16/12/2020 16/12/2020 Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου η τέταρτη διαδικτυακή συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών-τριών, που συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας Ι.Α.Α. Ο Πρωτοπρ. π. Αντώνιος Καλλιγέρης, Διευθυντής Διεύθυνσης Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας Ι.Α.Α. μίλησε με θέμα: “Η Αγία Γραφή ως Κατηχητικό Βοήθημα”. Ο π....
16 Δεκεμβρίου, 2020 - 10:06
Τελευταία ενημέρωση: 16/12/2020 - 10:07

“Η Αγία Γραφή ως Κατηχητικό Βοήθημα”

Διαδώστε:
“Η Αγία Γραφή ως Κατηχητικό Βοήθημα”

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου η τέταρτη διαδικτυακή συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών-τριών, που συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας Ι.Α.Α.

Ο Πρωτοπρ. π. Αντώνιος Καλλιγέρης, Διευθυντής Διεύθυνσης Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας Ι.Α.Α. μίλησε με θέμα: “Η Αγία Γραφή ως Κατηχητικό Βοήθημα”.
Ο π. Αντώνιος ξεκίνησε την εισήγησή του συνδέοντας τις έννοιες “κόσμος” και “Εκκλησία”, συνεχίζοντας με τη διαπίστωση ότι η Κατήχηση είναι μετάγγιση και μετάδοση ζωής, και όχι
καταναγκαστικό έργο. Στις “Πράξεις” των Αποστόλων η Χριστιανική διδασκαλία ονομάζεται “οδός” με προοπτική τη Βασιλεία του Θεού και γνώμονα την κοινή εμπειρία της Θείας παρουσίας. Αυτή η οδός της σωτηρίας προϋποθέτει την ενεργή συμμετοχή στην κοινότητα και την ενοριακή ζωή.

Στη συνέχεια ο ομιλητής παρουσίασε τους πρακτικούς τρόπους αξιοποίησης της Αγίας Γραφής στην Κατηχητική πράξη. Ιδιαίτερα για την Καινή Διαθήκη τόνισε ότι αποτελεί ένα Ιεραποστολικό Βιβλίο για ολόκληρη την Οικουμένη. Ακολούθησε μία πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση του τρόπου που η κλασική και η σύγχρονη Τέχνη απέδωσαν ή επηρεάστηκαν από Βιβλικά χωρία και ιστορίες (π.χ. Αιχμαλωσία Βαβυλώνας – Nabucco του J. Verdi , Ύμνος της Αγάπης – Η Μπλε ταινία του Chr. Kieslowski, το τραγούδι Hallelujah του Leonard Cohen, η ποίηση του Ελύτη κ.ά.). Στο σημείο αυτό ο Διευθυντής του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας Ι.Α.Α., Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Βενετσιάνος, πρόσθεσε και το παράδειγμα της Cappella Sistina, επισημαίνοντας πως η Αγία Γραφή έχει επηρεάσει την πορεία της Ανθρωπότητας και του Πολιτισμού!

Αφού αναφέρθηκαν πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις και από τους συμμετέχοντες Κατηχητές για την αξιοποίηση της Βίβλου στην Κατήχηση, στο τέλος της συνάντησης όλοι ευχήθηκαν Ευλογημένα Χριστούγεννα, με υγεία, χαρά και αγάπη, αλλά προπάντων γεμάτα από την παρουσία του ίδιου του Ενανθρωπήσαντος Λόγου του Θεού στις καρδιές μας!
Το νέο διαδικτυακό ραντεβού ανανεώθηκε συν Θεώ για τη νέα χρονιά, τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021, με ομιλήτρια την κ. Μαρία Ξηρουχάκη, Ψυχολόγο- Επιστημονικό Συνεργάτη του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, και θέμα: “Ψυχολογικά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά των Εφήβων”.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων