31/08/2021 31/08/2021 Ευλογημένες ευκαιρίες εκκλησιαστικού λόγου και λατρευτικής ζωής, αλλά και ιστορικής μνήμης δόθηκαν στα παιδιά της Κατασκήνωσης της Ιεράς Μητρόπολης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών «ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ» στο Ιερό Προσκύνημα Αγίας Μαρκέλλης Βολισσού. Με θέμα «κι απ’το γλυκό της Αγίας λαύρας τ’ ορθρινό» παιδιά ηλικίας από 12 έως 25 ετών με αρχηγό τον Αιδεσιμ. Οικονόμο...
31 Αυγούστου, 2021 - 22:02
Τελευταία ενημέρωση: 31/08/2021 - 21:56

“Κι απ’ το Γλυκό της Αγίας Λαύρας τ’ Ορθρινό”

Διαδώστε:
“Κι απ’ το Γλυκό της Αγίας Λαύρας τ’ Ορθρινό”

Ευλογημένες ευκαιρίες εκκλησιαστικού λόγου και λατρευτικής ζωής, αλλά και ιστορικής μνήμης δόθηκαν στα παιδιά της Κατασκήνωσης της Ιεράς Μητρόπολης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών «ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ» στο Ιερό Προσκύνημα Αγίας Μαρκέλλης Βολισσού. Με θέμα «κι απ’το γλυκό της Αγίας λαύρας τ’ ορθρινό» παιδιά ηλικίας από 12 έως 25 ετών με αρχηγό τον Αιδεσιμ. Οικονόμο π. Ιωάννη Κατσούνη και υπαρχηγό τον κ. Παντελή Κριτούλη είχαν εμπειρίες χριστιανικές και ελληνικές μαζί με ευχάριστη ψυχαγωγία.

Στο Ιερό Προσκύνημα τέλεσε την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος μαζί με τον Αιδεσιμ. Οικονόμο π. Ιωάννη Κατσούνη και τον Ιερολ. Αρχιδιάκονο π. Απόστολο Λάρδα και εκοινώνησαν τα παιδιά, την Κυριακή 22 Αυγούστου . Ο Σεβασμιώτατος μίλησε στα παιδιά για το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων από αρχαιοτάτων χρόνων έως εκείνων της νεότερης ελληνικής ιστορίας και έδωσε έμφαση στον ρόλο της Πίστης και του Ιερού Κλήρου τόσο κατά την Τουρκοκρατία, όσο και κατά τον Ιερό Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Εντύπωση προκάλεσε στα παιδιά η παράθεση επιστημονικών ιστορικών πληροφοριών για το θέμα, κυρίως η ανασκευή με ακλόνητα στοιχεία της κακόβουλης πολεμικής των οπαδών του ιστορικού υλισμού εναντίον του Πατριάρχου Αγίου Γρηγορίου του Ε’. Στην γιορτή, που ακολούθησε, τα παιδιά εκτός από επίκαιρα κείμενα («Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Δ. Σολωμού, «Θούριος» του Ρ. Φερραίου, «Κανάρης» του Αρ. Βαλαωρίτη, «Το Ελληνόπουλο» του V.Ugo, «Λόγος» του Θ. Κολοκοτρώνη στους μαθητές του Βασιλικού Γυμνασίου Αθηνών κ.α.), παρουσίασαν για πρώτη φορά τις βιογραφίες των Χιωτών Ιερομαρτύρων της Σφαγής του 1822, τους οποίους η Ιερά Σύνοδος στις 15 Ιουλίου 2021 ανέγραψε στις αγιολογικές δέλτους της Εκκλησίας μας.

Ενδιαφέρον είχαν και οι διαλογικές συζητήσεις των παιδιών με τον Σεβασμιώτατο, στον οποίο υπεβλήθησαν σχετικές απαιτητικές ερωτήσεις και δόθησαν με επιστημονικά θρησκευτικά, φιλολογικά και ιστορικά επιχειρήματα οι απαντήσεις.

Το πρόγραμμα της κατασκήνωσης συνεχίσθηκε και με επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη ΑΓ. ΑΓΑΠΗΤΟΣ της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, την Τρίτη 31Αυγούστου, όπου ο Σεβασμιώτατος τούς ξενάγησε στην Έκθεση Βιβλίου για το 1821 και ακολούθως είχε μια υπαίθρια συνεστίαση μαζί τους εμπλουτισμένη και πάλι με εκκλησιαστικό και ιστορικό διάλογο.

Όμορφες στιγμές για τους κατασκηνωτές, ώστε να κρατήσουν αναμμένο τον πυρσό της ψυχής τους απ’ το ανέσπερο φως του Χριστού μας και της Ελλάδος μας.

dav

sdr

dav

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων