Πατριαρχείο Μόσχας
21 Οκτωβρίου, 2022

Ο Γενικός Γραμματέας του ΠΣΕ κάλεσε τον Πατριάρχη Μόσχας να καταδικάσει τον πόλεμο

Διαδώστε:

Συνάντηση με τον Πατριάρχη Μόσχας κ.κ. Κύριλλο είχε την αρχή της εβδομάδας ο Γενικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ) π. Ιώαννης Σάουκα με κύριο αντικείμενο συζήτησης την ειρήνη και τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Του Νικολάου Ζαΐμη

Στις επαφές των δύο πλευρών στη Μονή Ντανίλοφ στη Μόσχα έλαβε μέρος και ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιος, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Εκτός από τις συζητήσεις που διεξήχθησαν σε επίσημο επίπεδο Πατριάρχης Μόσχας και π. Ιωάννης είχαν και ιδιωτική συνάντηση κατά την οποία συζήτησαν θέματα που αφορούν την Ορθοδοξία.

Η επίσκεψη

Ο Πατριάρχης κ.κ. Κύριλλος καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, λέγοντας: « Εκτιμώ ότι ήρθατε στη Ρωσία σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για να συναντήσετε εμένα και τον λαό μου και να μιλήσετε για τις δύσκολες διεθνείς σχέσεις που ζούμε και αντιμετωπίζουμε σήμερα, οι οποίες φυσικά επηρεάζουν τις ενδοεκκλησιαστικές σχέσεις».

Από την πλευρά του ο π. Ιωάννης Σάουκα ευχαρίστησε τον Προκαθήμενο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για τη συνάντηση και τόνισε:« Τα μέλη της κοινότητας μας προσβλέπουν με μεγάλο ενδιαφέρον και ελπίδα σε αυτήν την επίσκεψη», εξηγώντας ότι η αντιπροσωπεία του ΠΣΕ ήρθε στη Μόσχα λόγω εντολής που έλαβε από το κεντρικό συμβούλιο και την επιτροπή για τις επισκέψεις σε εκκλησίες μελών του ΠΣΕ σε περιοχές που “αιμορραγούν”. Αυτές οι επισκέψεις περιλάμβαναν τη Μέση Ανατολή—Συρία, Λίβανο, Ισραήλ και Παλαιστίνη—και μετά την Ουκρανία και τώρα τη Ρωσία.

“Γνωρίζετε τις ανησυχίες που έχουν οι εκκλησίες μέλη του ΠΣΕ σχετικά με τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας”, είπε ο π. Σάουκα, “και των δηλώσεών μας που καταδικάζουν τον πόλεμο και τη βία που κάναμε στα κεντρικά μας όργανα – οι δηλώσεις που έγιναν εκπονήθηκαν με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία”, υπογράμμισε.

“Να σταματήσει η αιματοχυσία” – Κάλεσε τον Πατριάρχη Μόσχας σε καταδίκη του πολέμου

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών είχε εκφράσει από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία την αντίθεσή του στην ενέργεια αυτή και είχε καλέσει τον Πατριάρχη Μόσχας να ενεργήσει στις προσπάθειες καταδικάζοντας παράλληλα την εισβολή. Επίσης, κατά την 12η Γενική Συνέλευση του ΠΣΕ που διεξήχθη στην Καρσλούη της Γερμανίας στις αρχές του περασμένου μήνα, εστάλη ηχηρό μήνυμα ότι ο πόλεμος θα πρέπει να σταματήσει. Υπενθυμίζεται ότι στις εργασίες συμμετείχε κανονικά η αποστολή της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ο π. Ιωάννης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την προηγούμενη αλληλογραφία με τον Πατριάρχη κ.κ. Κύριλλο. “Ο λόγος για να έρθουμε εδώ είναι να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε μαζί για να χτίσουμε γέφυρες ειρήνης και συμφιλίωσης και να σταματήσουμε την αιματοχυσία και τον κίνδυνο πυρηνικής πυρκαγιάς. Νομίζω ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο τώρα να κάνουμε την ίδια δήλωση, λέγοντας ξεκάθαρα στον κόσμο αυτό που μας είπατε, εδώ, σήμερα: σταματήστε την αιματοχυσία, σταματήστε τις δολοφονίες, σταματήστε την καταστροφή των υποδομών, αναζητήστε ειρήνη και συμφιλίωση”, ανέφερε ο π. Ιωάννης.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΠΣΕ τόνισε ότι η δήλωση αυτή θα βοηθήσει πολύ τον κόσμο και την Ορθόδοξη Εκκλησία. “Θα καταστήσει σαφές ποια είναι η προσωπική σας θέση στον πόλεμο”, ανέφερε προς τον Προκαθήμενο της εν Ρωσία Ορθοδόξου Εκκλησίας.

“Οι εκκλησίες καλούνται να είναι ειρηνοποιεί”

Από την πλευρά του ο Πατριάρχης Μόσχας δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι καμία εκκλησία ή χριστιανός μπορεί να έχει θέση υποστήριξης σε πολέμους και δολοφονίες και ότι οι εκκλησίες “…καλούνται να είναι ειρηνοποιοί και να υπερασπιστούν και να προστατεύσουν τη ζωή. Ο πόλεμος δεν μπορεί να είναι ιερός”.

“Αλλά όταν κάποιος πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τη ζωή του ή να δώσει τη ζωή του για τις ζωές των άλλων, τα πράγματα φαίνονται διαφορετικά”, δήλωσε ο Πατριάρχης Κύριλλος. “Έχουμε τόσα πολλά παραδείγματα στη χριστιανική μας ιστορία”, συμπλήρωσε. “Ωστόσο, ως ειρηνοποιοί πρέπει να καταβάλουμε όλες τις προσπάθειες για να επιφέρουμε ειρήνη μέσω του διαλόγου και να αποφύγουμε οποιαδήποτε σύγκρουση ή βία”.

Ο Πατριάρχης κ.κ. Κύριλλος πρόσθεσε ότι οι καιροί στους οποίους ζούμε σήμερα είναι πολλοί δύσκολοι – ωστόσο αυτές οι δυσκολίες δεν προέρχονται από τις εκκλησίες, “αλλά από το πολιτικό πλαίσιο, και αυτό το πλαίσιο αποτελεί έναν ακραίο κίνδυνο σήμερα. Οι εκκλησίες σήμερα « δεν πρέπει να ρίχνουν λάδι στη φωτιά». Αντίθετα, πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να σβήσουμε τη φωτιά. Από αυτή την άποψη, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών έχει μια πολύ σημαντική λειτουργία”, κατέληξε.

Παρά το γεγονός ότι ο Πατριάρχης έκανε λόγο για ανάγκη του τερματισμού της βίας και την επικράτηση της ειρήνης απέφυγε να καταδίκάσει ευθέως τον πόλεμο στην Ουκρανία που μαίνεται από τον Φεβρουάριο του 2022.

Πληροφορίες: www.oikoumene.org

Διαδώστε: