01/03/2024 01/03/2024 30 μαθητές του 29ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου επισκέφθηκαν την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024, το Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας, ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου και συμμετείχαν στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Αμπέλι μου Πλατύφυλλο». Γνώρισαν την εκκλησιαστική ιστορία και τον πολιτισμό της Μακρινίτσας από τον 13ο αιώνα έως τον 20ο αιώνα, θαύμασαν τη μεγάλη συλλογή των εκκλησιαστικών κειμηλίων του...
01 Μαρτίου, 2024 - 17:41
Τελευταία ενημέρωση: 01/03/2024 - 17:57

Επίσκεψη μαθητών από τον Βόλο στο Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας

Διαδώστε:
Επίσκεψη μαθητών από τον Βόλο στο Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας

30 μαθητές του 29ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου επισκέφθηκαν την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024, το Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας, ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου και συμμετείχαν στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Αμπέλι μου Πλατύφυλλο».

Γνώρισαν την εκκλησιαστική ιστορία και τον πολιτισμό της Μακρινίτσας από τον 13ο αιώνα έως τον 20ο αιώνα, θαύμασαν τη μεγάλη συλλογή των εκκλησιαστικών κειμηλίων του Μουσείου και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που είναι αφιερωμένο στο συμβολισμό της αμπέλου.

Από την αρχαία Ελλάδα στο Βυζάντιο και από την Τουρκοκρατία μέχρι του νεότερους χρόνους, το αμπέλι, το σταφύλι, το κρασί συνοδεύουν ποικίλες εκφάνσεις της ζωής των Ελλήνων, καθώς είναι συνδεδεμένα όχι μόνο με τις διατροφικές συνήθειες, αλλά και με την εκκλησιαστική και τη λαϊκή μας παράδοση, τα λαογραφικά έθιμα, με την πολιτιστική μας κληρονομιά διαχρονικά, αλλά και με την οικονομική ευημερία μέσα από την εμπορική διακίνηση των προϊόντων της αμπέλου.

Συνυφασμένη στενά με την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, και μάλιστα των Ελλήνων, η καλλιέργεια της αμπέλου, ενέπνευσε τη Μυθολογία και την αρχαία θρησκεία θεός Διόνυσος), τον Χριστιανισμό (Χριστός-Άμπελος), τη ζωγραφική, τη γλυπτική, την ποίηση, τα ήθη και έθιμα. Το αμπέλι, οι καρποί του (τα σταφύλια) και το κρασί πέρασαν από τον αρχαίο στον χριστιανικό ελληνικό κόσμο ως ευλογημένα δώρα του Θεού. Οι μαθητές ανακάλυψαν το σύμβολο της αμπέλου στα εκθέματα του μουσείου και στο τέλος δημιούργησαν και ζωγράφισαν ένα σελιδοδείκτη με το σχήμα του αμπελιού.

Το Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας απευθύνει πρόσκληση στους εκπαιδευτικούς και την μαθητική κοινότητα της περιοχής να επισκεφθούν την όμορφη και γραφική Μακρινίτσα, να ξεναγηθούν στους χώρους του Μουσείου και να συμμετάσχουν σε ένα από τα 5 εκπαιδευτικά προγράμματά του.

Υπενθυμίζεται ότι το ωράριο λειτουργίας του μουσείου είναι:

Από την Δευτέρα έως και την Πέμπτη 10:00 π.μ-4:00 μ.μ

Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή 10:00 π.μ – 6:00μ.μ

Για εκπαιδευτικές επισκέψεις, δράσεις και προγράμματα που απευθύνονται σε μαθητές όλων των τάξεων, μπορείτε να απευθύνεστε στην υπεύθυνη των εκπαιδευτικών επισκέψεων και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου κ. Γκαραγκούνη Καλλιόπη καθημερινά από τις 10:00 το πρωί έως τις 4:00 το απόγευμα.

Στοιχεία επικοινωνίας 2428090016, 6978668632

E-mail: [email protected] ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Μουσείου makrinitsamuseum.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων