Ιερές Μονές
23 Ιανουαρίου, 2023

Κορυφώθηκαν οι πνευματικές εκδηλώσεις για τον πρώτο επίσημο εορτασμό του Οσίου Βησσαρίωνα

Διαδώστε:

Με την τέλεση Πολυαρχιερατικού συλλείτουργου στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγάθωνος κορυφώθηκαν, χθες, οι πνευματικές εκδηλώσεις με αφορμή τον πρώτο εορτασμό του Οσίου Βησσαρίωνα του Αγαθωνίτη, μετά την Αγιοκατάταξη του από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 14 Ιουνίου 2022.

Του Νικολάου Ζαΐμη

Το Πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ (ope.gr) μίλησε με κατοίκους της Δυτικής Φθιώτιδας οι οποίοι χθες παραβρέθηκαν στον πρώτο επίσημο εορτασμό. Όπως μας τόνισαν η πνευματική χαρά τόσο για τους ίδιους όσο και για τον τόπο είναι μεγάλη.

Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στη Μονή Αγάθωνος

Στο Πανηγυρικό Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος. Ακολούθησε Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαοδικείας κ. Θεοδωρήτου συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, Αξεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Γρεβενών κ. Δαυίδ, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου και του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

“Η φανέρωση της αγιότητας του Οσίου Βησσαρίωνος ως «μέγα μυστήριο» και «σημείον του ουρανού» απέδειξε ότι το μαύρο και τη σκοτεινιά του θανάτου έρχεται να υπερνικήσει το χρώμα της ζωής”, σημείωσε , μεταξύ άλλων, στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, ο οποίος κατά τα χρόνια που ήταν μαθητής στην Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας είχε γνωρίσει τον Όσιο.

Δείτε αναλυτικότερα: Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στην Ι.Μ. Οσίου Αγάθωνος – Νεαπόλεως Βαρνάβας: «Σαν τον Οδυσσέα επιστρέφω στην Ιθάκη»

Μεγάλη πνευματική χαρά στην περιοχή

Το ope.gr συνομίλησε με κατοίκους της Δυτικής Φθιώτιδας οι οποίοι χθες παραβρέθηκαν στον πρώτο επίσημο εορτασμό. Όπως μας τόνισαν η πνευματική χαρά τόσο για τους ίδιους όσο και για τον τόπο είναι μεγάλη. “Εμείς τιμούμε τον Όσιο Βησσαρίωνα εδώ και χρόνια. Πριν τον φανερώσει ακόμη ο Θεός με το άφθαρτο σκήνωμα του που έχουμε την τιμή να προσκυνούμε όποτε ερχόμαστε στο μοναστήρι. Σήμερα όμως με τόσους Μητροπολίτες και με την εορτή να γίνεται για πρώτη φορά μετά την Αγιοκατάταξη, η ημέρα είναι ιστορική. Ευχόμαστε ο Άγιος Βησσαρίωνας να μας συνοδεύει κάθε μέρα στη ζωή μας, αθόρυβα, όπως ακριβώς έζησε”, ανέφερε κάτοικος της περιοχής.

Το απόγευμα της  Κυριακής στο Καθολικό της Ιεράς Μονής τελέσθηκε ο Μεθέορτος Αρχιερατικός Εσπερινός καθώς και η Ιερά Παράκληση στον Όσιο Βησσαρίωνα τον Αγαθωνίτη, χοροστατούντος του  Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Δείτε επίσης: Φθιώτιδος Συμεών: «Ο Όσιος Βησσαρίων μας έφερε όλους πιο κοντά»

Τη Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Ιανουαρίου η Λαμία έζησε μοναδικές πνευματικές στιγμές καθώς για μία και μοναδική φορά το άφθαρτο Ιερό Σκήνωμα του Οσίου Βησσαρίωνα εξήλθε της Μονής Αγάθωνος και μεταφέρθηκε στην πρωτεύουσα της Στερεάς Ελλάδας όπου έγινε πάνδημη υποδοχή στην πλατεία Πάρκου και από εκεί εν πομπή στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου όπου έλαβαν χώρα ιερές ακολουθίες καθ’ όλη την παραμονή του Σκηνώματος.

Ιστορική ήταν η 21η Ιανουαρίου και για την εκατόχρονη Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας που πλέον μετονομάστηκε σε “Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο – Γυμνάσιο Λαμίας – Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης”.

Η μνήμη του Οσίου στη γενέτειρά του

Η μνήμη του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου εορτάστηκε πανηγυρικά και στον τόπο καταγωγής του, το Πεταλίδι Μεσσηνίας. Στον εκεί Προσκυνηματικό Ναό της Παναγίας της Ζωοδόχου Πηγής, στον αύλειο χώρο της οποίας ανηγέρθη ήδη το πρώτο παρεκκλήσιο στην Ορθοδοξία επ’ ονόματι του νέου Αγίου της Εκκλησίας μας, τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία της οποίας προέστη ο Αρχιμανδρίτης π. Αλέξιος Αρώνης, εκπροσωπώντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο.

Διαβάστε αναλυτικότερα: Η μνήμη του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου στη γενέτειρά του

Φωτογραφίες: Δημήτρης Ανάγνου – Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όσιος Βησσαρίωνας Αγαθωνίτης – Κλήρος και λαός τίμησαν τον πρώτο εορτασμό από την Αγιοκατάταξή του (ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης προστάτης της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας

O Σερρών Θεολόγος για τον Όσιο Βησσαρίωνα τον Αγαθωνίτη: «Μας αποδεικνύει ότι η αγιότητα είναι υπόθεση του σήμερα» (ΦΩΤΟ/VIDEO)

Λαμία: Πλήθος κλήρου και λαού στην Πολυαρχιερατική Δοξολογία για την υποδοχή του Ιερού Σκηνώματος του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου

Χιλιάδες λαού στην Λαμία υποδέχτηκαν τον Όσιο Βησσαρίωνα τον Αγαθωνίτη – Για πρώτη φορά το άφθαρτο Σκήνωμα βγήκε από το Μοναστήρι του

Το άφθαρτο Σκήνωμα του Οσίου Βησσαρίωνος για μία και μοναδική φορά βγαίνει από το Μοναστήρι του

Ένα ειδικό δώρο από τον Φθιώτιδος Συμεών στην Μονή Αγάθωνος

Με την μετακομιδή του Ιερού Σκηνώματος ξεκίνησαν οι εορτασμοί για τον Όσιο Βησσαρίωνα

Τα θαυμαστά ευρήματα του ιατροδικαστή που εξέτασε το σκήνωμα του Βησσαρίωνα του Αγαθωνίτη

Όσιος Βησσαρίων Αγαθωνίτης: Συμβουλές και ιστορίες από τη ζωή του

Διαδώστε: