07/02/2020 07/02/2020 «Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική»… Ο Οδυσσέας Ελύτης, στο «Άξιον Εστί», αποτύπωσε το μεγαλείο της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού. Η γλώσσα αυτή είναι που «μίλησε» στην καρδιά της Αndy Elarabi της 20χρονης πλέον φοιτήτριας στο τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Καΐρου, η οποία παρά το σοβαρό πρόβλημα πρόβλημα όρασης, έδωσε εξετάσεις ελληνομάθειας...
07 Φεβρουαρίου, 2020 - 17:39
Τελευταία ενημέρωση: 07/02/2020 - 18:41

Κανείς δεν κράτησε τα δάκρυά του: Υποκλίθηκαν στην Andy

Διαδώστε:
Κανείς δεν κράτησε τα δάκρυά του: Υποκλίθηκαν στην Andy

«Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική»… Ο Οδυσσέας Ελύτης, στο «Άξιον Εστί», αποτύπωσε το μεγαλείο της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού.

Η γλώσσα αυτή είναι που «μίλησε» στην καρδιά της Αndy Elarabi της 20χρονης πλέον φοιτήτριας στο τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Καΐρου, η οποία παρά το σοβαρό πρόβλημα πρόβλημα όρασης, έδωσε εξετάσεις ελληνομάθειας με το σύστημα Braille. 

Ρεπορτάζ: Κάτια Τσιμπλάκη

Η Andi αριστούχος φοιτήτρια είναι ακάματη μελετητήρια της Ελληνικής Γλώσσας που ξεκινησε να μαθαίνει Ελληνικα πριν απο 8 χρόνια ακούγοντας τις εκπομπές του Ελληνικού Προγράμματος της Αιγυπτιακής Ραδιοφωνίας. Εκεί εργάζεται σήμερα ως ραδιοφωνική παραγωγός. Στη συνέχεια συνέχισε να μαθαίνει Ελληνικά στο Πανεπιστήμιο του Καϊρου, στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας.

Με τη δύναμη της ψυχής της ξεπέρασε τις δυσκολίες που τη δημιουργεί το πρόβλημα όρασής της. Και τα κατάφερε. Έδωσε εξετάσεις Γ2, δηλαδή για το ανώτερο πιστοποιητικό ελληνομάθειας και το πέρασε με άριστα. Οι εξετάσεις που έδωσε ήταν με τη μέθοδο γραφής Braille, στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου το οποίο είναι το επίσημο εξεταστικό κέντρο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, στο Κάιρο.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 

 

Ο διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος κατά την κοπή της Βασιλόπιτας παρουσίασε την πιο χαρισματική μαθήτρια, που κατάφερε να πάρει το υψηλότερο πιστοποιητικό Ελληνομάθειας. Άνοιξε το βιβλίο που κλήθηκε να δώσει εξετάσεις η Andy και ξεφύλλισε μια προς μια τις σελίδες του. Ήταν λευκές. Έκρυβαν όμως για την Αndy έναν ολόκληρο θησαυρό γνώσης, την Ελληνική γλώσσα.

 

 

Όλοι βούρκωσαν όταν αντίκρισαν την λεπτεπίλεπτη και μικροκαμωμένη φοιτήτρια να μιλά σε άπταιστα ελληνικά. «… Το να πάρω το πτυχίο Ελληνομάθειας ήταν ένα όνειρο για μένα. Θα ήθελα να επισκεφθώ την Ελλάδα και να πάρω την Ελληνική Υπηκοότητα μαζί με την Αιγυπτιακή».

 

 

Κανείς δεν μπορούσε να κρατήσει πια τα δάκρυά του. Όλοι στην αίθουσα υποκλίθηκαν στο μεγαλείο ψυχής της Αndy. Kοντά της οι γονείς της και φυσικά η υπευθυνη εξετάσεων στο ΕΠΚΚ, κ. Αγγελική Σκούμπη, η οποία μίλησε για το μαραθώνιο της εξεταστικής διαδικασίας για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η σπουδάστρια της Ελληνικής.

 

 

Το πιστοποιητικό Ελληνομάθειας το έδωσε ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Νικόλαος Γαριλίδης, ο οποίος τη συνεχάρει για την προσπάθειά της.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 

 

Χαιρετισμό εκτός από τον κ. Γαριλίδη, απεύθυνε ο Αν. Συντοντιστής Εκπαίδευσης Β. Αφρικής και Μέσης Ανατολής κ. Δ. Γιαννικόπουλος και η Υπεύθυνη Πολιτιστικών της Ε.Κ.Κ κ. Βίλλυ Πολιτη Ζουέ. Ο διευθυντής του ΕΠΚΚ κ. Παπαδόπουλος έκανε παράλληλα απολογισμό των εκδηλώσεων για το 2019.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε εκτός από τον Πρέσβη της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Νικόλαο Γαριλίδη, ο Γενικός Πρόξενος κ. Γιώργος Δασκαλόπουλος, Ο Πρόξενος κ. Αχιλλέας Μπικής, ο Αναπληρωτής Συντονιστής Εκπαίδευσης Β’ Αφρικής και Μέσης Ανατολής κ. Δημήτρης Γιαννικόπουλος. Την Ελληνική Κοινότητα Εκπροσώπησε η Υπεύθυνη Πολιτιστικών κ. Βίλλυ Πολίτη Ζουέ και ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Λεωνίδας Φοντριέ.

Tην Ελληνική Κοινότητα Πορτ Σαϊντ Εκπροσώπησε η κ. Σ. Θεοχάρους η οποία είναι και υπεύθυνη του Ελληνικού Προγράμματος της Αιγυπτιακής Ραδιοφωνίας, από το οποίο η Andi, έμαθε Ελληνικά. Επίσης, παραβρέθηκε ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου κ. Γιώργος Ψάνης και η Διευθύντρια της Αμπετείου κ. Σωτηρία Μπέτα. Την μετάφραση έκανε ο Γ. Μελαχροινούδης, υπάλληλος της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο.

Τα δάκρυα χαράς για την Andy διαδέχθηκαν τα χαμόγελα των δύο μαθητών οι οποίοι κέρδισαν το φλουρί τις βασιλόπιτας και πήραν ως δώρο δωρεάν μαθήματα Ελληνικής.

Στο τέλος της εκδήλωσης η σοπράνο Αναστασία Ζανή τραγούδισε το «Τζιβαέρι».

 

ΠΗΓΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΪΡΟΥ – ekkairo.org

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων