06/03/2019 06/03/2019 Στα πλαίσια του Σεμιναρίου Ορθοδόξου Πίστεως που διοργανώνει η Χριστιανική Φοιητική Δράση με κεντρικό θέμα τον άνθρωπο, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019 στο Σύλλογο «Ο Μέγας Βασίλειος» η δεύτερη διάλεξη του Σεμιναρίου με θέμα: «Άνδρας και γυναίκα». Ομιλητής ο Aρχιμ. π. Απόστολος Τσολάκης, θεολόγος – φιλόλογος και μέλος της Αδελφότητος Θεολόγων «Ο Σωτήρ», ο...
06 Μαρτίου, 2019 - 16:27

«Άνδρας και γυναίκα» στη ΧΦΔ: 2η διάλεξη και τι ειπώθηκε

Διαδώστε:
«Άνδρας και γυναίκα» στη ΧΦΔ: 2η διάλεξη και τι ειπώθηκε

Στα πλαίσια του Σεμιναρίου Ορθοδόξου Πίστεως που διοργανώνει η Χριστιανική Φοιητική Δράση με κεντρικό θέμα τον άνθρωπο, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019 στο Σύλλογο «Ο Μέγας Βασίλειος» η δεύτερη διάλεξη του Σεμιναρίου με θέμα: «Άνδρας και γυναίκα».

Ομιλητής ο Aρχιμ. π. Απόστολος Τσολάκης, θεολόγος – φιλόλογος και μέλος της Αδελφότητος Θεολόγων «Ο Σωτήρ», ο οποίος με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο, παραπομπές σε χωρία της Αγίας Γραφής και σκέψεις των Πατέρων της Εκκλησίας ανέπτυξε τις πτυχές αυτού του ιδιαίτερα πολυσυζητημένου στις μέρες μας ζητήματος.

Ξεκινώντας τον λόγο του, ο ομιλητής παραλλήλισε εύστοχα το αρχέτυπο του ανθρώπου με την Τριαδικότητα του Θεού ενώ επεσήμανε και την εκ Θεού καθορισμένη μοναδικότητα του γάμου στην προοπτική της ένωσης των δύο φύλων. Στο σημείο αυτό στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι κάθε κατάσταση «ένωσης» άνδρα και γυναίκας διαφορετική του μυστηρίου του γάμου, όπως η ομοφυλοφιλία, συνιστά άρνηση του Θείου θελήματος, καταστρατήγηση των ηθικών αρχών αλλά και διαστρέβλωση της φυσικής τάξεως των πραγμάτων.

Στη συνέχεια ανέλυσε την δημιουργία του ανθρώπου όπως αυτή σκιαγραφείται στο βιβλίο της Γενέσεως, παραθέτοντας στοιχεία όπως η ισοτιμία, η εγγύτητα, η αλληλοβοήθεια, η αυταπάρνηση και η πλήρης ένωση, τα οποία οφείλουν οι σύζυγοι να προσδώσουν στην σχέση τους με απώτερο στόχο τον εξαγιασμό της κατ’ αντιστοιχία με την αγαπητική σχέση Χριστού και Εκκλησίας.

Δεν πρέπει να παραλείψουμε και την αναφορά του στην ιερότητα του γυναικείου σώματος σε συνδυασμό με την αδιαμφισβήτητη συμβολή του στο μυστήριο της ζωής, καθώς και την ιδιαίτερη έμφαση που δόθηκε στην ανάγκη για σεβασμό που πρέπει να του αποδίδεται, λόγω της ιερότητάς του αυτής.

Κλείνοντας, αφιέρωσε σημαντικό μέρος της διάλεξής του στο ζήτημα της αγνότητας των πρωτοπλάστων και τις συνέπειες της απώλειάς της, καθώς και στο πρακτικό αντίκρισμα του όλου θέματος στην καθημερινότητα ενός ενσυνείδητου ορθόδοξου χριστιανού.

Με το πέρας της ομιλίας ακολούθησαν ερωτήσεις και εποικοδομητική συζήτηση ενώ όλοι ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την επόμενη διάλεξη του σεμιναρίου.

Η. Κ.
φοιτ. Νομικής

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων