20/06/2022 20/06/2022 Με ανακοίνωσή του η κεντρική επιτροπή του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών καταδικάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία ο οποίος μαίνεται από τις 24 Φεβρουαρίου. «Ο πόλεμος, με τη δολοφονία και όλες τις άλλες άθλιες συνέπειες που συνεπάγεται, είναι ασυμβίβαστος με την ίδια τη φύση του Θεού», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Αποδοκιμάζοντας τον πόλεμο που «επιβλήθηκε...
20 Ιουνίου, 2022 - 16:05
Τελευταία ενημέρωση: 20/06/2022 - 16:08

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών καταδικάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Διαδώστε:
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών καταδικάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Με ανακοίνωσή του η κεντρική επιτροπή του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών καταδικάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία ο οποίος μαίνεται από τις 24 Φεβρουαρίου. «Ο πόλεμος, με τη δολοφονία και όλες τις άλλες άθλιες συνέπειες που συνεπάγεται, είναι ασυμβίβαστος με την ίδια τη φύση του Θεού», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Αποδοκιμάζοντας τον πόλεμο που «επιβλήθηκε στον λαό και το κυρίαρχο κράτος της Ουκρανίας», η κεντρική επιτροπή του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών (WCC) θρηνεί «για τον συνεχή απολογισμό θανάτων, καταστροφών και εκτοπισμών, ανθρωπίνων σχέσεων και ολοένα πιο βαθιά εδραιωμένου ανταγωνισμού μεταξύ των ανθρώπων της περιοχής, της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης σε παγκόσμιο επίπεδο, του αυξημένου κινδύνου πείνας σε επισιτιστικά επισφαλείς περιοχές του κόσμου, της οικονομικής δυσπραγίας και της αυξημένης κοινωνικής και πολιτικής αστάθειας σε πολλές χώρες».

Το διοικητικό όργανο του ΠΣΕ «απορρίπτει οποιαδήποτε κατάχρηση θρησκευτικής γλώσσας και εξουσίας για να δικαιολογήσει την ένοπλη επίθεση».

Ακόμη, επανέλαβε «την έκκληση της παγκόσμιας κοινωνίας των εκκλησιών που εκπροσωπούνται στο ΠΣΕ για τον τερματισμό του πολέμου, για άμεση κατάπαυση του πυρός για να σταματήσει ο θάνατος και η καταστροφή και για διάλογο και διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση βιώσιμης ειρήνης».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, γίνεται έκκληση για «μια πολύ μεγαλύτερη επένδυση από τη διεθνή κοινότητα στην αναζήτηση και την προώθηση της ειρήνης, αντί για την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης και του διχασμού».

Τέλος, επισημαίνεται ο «ρόλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών στη συνοδεία των εκκλησιών-μελών του στην περιοχή και ως πλατφόρμα και ασφαλής χώρος συνάντησης και διαλόγου προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα πολλά πιεστικά ζητήματα για τον κόσμο και για το παγκόσμιο κίνημα που προκύπτει από αυτή τη σύγκρουση.  Επισημαίνεται και η υποχρέωση των μελών του να επιδιώξουν την ενότητα και από κοινού να υπηρετήσουν τον κόσμο. Ως εκ τούτου, το ΠΣΕ προτρέπει τα μέλη της οικουμενικής κοινότητας στη Ρωσία και την Ουκρανία να κάνουν χρήση αυτής της πλατφόρμας».

Διαβάστε ακόμη:

Πατριάρχης Σερβίας: Προσευχόμαστε πρωτίστως για ειρήνη στην Ουκρανία

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Πάνω από 7 εκατ. ευρώ η βοήθεια της Εκκλησίας προς την Ουκρανία

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων