17/09/2021 18/09/2021 Την πρώτη τους συνάντηση είχαν στις 16 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, οι Πρόεδροι των Ελληνικών Κοινοτήτων Αλεξανδρείας και Καΐρου, Ιωάννης Σιόκας και Χρήστος Καβαλής, με τον νέο Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, Ανδρέα Κατσανιώτη. Κατά τη συζήτηση των εκπροσώπων των δύο μεγάλων και ιστορικών πρεσβυγενών Κοινοτήτων με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, που...
17 Σεπτεμβρίου, 2021 - 11:15
Τελευταία ενημέρωση: 18/09/2021 - 1:55

Συνάντηση Προέδρων Κοινοτήτων Αλεξανδρείας-Καΐρου με νέο ΥΦΥΠΕΞ

Διαδώστε:
Συνάντηση Προέδρων Κοινοτήτων Αλεξανδρείας-Καΐρου με νέο ΥΦΥΠΕΞ

Την πρώτη τους συνάντηση είχαν στις 16 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, οι Πρόεδροι των Ελληνικών Κοινοτήτων Αλεξανδρείας και Καΐρου, Ιωάννης Σιόκας και Χρήστος Καβαλής, με τον νέο Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, Ανδρέα Κατσανιώτη.

Κατά τη συζήτηση των εκπροσώπων των δύο μεγάλων και ιστορικών πρεσβυγενών Κοινοτήτων με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, που ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 31 Αυγούστου, οι κ.κ. Σιόκας και Καβαλής τον ενημέρωσαν για τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό, δίνοντας ωστόσο βάρος στο κρίσιμο θέμα της Παιδείας.

«Οι Κοινότητες είναι οικονομικά ισχυρές, αλλά ζητάμε τη συμπαράσταση της Ελληνικής Πολιτείας ιδιαίτερα στα θέματα της Παιδείας», τόνισαν μεταξύ άλλων οι Πρόεδροι των δύο Ελληνικών Κοινοτήτων της Χώρας του Νείλου.

Τον ενημέρωσαν επίσης για το χρονίζον πρόβλημα της απόδοσης υπηκοοτήτων, την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη των Αιγυπτιωτών, τα θέματα των δύο Ελληνικών Ναυτικών Ομίλων Αλεξανδρείας και Καΐρου και τόνισαν το πόσο σημαντική είναι η παρούσα περίοδος για τις σχέσεις των δύο χωρών, Ελλάδας και Αιγύπτου, που βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό και υψηλότερο επίπεδο, γεγονός που έχει θετικότατες επιπτώσεις και για την παρουσία του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού.

Από την πλευρά του, ο νέος Υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε προς τους κ.κ. Σιόκα και καβαλή ότι οι Ελληνικές Κοινότητες της Αιγύπτου αποτελούν ένα ξεχωριστό κομμάτι για εκείνον. Μάλιστα, διαβεβαίωσε τους δύο Προέδρους ότι θα είναι πάντοτε στο πλευρό των δύο Κοινοτήτων για κάθε βοήθεια που θα χρειαστεί, κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι του, παραμένοντας διαρκώς στο πλευρό τους.

Κατά τη συνάντηση, που έγινε σε εξαιρετικό κλίμα, οι δύο Πρόεδροι ΕΚΑ και ΕΚΚ προσκάλεσαν τον νέο Υφυπουργό Εξωτερικών να επισκεφθεί σύντομα το Κάιρο και την Αλεξάνδρεια και τόνισαν ότι θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή και συνεργασία για τα θέματα που αφορούν στον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό.

 

ΥΦΥΠΕΞ Ανδρέας Κατσανιώτης: «Θα είμαι στο πλευρό των Ελλήνων που ζουν και προοδεύουν στην Αίγυπτο»

Τη διαβεβαίωση ότι θα σταθεί αρωγός στα θέματα που απασχολούν τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό, έδωσε ο νέος Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, ανακοινώνοντας και εκείνος στο δικό του λογαριασμό στο Twitter τη συνάντηση που είχε στις 16 Σεπτεμβρίου στο ελληνικό ΥΠΕΞ στην Αθήνα με τους Προέδρους των Ελληνικών Κοινοτήτων της Αλεξάνδρειας και του Καΐρου, Ιωάννη Σιόκα και Χρήστο Καβαλή.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, φιλοξενώντας και μία φωτογραφία από τη συνάντησή τους, έγραψε συγκεκριμένα:
«Συνάντησα σήμερα τους Προέδρους των μεγάλων και ιστορικών Ελληνικών Κοινοτήτων της Αλεξάνδρειας και του Καΐρου, Ιωάννη Σιόκα και Χρήστο Καβαλή. Διαβεβαίωσα τους δύο Προέδρους ότι θα είμαι στο πλευρό των Ελλήνων που ζουν και προοδεύουν στην Αίγυπτο».


Να σημειωθεί ότι οι Πρόεδροι της ΕΚΑ και της ΕΚΚ είναι από τους πρώτους εκπροσώπους του Αποδήμου Ελληνισμού που συνάντησαν τον Υφυπουργό Εξωτερικών στις λίγες ημέρες που έχει αναλάβει τα καθήκοντά του.
Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι από κοινού και οι δύο Πρόεδροι του έθεσαν όλα τα ζητήματα που αφορούν στον Ελληνισμό της Χώρας του Νείλου, προσκαλώντας τον να επισκεφθεί άμεσα τις δύο Κοινότητες, πρόσκληση που έγινε αποδεκτή.

 

Πηγή: Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων