρών στα μέσα του μήνα.

Μετά από σχετική πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γεωργίου Πατούλη, Αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Αττικής αποτελουμένη από τον κ. Θεόδωρο Κουτσογιαννόπουλο, Περιφερειακό Σύμβουλο στα Θέματα Τουρισμού της Περιφέρειας Αττικής, και τις κ.κ. Αθηνά Καλύβα, Προϊσταμένη της Δ/νσης Τουρισμού της Περιφέρειας Αττικής, και 3 Φωτεινής Σιώτα, Προϊσταμένης του Τμήματος Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Δ/νσης Τουρισμού της Περιφέρειας Αττικής, επισκέφθηκε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο, Πρόεδρο της Διοικούσης Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος στα Γραφεία της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Αθήνα.

Η ωριαία και πλέον συνάντηση εργασίας με την παρουσία και του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. π. Σπυρίδωνος Κατραμάδου, Γραμματέα του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος της Ι. Συνόδου, είχε ως σκοπό την ανταλλαγή σκέψεων πάνω σε σημαντικά και επίκαιρα θέματα που αφορούν την Εκκλησία της Ελλάδος και την Περιφέρεια Αττικής και τον σχεδιασμό κοινών δράσεων σχετικά με την περαιτέρω ανάπτυξη του Θρησκευτικού Τουρισμού στην ως άνω Περιφέρεια.

Μελετήθηκαν εκτενώς όλες οι κινήσεις που έχουν στοχευμένα γίνει μέχρι σήμερα από το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων σε σχέση τόσο με τις Ι. Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, όσο και με Περιφέρειες ενδιαφέροντος στην Ελληνική Επικράτεια κατά την εικοσαετή παρουσία της ως άνω Συνοδικής Υπηρεσίας του Επιτελικού Οργανισμού Διοικήσεως της Εκκλησίας, καθώς και νέες και καινοτόμες προτάσεις που οφείλουν να μελετηθούν και να δρομολογηθούν για την περαιτέρω σύσφιξη και συνεργασία με τον κάθε Φορέα, δηλαδή την Εκκλησία της Ελλάδος και την Περιφέρεια Αττικής.

Αποφασίστηκε όλες αυτές οι νέες προτάσεις συνεργασίας να αποτυπωθούν το συντομότερο δυνατό σε σχετικό προς τούτο έγγραφο αίτημα της Περιφέρειας Αττικής προς το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο Σεβασμιώτατος Πρόεδρος, Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, αφού ευχαρίστησε για την παρουσία της Αντιπροσωπείας της Περιφέρειας Αττικής και έδωσε σχετική αναμνηστική ευλογία, όρισε ως υπεύθυνο για τα πρακτικά θέματα υλοποιήσεως όλων των θεμάτων που συζητήθηκαν τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. π. Σπυρίδωνα Κατραμάδο, υπό την ιδιότητά του ως Γραμματέως της Διοικούσης Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, ο οποίος μετά τις εορτές του Πάσχα θα εισηγηθεί σχετικά περί της δυνατότητας υλοποιήσεως των προτάσεων στα Μέλη της Διοικούσης Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου.

Μετά την λήξη της συναντήσεως ο Πανοσιολογιώτατος Γραμματεύς συνόδευσε τα Μέλη της Αντιπροσωπείας στο Γραφείο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στον Οποίο υπέβαλαν τα σέβη τους και έλαβαν την σχετική ευλογία και έγκριση περί της κοινής συνεργασίας.

 

Εξωστρέφεια και διεθνείς συνεργασίες

Προ ημερών επίσης, μετά από σχετική πρωτοβουλία και πρόσκληση του Πρέσβεως της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης στην Ελλάδα κ. YESSEF VICTOR DORKHOM πραγματοποιήθηκε, στα Γραφεία της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Αθήνα, συνάντηση γνωριμίας με τον Aρχιμαδρίτη π. Σπυρίδωνα Κατραμάδο, Γραμματέα της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η ωριαία και πλέον συνάντηση γνωριμίας είχε σκοπό την ανταλλαγή σκέψεων πάνω σε σημαντικά και επίκαιρα θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την Παλαιστίνης σχετικά με κινήσεις που πρέπει να δρομολογηθούν για την περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών φιλίας των δύο λαών μέσω της ιστορίας, του τουρισμού, του πολιτισμού και λοιπών δράσεων γνωριμίας με τον κάθε Φορέα.

Ο π. Σπυρίδων Κατραμάδος, υπό την ιδιότητα του Γραμματέως της Διοικούσης Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, μετέφερε αρχικά τις ευχές και ευλογίες τόσο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, όσο και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, Πρόεδρου της Διοικούσης Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, και στη συνέχεια ενημέρωσε εκτενώς τον κ. Πρέσβη για το επιτελούμενο έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος σε θέματα που αφορούν την ανάδειξη και προβολή των Θρησκευτικών και Πολιτιστικών Μνημείων της Εκκλησίας στην Ελλάδα, την προβολή των μοναστηριακών και εκκλησιαστικών προϊόντων, καθώς και τις δυνατότητες εκατέρωθεν επισκέψεων για το σκοπό της σύσφιξης των δεσμών φιλίας των δύο λαών μέσω του τουρισμού, της ιστορίας και του πολιτισμού.

Συμφωνήθηκε αμέσως μετά τις εορτές του Πάσχα ο Παλαιστίνιος Πρέσβης, συνοδευόμενος από συνεργάτες της Παλαιστινιακής Αρχής που ασχολούνται με τα θέματα του Τουρισμού και Πολιτισμού, να επισκεφθούν τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο, Πρόεδρο της Διοικούσης Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, και τα Μέλη Αυτής στα Γραφεία της Ιεράς Συνόδου με σκοπό την αλληλογνωριμία και την εξέταση μίας σειράς κοινών δράσεων με σκοπό να συνταχθεί και υπογραφεί στο άμεσο μέλλον ένα «ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ» αντίστοιχο με αυτό που θα υπογραφεί στα μέσα Μαΐου 2002 με την Κυβέρνηση της Ιορδανίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων