03/09/2019 03/09/2019 Με απόλυτη επιτυχία και παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων κ. Αμβροσίου ολοκληρώθηκε την Κυριακή 25 Αυγούστου η 11ήμερη κατασκηνωτική περίοδος για τα κορίτσια της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Κέντρου Φιλοξενίας Νέων «Όραμα» στα Καλάβρυτα. Εβδομήντα και πλέον κατασκηνώτριες απήλαυσαν αυτή την τόσο υπεύθυνη και γενναιόδωρη δράση της τοπικής μας Εκκλησίας,...
03 Σεπτεμβρίου, 2019 - 19:25
Τελευταία ενημέρωση: 03/09/2019 - 19:32

«Μοσχοβόλησε» Χριστό και Ελλάδα στα Καλάβρυτα

Διαδώστε:
«Μοσχοβόλησε» Χριστό και Ελλάδα στα Καλάβρυτα

Με απόλυτη επιτυχία και παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων κ. Αμβροσίου ολοκληρώθηκε την Κυριακή 25 Αυγούστου η 11ήμερη κατασκηνωτική περίοδος για τα κορίτσια της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Κέντρου Φιλοξενίας Νέων «Όραμα» στα Καλάβρυτα.

Εβδομήντα και πλέον κατασκηνώτριες απήλαυσαν αυτή την τόσο υπεύθυνη και γενναιόδωρη δράση της τοπικής μας Εκκλησίας, την οποία στηρίζει αφειδώς (υλικά και πνευματικά) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, αποδεικνύοντας τη βαθιά του αγωνία και την απέραντη αγάπη του για τη νεότητα. Οι κατασκηνώτριες είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε πολλές αθλητικές, ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, να έχουν πνευματικές συζητήσεις και να βιώσουν την ομαδική ζωή και τη ζωή στη φύση.

Θέμα της φετινής κατασκηνωτικής περιόδου, η οποία έφερε το όνομα «Αληθής πορεία», υπήρξε η αλήθεια. Η αλήθεια που είναι ο στυλοβάτης των ανθρωπίνων σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, που επιτρέπει την ανάπτυξη γνήσιων αισθημάτων και βεβαίως ταυτίζεται απολύτως με το πρόσωπο του Ιησού Χριστού, κατά το «εγώ ειμί η οδός και η αλήθεια και η ζωή» (Ιωαν. 14, 6).

Καθώς αλήθεια σημαίνει όχι λάθος και όχι λήθη, έμπνευση για τις κατασκηνωτικές δράσεις υπήρξε η Ελληνορθόδοξη Παράδοσή μας. Μιας και η άπειρη αγάπη και το ανεξάντλητο έλεος του Θεού μας όρισαν και επέτρεψαν να ζούμε σε τόπο ξεχωριστό κι ευλογημένο, οι κατασκηνώτριες προσπάθησαν να ανακαλύψουν και να διδαχθούν από τις ζωντανές μνήμες, τους θρύλους και τις ιστορίες, τα ήθη και τα έθιμα που υπάρχουν σε κάθε γωνιά του. Αντιλήφθηκαν ότι η Παράδοση του τόπου μας είναι η πνευματική μας αρχοντιά, η πνευματική μας προίκα και ιδιαιτερότητα, ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε.

Έτσι λοιπόν, τα στελέχη της φετινής μας κατασκήνωσης και τα παιδιά μας, παιδιά ευλογημένων προγόνων, αναθρεμμένα σε τόπο με βαθιές ρίζες και παραδόσεις, τόπο αγίων και ηρώων, γνώρισαν την ιερή κληρονομιά μας, η οποία ξέρει να σέβεται τις αληθινές αξίες και να τιμά τον άνθρωπο, αποφασίζοντας να σταθούν με λεβεντιά και συνέπεια, με πίστη και δύναμη στον σύγχρονο και συγχυσμένο κόσμο που μας περιβάλλει.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι Πολύφερνες, οι Λυγερές, οι Πανώριες, οι Αρετούσες, οι Μονάκριβες και οι Χρυσοχέρες του «Οράματος» επισκέφθηκαν με ημερήσια εκδρομή το Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα, συνδυάζοντας αυτή τους την επίσκεψη με μπάνιο (υπό την εθελοντική εποπτεία της Lifeguard Hellas) στην πισίνα του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και γεύμα στα McDonald’s Χαλανδρίου (στάση Νομισματοκοπείο).

Οι πνευματικοί, Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Βενιανάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως και ο Αιδεσιμολογιώτατος π. Βασίλειος Πετρόπουλος, Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Καλλιθέας Αιγίου, βοήθησαν τα παιδιά να προσεγγίσουν το μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως και έτσι την Κυριακή 25 Αυγούστου ο εκκλησιασμός της κατασκήνωσης έγινε, κατά παραχώρηση, στον ιστορικό ναό της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, γεγονός άκρως ξεχωριστό για τον ιδιαίτερο συμβολισμό και τη δυναμική του.
Την προηγούμενη Κυριακή 18 Αυγούστου ο εκκλησιασμός πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλαβρύτων, όπου τα παιδιά παρέδωσαν στον απερχόμενο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας ένα δώρο με συμβολική σημασία και φωτογραφήθηκαν μαζί του.

Κατά τη διάρκεια της εορτής λήξης της κατασκηνωτικής περιόδου, τα παιδιά παρουσίασαν τραγούδια, σκέψεις και αγιογραφικά αναγνώσματα, θεατρικά δρώμενα και παραδοσιακούς χορούς, σε μια εκδήλωση που ξεπέρασε τα αναμενόμενα, ψυχαγώγησε, προβλημάτισε γόνιμα και ενθουσίασε κατά γενική ομολογία συντελεστές και επισκέπτες. Την εορτή τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Βενιανάκης ο οποίος και την προλόγισε, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ευσέβιος Σπανός, ιερείς, γονείς και επισκέπτες.

Μετά τους χαιρετισμούς του τέλους ακολούθησε πλούσιο κοινό τραπέζι για όλους τους παρευρισκόμενους, με παραδοσιακές γεύσεις αλλά και ποικιλία εδεσμάτων που ετοίμασαν τα ίδια τα παιδιά για να υποδεχθούν τους καλεσμένους τους. Το κέφι ήταν αστείρευτο και αυτό το όμορφο ελληνικό γλέντι θύμιζε κάτι από άλλες εποχές με τον αυθορμητισμό και τη συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των παρευρισκόμενων. Πολλοί άνθρωποι ένιωσαν ότι όπου και όταν υπάρχει η χάρις του Χριστού τα αγαθά πολλαπλασιάζονται, οι άνθρωποι ηρεμούν και χαίρονται, τα προβλήματα σμικρύνονται και οι λύσεις και οι προοπτικές αυξάνονται.

Με την προτροπή του σεπτού Ποιμενάρχη «αυτός ο τόπος να… μοσχοβολά Χριστό και Ελλάδα», τις δράσεις στο «Όραμα» συντόνισαν ως πνευματικός υπεύθυνος ο Αιδεσιμολογιώτατος π. Βασίλειος Πετρόπουλος, ως αρχηγός η φιλόλογος καθηγήτρια του 1ου Γυμνασίου Αιγίου Πρεσβυτέρα Παναγιώτα Μιχαλίτση – Πετροπούλου, ως σύμβουλοι η κ. Χαρά Μαμάκη και η κ. Ζαμπία Μπραουδάκη και ως ομαδάρχισσες οι δεσποινίδες Ελευθερία Πετροπούλου, Παναγιώτα Κοκκινοπούλου, Ουρανία Ραμπαβίλα, Μαρία Καρβέλα, Αντιόπη Πετροπούλου, Ελένη Ραμπαβίλα, Μάιρα Πλατάνου, Εμμέλεια Πετροπούλου και Μαρία Αλεξοπούλου.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων