17/05/2019 17/05/2019 Μπορεί στη Γλασκώβη της Σκωτίας, όπως και στις περισσότερες γωνιές του κόσμου, να μην ηχεί η καμπάνα που καλεί τα παιδιά της εκκλησίας στην αγκαλιά της Μητέρας τους. Μπορεί ο ιστός της σημαίας να μένει πάντα γυμνός, χωρίς την ελληνική και βυζαντινή σημαία να κυμματίζει έξω από το ναό. Ίσως τίποτε στο εκωτερικό του ναού...
17 Μαΐου, 2019 - 15:30
Τελευταία ενημέρωση: 17/05/2019 - 15:51

Από τη θρησκευτική ζωή των Ελλήνων φοιτητών στη Γλασκώβη

Διαδώστε:
Από τη θρησκευτική ζωή των Ελλήνων φοιτητών στη Γλασκώβη

Μπορεί στη Γλασκώβη της Σκωτίας, όπως και στις περισσότερες γωνιές του κόσμου, να μην ηχεί η καμπάνα που καλεί τα παιδιά της εκκλησίας στην αγκαλιά της Μητέρας τους. Μπορεί ο ιστός της σημαίας να μένει πάντα γυμνός, χωρίς την ελληνική και βυζαντινή σημαία να κυμματίζει έξω από το ναό.

Ίσως τίποτε στο εκωτερικό του ναού να μη μαρτυρεί ότι κάθε Κυριακή μέσα τελείται το ύψιστο Μυστήριο. Ίσως τα βήματά σου να οδηγήθηκαν στο ναό την ώρα του εσπερινού και να μην είδες γύρω σου πιστούς για να ενώσεις τις προσευχές σου θυσία στο Θεό. Ακόμη μπορεί και να περπάτησες και μια ώρα ή και περισσότερο, με αντίπαλο τη βροχή, για να φθάσεις ως εκεί…

 

Όμως, οι Έλληνες φοιτητές της Γλασκώβης ζουν κάτι από Ελλάδα και Ορθοδοξία στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Λουκά. Ο ναός κάθε άλλο παρά ορθόδοξο μοιάζει. Άλλωστε δεν χτίστηκε γι’αυτό το σκοπό. Δόθηκε όμως δωρεά από μια καρδιά που χτυπούσε ορθόδοξα, για να γίνει οίκος του Κυρίου. Μόνο το τέμπλο και κάποιες φορητές εικόνες μαρτυρούν ότι είναι ορθόδοξος ναός. Ωστόσο, η ατμόσφαιρα είναι τέτοια, ώστε την ώρα της Θείας Λειτουργίας, που τελείται σχεδόν ολόκληρη στα Ελληνικά, μόλις που καταλαβαίνεις ότι βρίσκεται στο άλλο άκρο της Ευρώπης. Ο ναός ποτέ γεμάτος, όμως οι προσευχές τόσο δυνατές που φθάνουν στο θρόνο Του.

Τόπος συγκέντρωσης ο ναός του Αγίου Λουκά. Κανείς δεν φέυγει μετά το αντίδωρο. Όλοι αγωνιούμε να μάθουμε τα νέα της εβδομάδας. Η συζήτηση έχει συνέχεια δίπλα από το ναό, σε μια από τις αίθουσες, όπου κυρίες από την Κύπρο προσφέρουν καφέ και γλυκίσματα. Μια ολόκληρη εβδομάδα ανυπομονώ να έλθει η μέρα του Κυρίου. Ξεχνώ για λίγο τις έγνοιες, τις δυσκολίες, Αναπνέω και για τη βδομάδα που έρχεται.

 

Κατά καιρούς, με τη βοήθεια των τριών θεολόγων, οι φοιτητές καθώς και όλοι οι Έλληνες, έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια σειρά ομιλιών και να διατυπώσουν τις απορίες και τις σκέψεις τους. Έντυπα για πνευματική τροφοδοσία δεν υπάρχουν πολλά, άλλαωστε πολλοί Έλληνες με δυσκολία διαβάζουν την γλώσσα τους. Βέβαια το έντυπο με το Ευαγγέλιο διανέμεται κάθε Κυριακή από την Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και κατά καιρούς φθάνουν από την Ελλάδα φύλλα με πνευματικό περιεχόμενο (και «Η Δράσις Μας»).

 

Εκ της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης xfd.gr

Φωτογραφία: © Getty Images/Ideal Image: H οδός Buchanan, ένας από τους πιο κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Γλασκώβης / kathimerini.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων