Επικαιρότητα
13 Μαΐου, 2021

Η Εκκλησία δεν κωφεύει στις εκκλήσεις για τις ΑΕΑ

Διαδώστε:

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Η Εκκλησία της Ελλάδος δεν κωφεύει απέναντι στις εκκλήσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα από καθηγητές, φοιτητές, πτυχιούχους και τοπικούς φορείς σχετικά με το μέλλον των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και την προώθηση του σχεδίου νόμου που προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση των Α.Ε.Α. Θεσσαλονίκης και Βελλάς Ιωαννίνων, όπως είχε αποκαλύψει από τις 9 Απριλίου το ope.gr, με την Πολιτεία πλέον να καλείται να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στο ζήτημα.

Στην συνεδρίαση της στις 20 Απριλίου η Διαρκής Ιερά Σύνοδος είχε παραπέμψει το ζήτημα στη μέλλουσα να συγκλιθεί Ιεραρχία, χθες όμως ανακοίνωσε, μετά το πέρας των τακτικών εργασιών για τον μήνα Μάϊο, πως όρισε τριμελή επιτροπή που θα συζητήσει με τους συναρμόδιους φορείς για την εξεύρεση λύσης. Συγκεκριμένα στο Δελτίο Τύπου αναφέρεται πως η ΔΙΣ «όρισε Τριμελή εξ Αρχιερέων Επιτροπή, αποτελουμένη εκ των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου, Συνοδικού Συνδέσμου της Σ.Ε. επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου, Διευθυντού της Α.Ε.Α. Θεσσαλονίκης, και Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου, Καθηγητού της Α.Ε.Α. Βελλάς Ιωαννίνων, με σκοπό την άμεση επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους φορείς (Υπουργείο Παιδείας, Ανώτατο Επιστημονικό Συμβούλιο, Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων, Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και τους Προέδρους των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών) προκειμένου να ευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση, ως προς την αναβάθμιση και τον εξορθολογισμό των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, καθώς και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων αποφοίτων αυτών, αφού και τα δύο παραπάνω ζητήματα αποτελούν πάγια αιτήματα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Ο Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος μάλιστα πριν λίγες ημέρες είχε κάνει έκκληση με επιστολή προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο για το μέλλον των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών στην οποία, μεταξύ άλλων, ζητούσε:

1. Να παύσει επιτέλους η κατασκευασμένη φημολογία για την συγχώνευση-κατάργηση των ΑΕΑ, που αποτρέπει τους υποψηφίους να τις δηλώσουν στο μηχανογραφικό δελτίο, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.

2. Να παύσει η διαρκής αμφισβήτηση των Προγραμμάτων ΔΕΚ των ΑΕΑ που παρέχουν σπουδές επιπέδου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

3. Να αυξηθεί ο αριθμός των εισακτέων στις ΑΕΑ και ιδιαίτερα στην ΑΕΑΘ, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί αναιτίως τη μεγαλύτερη μείωση.

4. Να εφαρμοστεί η απόφαση της ΔΙΣ (αρ. πρωτ. 610/13.2.2018) που ζητούσε αναβάθμιση, δηλ. τη μετεξέλιξη των ΑΕΑ σε Πανεπιστήμια.

5. Να μην εφαρμοσθεί τουλάχιστον από εφέτος η ελάχιστη βάση εισαγωγής

6. Να παραμείνουν σε μια ορθολογική γεωγραφική κατανομή όλα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκκλησιαστικής εκπαίδευσης.

7. Να σχεδιάσει το ΑΕΣ τη στρατηγική της Εκκλησίας και της Πολιτείας για τις ΑΕΑ.

Έκκληση προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου απηύθυναν τη Δευτέρα 10 Μαϊου με επιστολή τους και οι φοιτητές και πτυχιούχοι των Α.Ε.Α. προκειμένου να αποτραπεί το κλείσιμο Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών.

Στην επιστολή την οποία υπογράφουν ο Σύλλογος Φοιτητών της Α.Ε.Α. Αθηνών, ο Σύλλογος Φοιτητών της Α.Ε.Α. Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Φοιτητών της Α.Ε.Α. Βελλάς, ο Σύλλογος Φοιτητών της Π.Α.Ε.Α. Ηρακλείου, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών-Συντηρητών Πολιτιστικών Δημιουργιών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και ο Σύλλογος Φοιτητών Πτυχιούχων της Α.Ε.Α. Βελλάς, τονίζεται: «η πιο πρόσφατη χειρονομία απαξίωσής μας, η γνωστή πλέον ‘‘διαρροή’’ του επίμαχου σχεδίου Νόμου, αντί να θεραπεύει τα κακώς κείμενα, αφού πρώτα εξουθενώσει, θανατώνει τις Α.Ε.Α. και μαζί τους κόπους, τις θυσίες και τις ελπίδες μας. Έτσι αντί το υπουργείο Παιδείας να απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις μας, αποφασίζει να μας οδηγήσει άπαξ δια παντός, στο φάσμα της απελπισίας και τις θεσμοθετημένης ανεργίας».

Παράλληλα, φοιτητές και απόφοιτη διερωτούνται: «πώς είναι δυνατόν τη στιγμή που η Εκκλησία δεν έχει δώσει την έγκρισή της, και είμαστε βέβαιοι ότι δε θα το κάνει, για την καταστροφή των Α.Ε.Α., το υπουργείο Παιδείας να μεθοδεύει το κλείσιμο των Σχολών μας; Ποιος είναι  αυτός ο υπηρεσιακός παράγοντας που προωθεί το κατάπτυστο Νομοσχέδιο παρά τη βούληση της Ιεραρχίας; Αυτοί πού υπονομεύουν το μέλλον των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων μας, με την σημαντικότατη προσφορά στο Έθνος και την Εκκλησία, από πού αντλούν την αυτοπεποίθηση να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο;».

«Οι Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες δεν είναι απρόσωποι θεσμοί, τοίχοι και άψυχες αίθουσες διδασκαλίας, είναι οι άνθρωποι που σπούδασαν και σπουδάζουν σε αυτές τα εκκλησιαστικά γράμματα και τις επιστήμες», καταλήγουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δήμαρχος Πωγωνίου: Πλήγμα εάν καταργηθεί η Βελλά Ιωαννίνων

Μαρτύριο και Θάνατος των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών – Το Χρονικό ενός Προαναγγελθέντος Θανάτου

«Όταν το παράλογο γίνεται και καταστροφικό»

Μαρία Ράπτη σε Αρχιεπίσκοπο: Να μην επιτρέψετε την διάλυση των ΑΕΑ

Πρόεδρος ΑΕΑΑ σε Αρχιεπίσκοπο: «Nα εμποδίσετε το έγκλημα»

Φωτογραφία αρχείου: ΑΕΑ Βελλάς Ιωαννίνων

Διαδώστε: