22/03/2019 22/03/2019 Μια ακόμα ευκαιρία στα πλαίσια του Σεμιναρίου Ορθοδόξου Πίστεως έζησαν οι φοιτητές της ΧΦΔ Αθηνών, το απόγευμα της Τρίτης 5 Μαρτίου 2019, όταν ο θεολόγος-συγγραφέας και μέλος της Αδελφότητος Θεολόγων «Ο Σωτήρ», κ. Σταύρος Μποζοβίτης, παρουσίασε το θέμα της πτώσης των πρωτοπλάστων, καθώς και τις προεκτάσεις του στη ζωή της Εκκλησίας και την ιστορία της...
22 Μαρτίου, 2019 - 16:44
Τελευταία ενημέρωση: 22/03/2019 - 16:45

H πτώση των πρωτοπλάστων: Το «διαλέγεσθαι με το κακό»

Διαδώστε:
H πτώση των πρωτοπλάστων: Το «διαλέγεσθαι με το κακό»

Μια ακόμα ευκαιρία στα πλαίσια του Σεμιναρίου Ορθοδόξου Πίστεως έζησαν οι φοιτητές της ΧΦΔ Αθηνών, το απόγευμα της Τρίτης 5 Μαρτίου 2019, όταν ο θεολόγος-συγγραφέας και μέλος της Αδελφότητος Θεολόγων «Ο Σωτήρ», κ. Σταύρος Μποζοβίτης, παρουσίασε το θέμα της πτώσης των πρωτοπλάστων, καθώς και τις προεκτάσεις του στη ζωή της Εκκλησίας και την ιστορία της ανθρωπότητας.

Είναι πάρα πολλές ομολογουμένως οι αλληγορικές ερμηνείες που έχουν δοθεί σχετικά με την πτώση του ανθρώπου, ωστόσο ο ομιλητής εξήρε το θεολογικό πλούτο αυτής καθαυτής της περιγραφής του γεγονότος στο βιβλίο της Γενέσεως και προχώρησε στην περαιτέρω ανάλυσή του.

Ιδιαίτερα, στάθηκε στο πως το «διαλέγεσθαι με το κακό» (βλ. συζήτηση Εύας – φιδιού) λειτουργεί ανασταλτικά σε κάθε προσπάθεια πνευματικής μας ανάτασης αλλά και στο μεγαλείο της ειλικρινούς παραδοχής των αμαρτιών μας (σε αντιδιαστολή με την επίρριψη από τον Αδάμ της ευθύνης στην Εύα και τον Θεό που την έπλασε, και εκείνης στο φίδι). Συνέπεια της πτώσης του ανθρώπου αποτελεί ο σωματικός και κυρίως ο ψυχικός του θάνατος.

Τη συνέχεια της ομιλίας απασχόλησε το ζήτημα σχετικά με την αληθινή φύση της αμαρτίας. Πρόκειται για ερώτημα πολύ επίκαιρο, αφού τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί μια τάση ωραιοποιητικής προσέγγισής της ως ασθένειας ή ως αστοχίας. Ωστόσο, οι χαρακτηρισμοί αυτοί δεν είναι παρά συνέπειες της αμαρτίας και αδυνατούν να καλύψουν επαρκώς το αληθινό της νόημα που συνίσταται στην απομάκρυνση από τον Θεό και την παράβαση του θελήματός Του. Άλλωστε, μια διαφορετική αντίληψή της θα καθιστούσε περιττό όλο το σχέδιο της οικονομίας του Θεού για την σωτηρία του ανθρώπου.

Δεν θα υπήρχε καλύτερος τρόπος για το κλείσιμο της διάλεξης από τη μετάδοση του μηνύματος ότι η πτώση των πρωτοπλάστων δεν θα πρέπει απλά να στιγματίζεται ως ένα τραγικό γεγονός για την πορεία του ανθρωπίνου γένους, αλλά να αποτελέσει το κίνητρο για τον καθένα μας ώστε να παλέψει και να αφιερωθεί στη δική του αληθινή μετάνοια.

 

Η. Κ.
Φοιτητής Νομικής

Εκ του ιστοτόπου της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων