29/03/2019 29/03/2019 Τα Κατηχητικά Σχολεία της Ενορίας του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας σε συνεργασία με την χορωδία παραδοσιακής μουσικής της Ενορίας οργάνωσαν, όπως κάθε χρόνο, μια όμορφη εκδήλωση για την μεγάλη και ένδοξη ημέρα της 25ης Μαρτίου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 24 Μαρτίου 2019, στην αίθουσα τελετών του 2ου Δημοτικού Σχολείου.        ...
29 Μαρτίου, 2019 - 15:27
Τελευταία ενημέρωση: 29/03/2019 - 15:28

ΣΙΑΤΙΣΤΑ: Η ζωή έξι Μακεδόνων Ηρώων και “Όταν χύμηξαν οι αετοί”

Διαδώστε:
ΣΙΑΤΙΣΤΑ: Η ζωή έξι Μακεδόνων Ηρώων και “Όταν χύμηξαν οι αετοί”

Τα Κατηχητικά Σχολεία της Ενορίας του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας σε συνεργασία με την χορωδία παραδοσιακής μουσικής της Ενορίας οργάνωσαν, όπως κάθε χρόνο, μια όμορφη εκδήλωση για την μεγάλη και ένδοξη ημέρα της 25ης Μαρτίου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 24 Μαρτίου 2019, στην αίθουσα τελετών του 2ου Δημοτικού Σχολείου.

 

 

 

 

Τα παιδιά των κατηχητικών Γυμνασίου και Λυκείου παρουσίασαν τη ζωή και το έργο έξι εμβληματικών Μακεδόνων Ηρώων, οι οποίοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση της Μακεδονίας κατά το 1821, που πρόσφεραν τις περιουσίες τους, την οικογένειά τους, την ίδια τη ζωή τους, στον βωμό της λευτεριάς.

Ο πρώτος ήταν ο Αγγελής Γάτσος, οπλαρχηγός της Βέροιας, και τον παρουσίασε η Φωτεινή Γκουτζιαμάνη.

Ο δεύτερος, ο Αναστάσιος Καρατάσος, οπλαρχηγός της δυτικής Μακεδονίας, που τα κατορθώματα εξυμνούν πολλά δημοτικά τραγούδια, και τον παρουσίασε η Κατερίνα Ώττα.

Ο τρίτος, ο Ιωάννης Φαρμάκης, ο οποίος πρόκειται για έναν σπουδαίο πρόγονο των Βλατσιωτών, που σημάδεψε την Ιστορία της Επανάστασης στη Μακεδονία και στη Μολδοβλαχία, και τον παρουσίασε η Βασιλικη Τζιλίνη.

Ο τέταρτος, ο Εμμανουήλ Παπάς, ο πρωτεργάτης της Επανάστασης στη Μακεδονία, που δίδαξε σε όλους τις αρετές της ανδρείας και της τόλμης, και τον παρουσίασε η Δέσποινα Χατζή.

Ο πέμπτος είναι ο Γεώργιος Λασσάνης, ο οποίος υπήρξε λόγιος, φιλικός και πολιτικός, που ανέλαβε διάφορα αξιώματα, και τον παρουσίασε η Στυλιανή Καρανάσιου.

Έκτος, ο ήρωας Κωνσταντίνος Κασομούλης, ο οποίος είχε την καταγωγή από την Σιάτιστα, μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία και εργάστηκε για την προπαρασκευή του Αγώνα. Ήταν από τους πρωτεργάτες του Μακεδονικού επαναστατικού κινήματος, μαζί με τους γιους του Γεώργιο, Δημήτριο, Ιωάννη και Νικόλαο.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε και το Θεατρικό, «Όταν χύμηξαν οι αετοί», ο Επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας και ο Αθανάσιος Διάκος, στο οποίο παρουσίασαν τα παιδιά μας τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής τους.

 

 

 

 

Στην οργάνωση, στην προετοιμασία και στην όλη επιτυχία της εκδήλωσης συνετέλεσαν πολλοί. Και πρώτη απ’ όλους η κατηχήτρια των παιδιών και υπεύθυνη, κ. Ευφημία Ώττα μαζί με τη βοηθό στο κατηχητικό της έργο, κ. Τατιανή Τζάλια.

Η χορωδία παραδοσιακής μουσικής της Ενορίας ερμήνευσε τα εθνικά και παραδοσιακά τραγούδια, την οποία διηύθυνε ο μουσικός κ. Παναγιώτης Αμεξίζογλου, που έπαιζε και κιθάρα. Στο τουμπερλέκι ήταν ο κ. Νικόλαος Λεζγίδης.

Την όλη εκδήλωση παρουσίασαν οι κοπέλες Άννα Λεζγίδου και Αθηνά Μαγιάγκα.

Την εκδήλωση «έκλεισε» ο πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Λ. Βασιλείου, ο οποίος ευχαρίστησε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν και ενθουσίασαν το κοινό, ευχαρίστησε τον Σύλλογο «Μαρκίδες Πούλιου» για την ευγενική προσφορά των διαφόρων στολών, τον Διευθυντή του Β΄ Δημοτικού Σχολείου κ. Χριστοφόρο Κοντσιόγλου που παρεχώρησε την αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου. Ευχαρίστησε και όλους τους γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους στα Κατηχητικά Σχολεία της Ενορίας και μαθαίνουν για τον Χριστό και την Ελλάδα.

Στο τέλος τα παιδιά, τα μέλη της χορωδίας και όλο το κοινό, που παρακολούθησε την εκδήλωση, έψαλαν με πολύ ενθουσιασμό το κοντάκιο της εορτής του Ευαγγελισμού, «Τη Υπερμάχω στρατηγώ…», τον Εθνικό μας ύμνο και το «Μακεδονία ξακουστή…».

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων