17/07/2021 17/07/2021 Οι Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεώς Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, που βρίσκονται κοντά στο Αντίρριο Ναυπακτίας και ανοίγουν τις πύλες τους κάθε καλοκαίρι, προ­σφέρουν πλούσιο πνευματικό και κοινωνικό έργο στα παιδιά και τους νέους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι δεν σταμάτησαν την προσφορά τους ούτε πέρυσι ούτε εφέτος, παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν και στην...
17 Ιουλίου, 2021 - 19:20
Τελευταία ενημέρωση: 17/07/2021 - 18:51

«Οι Νεομάρτυρες ως καρπός της Πεντηκοστής»

Διαδώστε:
«Οι Νεομάρτυρες ως καρπός της Πεντηκοστής»

Οι Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεώς Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, που βρίσκονται κοντά στο Αντίρριο Ναυπακτίας και ανοίγουν τις πύλες τους κάθε καλοκαίρι, προ­σφέρουν πλούσιο πνευματικό και κοινωνικό έργο στα παιδιά και τους νέους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι δεν σταμάτησαν την προσφορά τους ούτε πέρυσι ούτε εφέτος, παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν και στην Πατρίδα μας, λόγω της πανδημίας του κορωνοιού, λαμβάνοντας την σχετική άδεια από τις αρμόδιες αρχές.

Εφέτος, από τις 9 έως και τις 16 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη Κατασκηνωτική Περίοδος των Κοριτσιών, ασφαλώς με την σχολαστική τήρηση όλων των προ­βλεπόμενων από τον νόμο μέτρων, γι’ αυτό και δεν παρατηρήθηκε κανένα απρόοπτο γεγονός, ως και καμμία δυσάρεστη εξέλιξη που να σχετίζεται με την πανδημία. Με την Χάρη του Θεού, τις πρεσβείες του αγίου Παντε­λεήμονος -που στον περίβολο του Παρεκκλησίου του βρίσκονται οι Κατασκη­νώσεις- και τις ευλογίες του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου, όλα κύλησαν ομαλά.

Με την ευκαιρία της συμπληρώσεως διακοσίων (200) χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως θεωρήθηκε καλόν η εφετινή Κατα­σκήνωση να είναι αφιερωμένη στους Νεο­μάρτυρες, οι οποίοι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της Ορθοδόξου παραδόσεως και της εθνικής ταυτότητος των Ρωμηών σε χρόνους παρατεταμένης σκληρής σκλαβιάς. Και επειδή οι Νεομάρτυρες, όπως άλλωστε όλοι οι Άγιοι, είναι καρπός της Πεντηκοστής, κατά την οποία έγινε «επιδημία του Αγίου Πνεύματος», γι’ αυτό η Κατασκηνωτική αυτή Περίοδος είχε τίτλο «Πνευ­ματική Επιδημία» και υπότιτλο «Οι Νεο­μάρτυρες ως καρπός της Πεντη­κοστής».

Ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τον Αγιασμό και στην συνέχεια απηύθυνε στα παιδιά τον εμπνευσμένο λόγο του. Μεταξύ των άλλων ανέλυσε το όνομα της Κατασκηνώσεως και στο τέλος απεκάλυψε τον πίνακα με το όνομά της και την απεικόνιση των Νεομαρτύρων, καθώς και τα ονόματα των πέντε Ομάδων, που ήταν ονόματα Νεομαρ­τύρων γυναικών, κατά σειράν ως εξής: «Αγία Φιλοθέη», «Αγία Χρυσή», «Αγία Αργυρή», «Αγία Κυράννα» και «Αγία Ακυλίνα».

Υπεύθυνος Ιερεύς της Κατασκηνωτικής Περιόδου του Κοριτσιών ήταν ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Παπαβαρνάβας. Αρχηγός η Ιατρός Ανα­στασία Παντα­ζοπούλου, Υπαρχηγός η Κατερίνα Καρανικόλα και Επιτελείο η Παναγιώτα Αριτζάκη, η Λυδία Ιμάντ και η Ανθή Ζησιμοπούλου. Ομαδάρ­χισες ήταν: Της Α΄ Ομάδος η Βασιλική Καμζέλα και η Ειρήνη Φούντα· της Β΄ Ομάδος η Βασιλική Καλλία και η Χριστίνα Χαντζή· της Γ΄ Ομάδος η Δήμητρα Ιμάντ και η Δέσποινα Γεωργάτου· της Δ΄ Ομάδος η Μαρία Γεωργάτου και η Αδα­μαντία Σιώτα, και της Ε΄ Ομάδος Αγγελική Σαμίου και Αναστασία Πιλιανού. Επίσης, σημαντική ήταν και η προσφορά της Γυμνά­στριας Μπαρ­μπαρίτας Αλοκρίου.

Για την ομαλή λειτουργία της Κατασκηνώσεως και υπό την ευλογία και καθοδήγηση του Σεβ. Μητροπολίτου μας, εκτός από τα στελέχη, εργάσθηκαν μια ομάδα ανθρώπων που αγαπούν το έργο αυτό, όπως ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. π. Καλλίνικος Γεωργάτος που είχε την γενική επίβλεψη, ο Αρχιμ. π. Πρόδρομος Ασημακόπουλος ο οποίος εργάσθηκε ως φροντιστής, οι Ιερείς των Γραφείων και ο Γραμματέας, οι κυρίες που διακόνησαν στο μαγειρείο της Κατασκήνωσης με την συνδρομή των Συνδέσμων Αγάπης Αγίου Δημητρίου και Αγίου Γεωργίου Ναυπάκτου κ.α.

Αρκετοί ήταν και οι επαγγελματίες οι οποίοι προσέφεραν εφόδια για την λειτουργία της Κατασκηνώσεως.

Δοξολογία ανήκει στον Τριαδικό Θεό, τον δοξάζοντα τους αγίους Του, και ευγνώμονες ευχαριστίες στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Ιερόθεο, ο οποίος είναι ο εμπνευστής και η κινητήρια δύναμη όλου του πνευματικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεώς.

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων