24/02/2021 24/02/2021 Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου η όγδοη διαδικτυακή συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών-τριών, που συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας Ι.Α.Α. Ο Πρωτοπρ. π. Γεώργιος Χριστοδούλου, Υπεύθυνος Ιερέας Νεότητας του Ι. Ναού Αγίας Σοφίας Ν. Ψυχικού – Συγγραφέας, ανέπτυξε το θέμα: «Εκπαιδευτικά προγράμματα μέσα...
24 Φεβρουαρίου, 2021 - 10:49
Τελευταία ενημέρωση: 24/02/2021 - 9:39

«Εκπαιδευτικά προγράμματα μέσα στην ενορία»

Διαδώστε:
«Εκπαιδευτικά προγράμματα μέσα στην ενορία»

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου η όγδοη διαδικτυακή συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών-τριών, που συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας Ι.Α.Α.

Ο Πρωτοπρ. π. Γεώργιος Χριστοδούλου, Υπεύθυνος Ιερέας Νεότητας του Ι. Ναού Αγίας Σοφίας Ν. Ψυχικού – Συγγραφέας, ανέπτυξε το θέμα: «Εκπαιδευτικά προγράμματα μέσα στην ενορία».

Ο ομιλητής έκανε μία ανέφερε εισαγωγικά την έννοια της εναλλακτικής μορφής Κατήχησης, η οποία προϋποθέτει επαρκείς χώρους, εύρεση λαϊκών στελεχών, επιλογή και ανάπτυξη του κατάλληλου εκπαιδευτικού προγράμματος, συζήτηση με τα στελέχη, κατάλληλες υποδομές (ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο, φωτοτυπικό μηχάνημα, σύγχρονο οπτικοακουστικό υλικό με δυνατότητα προβολών, τηλεδιασκέψεις – skype, zoom, webex, viber κ.ά).


Πάνω στη χρήση των νέων Τεχνολογιών στην Κατήχηση ο π. Γεώργιος πρότεινε την αναζήτηση πρωτότυπων ιδεών και δράσεων μέσα από αυτές που γίνονται και σε άλλες ενορίες, ώστε να αξιοποιηθούν και πρακτικά, όπως π.χ. η δημιουργία ενοριακού blog, facebook, e-mail, twitter, skype, viber, όπου θα αναρτώνται και οι ενοριακές ανακοινώσεις ή δράσεις. Αυτό που τονίστηκε όμως ακόμη περισσότερο είναι η διάθεση του Ιερέα Νεότητος να διατηρεί καλές σχέσεις και άμεση επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων της ενορίας του, αλλά και με τους υπεύθυνους διαφόρων φορέων.
Στη συνέχεια έγινε η διάκριση μεταξύ της παραδοσιακής και της σύγχρονης Κατήχησης. Η δεύτερη ευνοεί την αυτενέργεια και τη βιωματικότητα των παιδιών, μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα όπως εκδρομές και προσκυνήματα, εκπαιδευτική Θεία Λειτουργία, παιδικό Θεολογικό εργαστήρι, ειδικά προγράμματα για παιδιά με ιδιαίτερα χαρίσματα και τη νηπιακή ηλικία, το πρόγραμμα “Κατασκήνωση στην πόλη”, γνωριμία με τη Βυζαντινή αγιογραφία και αρχιτεκτονική. Μέσα από όλα αυτά, που γίνονται προς δόξαν Θεού, τα παιδιά περνούν όμορφα στον Οίκο του Θεού. Μία πρωτότυπη ιδέα είναι και η λειτουργία της ελεύθερης βιβλιοθήκης Pop up. Στη συζήτηση που αναπτύχθηκε, συμμετείχε και η υπεύθυνη των ενοριακών κατασκηνωτικών προγραμμάτων του Ι.Ναού Αγίας Σοφίας, κ. Μαρία Καλύβα, Θεολόγος-Κατηχήτρια.
Κλείνοντας την εισήγησή του ο π. Γεώργιος σημείωσε πως η ποιμαντική των νέων θέλει υπομονή, μεράκι και όραμα και παρότρυνε τους Κατηχητές να βρίσκονται αρωγοί στους Ιερείς της ενορίας τους! Και πάνω σε αυτό ο Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Βενετσιάνος, Διευθυντής του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας Ι.Α.Α., τόνισε πως η πανδημία έχει αλλάξει πολύ την Κατήχηση. Γι΄ αυτό και οφείλουμε να οργανώσουμε τις εναλλακτικές μορφές Κατήχησης. Να είμαστε έτοιμοι να διαμορφώσουμε τους τρόπους του λόγου της Εκκλησίας μας. Ο τρόπος αλλάζει, η Εκκλησία είναι μία!
Το νέο διαδικτυακό ραντεβού ορίστηκε συν Θεώ, σύμφωνα με το Πρόγραμμα, για τη Δευτέρα 8 Μαρτίου, με ομιλητή τον Αρχιμ. π. Χρύσανθο Παπαποστόλου, Διευθυντή του Ιδρύματος Ψυχοκοινωνικής Αγωγής και Στήριξης ΔΙΑΚΟΝΙΑ, και θέμα την “Έννοια της συνεξάρτησης: η τοξικότητα στις ανθρώπινες σχέσεις. Ο ρόλος του Κατηχητή”.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων