20/02/2024 20/02/2024 Το απόγευμα του Σαββάτου 17 Φεβρουαρίου 2024 στην αίθουσα του Ιερού Ναού Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου πραγματοποιήθηκε η έκτη σύναξη του Τομέα Ποιμαντικής Αναγνωστών και Ιεροπαίδων της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Ομιλητής ήταν ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. Ευάγγελος Ασπρογιάννης, Θεολόγος (ΜΑ) και Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Νεοχωρίου Μεσολογγίου, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα:...
20 Φεβρουαρίου, 2024 - 10:03
Τελευταία ενημέρωση: 20/02/2024 - 10:06

Σύναξη του Τομέα «Ποιμαντικής Αναγνωστών και Ιεροπαίδων» της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Διαδώστε:
Σύναξη του Τομέα «Ποιμαντικής Αναγνωστών και Ιεροπαίδων» της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Το απόγευμα του Σαββάτου 17 Φεβρουαρίου 2024 στην αίθουσα του Ιερού Ναού Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου πραγματοποιήθηκε η έκτη σύναξη του Τομέα Ποιμαντικής Αναγνωστών και Ιεροπαίδων της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Ομιλητής ήταν ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. Ευάγγελος Ασπρογιάννης, Θεολόγος (ΜΑ) και Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Νεοχωρίου Μεσολογγίου, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η πνευματική προετοιμασία του Αναγνώστη για την μελλοντική του διακονία ως ποιμένας, κατά τον άγιο Ιωάννη τον Σιναΐτη».

Αρχικά ο εισηγητής αναφέρθηκε στο βίο του μεγάλου αδάμαντος της ασκητικής γραμματείας του 6ου και 7ου αιώνος μ.Χ., του Αγίου Ιωάννου του Σιναΐτου. Κατόπιν μίλησε για τα πονήματά του, με κορυφαίο αυτό της «Κλίμακος». Εξήγησε τη σημασία της «Κλίμακας» στην πνευματική ζωή του μοναχού και κατ’ επέκταση του κάθε χριστιανού. Ανέφερε ειδικότερα πως ο όσιος Ιωάννης παρουσιάζει τον πνευματικό αγώνα σαν μια σκάλα που οδηγεί από την γη στον ουρανό, αναδεικνύοντας με γλαφυρό τρόπο τον δρόμο που οδηγεί στην κάθαρση, τον φωτισμό και την θέωση.
Όμως έκανε ιδιαίτερη μνεία σ’ ένα δεύτερο έργο του συναφές με το έργο της «Κλίμακας», τον «Λόγο προς Ποιμένα». Πρόκειται, όπως τόνισε, για ένα αυτοτελές κείμενο με εκατό μικρές παραγράφους που περιέχει ποιμαντικές συμβουλές και προτροπές για την σωστή καθοδήγηση και διαποίμανση των μοναχών και διακρίνεται για την θεολογική του σαφήνεια, την βαθιά του πνευματικότητα και την λιτότητα του λόγου. Έτσι, βασιζόμενος ο εισηγητής στο κείμενο αυτό αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ποιμένα, τα οποία σχετίζονται με την προσφορά, την διακονία και γενικά την πνευματική εργασία του μέσα στην Εκκλησία. Και βεβαίως τα γνωρίσματα αυτά συνδέονται και με την διακονία του Αναγνώστη, όταν αυτός θα κληθεί ίσως μελλοντικά να υπηρετήσει και ως ποιμένας.

Στη συνέχεια, ο π. Ευάγγελος έκανε αναφορά στις αρετές που οφείλει να καλλιεργεί ο ποιμένας με βάση τον όσιο Ιωάννη τον Σιναΐτη. Επεσήμανε πως εκτός από τις γενικές αρετές θα πρέπει να διαθέτει και ορισμένες ειδικές αρετές οι οποίες θα τον στηρίζουν και θα τον συνοδεύουν στην ποιμαντική άσκηση της διακονίας του. Μεταξύ αυτών υπογράμμισε: την διάκριση, την ταπείνωση, την απάθεια, την αυτογνωσία, την αγάπη και την υπακοή. Αυτές οι αρετές, όπως τόνισε, θα πρέπει να κοσμούν τον ποιμένα, αλλά και καθένα που έχει μια εκκλησιαστική διακονία (όπως π.χ. τον Αναγνώστη, τον Ιεροψάλτη, τον Ιερόπαιδα, κ.ά.).

Κατέληξε την εισήγησή του με διάφορα βιωματικά παραδείγματα με τα οποία έδειξε την εφαρμογή αυτών των αρετών στην πράξη.

Ακολούθησε ένας γόνιμος διάλογος μεταξύ του ομιλητή και των Αναγνωστών και των Ιεροπαίδων.

Τον συντονισμό της όλης διοργάνωσης είχε ο υπεύθυνος του Τομέα και προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου Πρωτοπρ. Ιωάννης Γκιάφης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων