Επικαιρότητα
20 Οκτωβρίου, 2022

Εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Προστάτη της ΕΛ.ΑΣ Αγίου Αρτεμίου σε όλη την Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ / ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:

Η Εκκλησία μας εορτάζει στις  20 Οκτωβρίου τη μνήμη του Αγίου Αρτεμίου και οι Έλληνες Αστυνομικοί τιμούν με λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη τον Προστάτη Άγιο τους. Εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα. Η «Ημέρα της Αστυνομίας» θεσπίστηκε από την Πολιτεία για να τιμήσει το έργο και την προσφορά της Ελληνικής Αστυνομίας στην κοινωνία.

Eπιμέλεια: Στέλλα Μοτίτσιου.

Ο Άγιος Αρτέμιος ήταν διακεκριμένος πολιτικός του Βυζαντίου και ευσεβέστατος χριστιανός.

Ο Μέγας Κωνσταντίνος εκτιμώντας το ήθος και τις αρετές του διόρισε τον Άγιο Αρτέμιο Ανώτερο Διοικητή σε διάφορες περιοχές του Βυζαντίου. Έφερε τα αξιώματα του Δούκα και Αυγουστάλιου με καθήκοντα Γενικού Αστυνομικού Διευθυντού. Η εργασία του ήταν παράλληλη με εκείνη του Σημερινού Αστυνομικού. Ο Άγιος εργάστηκε με ζήλο και αφοσίωση για την ειρήνη και την ασφάλεια των πολιτών. Στη σύγχρονη κοινωνία η Ελληνική Αστυνομία, έχει φωτεινό παράδειγμα και συμπαραστάτη της τον προστάτη της Άγιο Αρτέμιο.

Στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας

Η κεντρική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στον χώρο της πρώην Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, όπου τελέστηκε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών προς τιμήν του Προστάτη της Ελληνικής Αστυνομίας, Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, ανέγνωσε την Ημερήσια Διαταγή, ενώ στην συνέχεια ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, ο οποίος παρέστη ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό. Επιπρόσθετα ανεγνώσθη χαιρετισμός του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, ο όποιος απουσίαζε καθώς βρίσκεται στη Γερμανία όπου συμμετέχει στη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της «Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια».

Ακολούθως, παρατέθηκε δεξίωση στον προαύλιο χώρο της πρώην Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου οι προσκεκλημένοι και οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στον Εκθεσιακό Χώρο Συλλογής Ιστορικών Κειμηλίων – Τεκμηρίων Ελληνικής Αστυνομίας, να δουν από κοντά Έκθεση φωτογραφικού υλικού καθώς και αστυνομικά οχήματα και μοτοσικλέτες, διαφόρων τύπων, ιστορικού ενδιαφέροντος.

Το τριήμερο 18-20 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε πανελλαδική Εθελοντική Αιμοδοσία του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας για την τράπεζα αίματος του Σώματος.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο γενικός γραμματέας Δημοσίας Τάξης, Μιχαήλ Καραμαλάκης και ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Κωνσταντίνος Παπαθανασίου. Παρευρέθηκαν, επίσης, ο βουλευτής Χρήστος Σπίρτζης, ως εκπρόσωπος του προέδρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ελληνικής Λύσης Βασίλειος Γραμμένος, ως εκπρόσωπος του προέδρου, υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης, αντιπρόεδροι της Βουλής, βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, καθώς και γενικοί και ειδικοί γραμματείς υπουργείων.

Επιπλέον, παρέστησαν ο εκπρόσωπος του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και επιτελάρχης Γ.Ε.ΕΘ.Α., αντιπτέραρχος (Ι) Κωνσταντίνος Κελλάρης, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Αλέξιος Ράπανος, ο πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, ο γενικός επίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου Σταμάτιος Πουλής, η διευθύνουσα την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών Γκανέ Μαρία, εκπρόσωποι των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και στελέχη αυτών, Πρέσβεις και εκπρόσωποι Διπλωματικών Αρχών στη χώρα μας, καθώς και Αστυνομικοί Σύνδεσμοι ξένων χωρών και εκπρόσωποι δικαστικών Αρχών, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ιδρυμάτων, Οργανώσεων και Φορέων.

Στην Αθήνα

Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον Ι.Ν. του Αγίου Αρτεμίου στο Παγκράτι προεξάρχοντος του Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Επισκόπου Ωρεών Φιλοθέου.

Στη λειτουργία συμμετείχε ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Περιστερίου Αρχιμανδρίτης Άγγελος Ανθόπουλος, πρώην Εφημέριος του Αγίου Αρτεμίου, ο οποίος μίλησε για τον σκληρό βίο του Αγίου Αρτεμίου αλλά και πως οι πιστοί πρέπει να έχουμε ως παράδειγμα στη ζωή μας τους Αγίους για να ξεπερνάμε τα καθημερινά προβλήματα. Ο επίσκοπος Ωρεών μετέφερε τις ευχές του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου

Στη Θεσσαλονίκη

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά τελέσθηκε Δοξολογία χοροστατούντος του Πανοσολιογιώτατου κ Ιακώβου, εκπρόσωπο του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου.

Από πλευράς της Ελληνικής Αστυνομίας παρέστησαν, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Γεώργιος Δούβαλης και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, Ταξίαρχος Χρήστος Μπουλούμπασης.

Στην Πάτρα

Η μνήμη του Αγίου Αρτεμίου εορτάσθηκε στην Πάτρα, με επίκεντρο εορτασμού την Ιερά Μονή της Παναγίας της Γηροκομητίσσης, της οποίας ιδρυτής θεωρείται και είναι ο Άγιος Αρτέμιος.

Την παραμονή της εορτής, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Αρτεμίου, ο οποίος ευρίσκεται εκτός των τειχών της Ιεράς Μονής, τελέσθηκε ο μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο, αναφερθείς στην αγία και μαρτυρική βιοτή και πολιτεία του ενδόξου Μεγαλομάρτυρος και στη σχέση του με την Πάτρα, αφού ο Δούξ, τότε, Αρτέμιος (357 μ.Χ.) εστάλη στην Πάτρα, υπό του Αυτοκράτορος Κωνσταντίου, για να πάρει τα άγια Λείψανα του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου και να τα μεταφέρει στην Κωνσταντινούπολη. Ο Άγιος Αρτέμιος, έμεινε για μεγάλο διάστημα στην Πάτρα και επηρέασε τον πνευματικό βίο των Πατρέων και γενικότερα την εν Κυρίω πρόοδό τους.

Στη Λάρισα

Με επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Πέτρου & Παύλου Λάρισας χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λαρίσης κ. Ιερώνυμου εορτάστηκε σήμερα ο Άγιος Αρτέμιος προστάτης της Ελληνικής Αστυνομίας, παρουσία των τοπικών αρχών της Λάρισας και της ηγεσίας της αστυνομικής Διεύθυνσης , περιφέρειας Θεσσαλίας. Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας δόθηκε δεξίωση στη λέσχη του αστυνομικού μεγάρου προς τις αρχές και τους πολίτες.

Στη Λαμία

Τον προστάτη της Άγιο Μεγαλομάρτυρα Αρτέμιο εόρτασε το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας και στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, το πρωί της Πέμπτης 20 Οκτωβρίου, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία, στο τέλος της οποίας ευλογήθηκαν οι άρτοι, τους οποίους προσέφερε υπέρ υγείας, η Αστυνομική Περιφερειακή Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδος. Η Δοξολογία για τον εορτασμό του Αγίου Αρτεμίου τελέστηκε, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στη Λαμία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Συμεών, με την Αγιαστική παρουσία της Τιμίας Χειρός του Ευαγγελιστού Λουκά, Πολιούχου Λαμίας και της Ιεράς Εικόνας του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδας Υποστράτηγος Σπυρίδων Σκλάβος, καθώς και εκπρόσωποι των Θρησκευτικών, Πολιτικών και Δικαστικών Αρχών της πόλης, του Στρατού και Σωμάτων Ασφαλείας, τοπικών φορέων, επαγγελματικών ενώσεων και ενώσεων αποστράτων, καθώς και συνδικαλιστικοί φορείς

Στην Κρήτη

Και η Κρήτη τίμησε την «Ημέρα της Αστυνομίας». Το πρωί τελέστηκαν δοξολογίες:

Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ηρακλείου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά Ηρακλείου χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγένιου.

Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Χανίων στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου χοροστατούντος του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου Πρωτοπρεσβύτερου Γεωργίου Περάκη.

Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ρεθύμνου η δοξολογία πραγματοποιήθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου χοροστατούντος του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου π. Νικόλαου Νικηφόρου.

Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Λασιθίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας στη Νεάπολη Λασιθίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμου. Στις δοξολογίες παρευρέθηκαν οι τοπικές αρχές και φορείς, αντιπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών ενώσεων του προσωπικού, καθώς και οι απόστρατοι του Σώματος.

Στη Βέροια
Την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου το πρωί στον ναό των Αγίων Αναργύρων Βεροίας τελέστηκε Δοξολογία για τον προστάτη της Ελληνικής Αστυνομίας Άγιο Μεγαλομάρτυρα Αρτέμιο, χοροστατούντος του  Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος, ο οποίος στο τέλος απηύθυνε πατρικούς λόγους και ευχές.
Στο τέλος διαβάστηκε η Ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας,  Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Σκούμα για τον εορτασμό της «Ημέρας Ελληνικής Αστυνομίας» και της Μνήμης του Προστάτη του Σώματος Αγίου Αρτεμίου.

Τον προστάτη τους Άγιο Αρτέμιο γιόρτασαν και οι αστυνομικοί της Αργολίδας. Στο πλαίσιο του εορτασμού της ημέρας, η Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας, ανήμερα της 20ης Οκτωβρίου 2022, τέλεσε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου, Θεία Λειτουργία και ακολούθως Δοξολογία για τον εορτασμό του Αγίου Αρτεμίου, ιερουργούντων, του Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκταρίου και του εφημέριου του Ιερού Ναού π. Παναγιώτη Κιντή.

Στο Βόλο

Στο Βόλο, έδρα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας, στη δοξολογία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, κ.κ. Δαμασκηνός, ενώ παρέστησαν οι Βουλευτές Μαγνησίας, κ.κ. Αθανάσιος Λιούπης και Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, οι Αντιδήμαρχοι Βόλου, Ανδρέας Ζέρβας και Νατάσσα Μορφογιάννη, η πρώην Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καθώς και Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, καθώς και εκπρόσωποι στρατιωτικών αρχών.

Στο Διδυμότειχο

Κατόπιν προσκλήσεως του Αστυνομικού Διευθυντού Ορεστιάδος Ταξιάρχου Χαραλάμπους Ελευθεριάδη στον Ιερό Μητροπολιτικό ναό Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδος, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού εψάλη η καθιερωμένη Δοξολογία επί τη μνήμη του Αγίου Αρτεμίου, προστάτου της Ελληνικής Αστυνομίας.


Εκτός του Αστυνομικού Διευθυντού Ορεστιάδος, στην Δοξολογία παρέστησαν ο Υποδιοικητής της XVI Μεραρχίας Tαξίαρχος Νικόλαος Γιοβανούδης, ο Δήμαρχος Ορεστιάδος Βασίλειος Μαυρίδης, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ορεστιάδος Επιπυραγός Αντώνιος Χαμαλίδης και πολυμελής αντιπροσωπεία στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. Μετά την ανάγνωση του μηνύματος του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστρατήγου Κωνσταντίνου Σκούμα, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τις ευχαριστίες του εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας προς στα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας για την προσφορά τους στον τόπο και τις εγκάρδιες ευχές του προκειμένου με απόλυτη επιτυχία και ευσυνειδησία να επιτελούν την ευθυνοφόρο αποστολή τους.

Διαβάστε επίσης:

Οι Αστυνομικοί της Αργολίδας γιορτάζουν τον Προστάτη τους Άγιο Αρτέμιο στο Ναύπλιο

Δοξολογία για τον Προστάτη της Ελληνικής Αστυνομίας στην Κόρινθο

Δοξολογία στη Μητρόπολη Σπάρτης για τον Προστάτη της ΕΛ.ΑΣ Άγιο Αρτέμιο

Εορτασμός του Αγίου Αρτεμίου στη Λέρο

Διαδώστε: