07/02/2019 07/02/2019 Για δέκατη τέταρτη χρονιά φέτος θα γίνει στην Παναγία Καμαριανή στο Red Hill της Βικτώριας η Γιορτή του Σταφυλιού. Ένα πανάρχαιο έθιμο που το υιοθέτησε και ο παπα-Λευτέρης. Όπως γράφει το neoskosmos.gr Αφού το σταφύλι υπήρξε από τα κυριότερα προϊόντα της Ελλάδας, ανάλογες ήταν και οι λαϊκές δοξασίες και τα έθιμα που το συνόδευαν. Μέχρι...
07 Φεβρουαρίου, 2019 - 12:01

Η Γιορτή του Σταφυλιού στην Παναγία Καμαριανή

Διαδώστε:
Η Γιορτή του Σταφυλιού στην Παναγία Καμαριανή

Για δέκατη τέταρτη χρονιά φέτος θα γίνει στην Παναγία Καμαριανή στο Red Hill της Βικτώριας η Γιορτή του Σταφυλιού. Ένα πανάρχαιο έθιμο που το υιοθέτησε και ο παπα-Λευτέρης.

Όπως γράφει το neoskosmos.gr Αφού το σταφύλι υπήρξε από τα κυριότερα προϊόντα της Ελλάδας, ανάλογες ήταν και οι λαϊκές δοξασίες και τα έθιμα που το συνόδευαν. Μέχρι πριν λίγες δεκαετίες , σε περιοχές της Ελλάδας συνεχιζόταν ακόμη, προσαρμοσμένο στη χριστιανική πραγματικότητα, το πανάρχαιο έθιμο των «απαρχών», όπως αποκαλούνταν οι πρώτοι ώριμοι καρποί του σταφυλιού που προσφέρονταν στους θεούς.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία υιοθέτησε τις αρχαίες «απαρχές». Έτσι άρχισαν οι «απαρχές» να προσάγονται στις εκκλησίες και να διαβάζεται από τους ιερείς ιδιαίτερη ευχή.

Κάθε νοικοκύρης έκοβε τα καλύτερα και πιο ώριμα σταφύλια και οι άλλοι του εύχονταν: Και του χρόνου! Και καλά κρασιά!
Η οικογένεια πήγαινε στην εκκλησία κομίζοντας «προσφορές». Κουβαλούσε κρασί, λάδι και λιβάνι, αλλά κυρίως το καλαθάκι με τα πρώτα διαλεκτά σταφύλια. Ο οικογενειάρχης άφηνε το καλάθι μπροστά στην εικόνα του Χριστού, ενώ ο παπάς το ευλογούσε στο τέλος της λειτουργίας παρακαλώντας τον Θεό για πλούσια σοδειά.

Το όμορφο έθιμο της γιορτής των πρώτων σταφυλιών μπορεί να χάνεται στην Ελλάδα, αλλά έχει αναβιώσει στην Αυστραλία.
Η Γιορτή του Σταφυλιού θα γίνει αυτή την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019 στην Ιερά Μονή Παναγίας Καμαριανής για δέκατη τέταρτη χρονιά.
Μετά τη λειτουργία, τα σταφύλια θα ευλογηθούν και θα προσφερθούν στους πιστούς και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πανηγύρι με σουβλάκια, λουκουμάδες, κρασί, μουσική με τον DJ Chris, χορό από το συγκρότημα Μανασή και παιδικές δραστηριότητες.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων