29/12/2023 30/12/2023 Στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα της Ναυπάκτου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023 η Χριστουγεννιάτικη γιορτή, που οργανώνει κάθε χρόνο και πραγματοποιεί την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων το τμήμα Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος,...
29 Δεκεμβρίου, 2023 - 20:25
Τελευταία ενημέρωση: 30/12/2023 - 22:04

Χριστουγεννιάτικη γιορτή του Τμήματος Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου

Διαδώστε:
Χριστουγεννιάτικη γιορτή του Τμήματος Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου

Στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα της Ναυπάκτου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023 η Χριστουγεννιάτικη γιορτή, που οργανώνει κάθε χρόνο και πραγματοποιεί την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων το τμήμα Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλειος Γκίζας και πολύς κόσμος.

Ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεώς Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, π. Θωμάς Βαμβίνης, στον πρόλογο της γιορτής, παρουσίασε επιγραμματικά την δομή της γιορτής· είπε ότι την συγκροτούν Εκκλησιαστικοί ύμνοι, ποιήματα, παραδοσιακά κάλαντα και ένα θεατρικό δρώμενο.

Κατόπιν κάλεσε στο βήμα τον Αρχιμανδρίτη π. Πολύκαρπο Θεοφάνη, υπεύθυνο της Επιτροπής που οργάνωσε την γιορτή, ο οποίος ανέφερε τους συνεργάτες του, οι οποίοι εργάστηκαν με μεγάλη αγάπη, καταναλώνοντας χρόνο και κόπο, για να οργανωθεί η γιορτή.

Παρακολουθήστε ολόκληρη τη Χριστουγεννιάτικη γιορτή:

Εκτός από αυτούς (που θα αναφερθούν στην συνέχεια) ευχαρίστησε τα παιδιά που με όρεξη και κέφι ετοίμαζαν την γιορτή, αλλά και τους γονείς τους, οι οποίοι έφερναν τα παιδιά τους στις πρόβες και τα έπαιρναν πίσω, συμμετέχοντας κι αυτοί αγόγγυστα στην ετοιμασία της γιορτής.

Η εκδήλωση άνοιξε με τέσσερεις εκκλησιαστικούς ύμνους των Χριστουγέννων, που έψαλε με συνοδεία οργανικού ισοκρατήματος η κ. Αργυρή Χριστοδουλοπούλου και ακολούθησε η επαγγελία οκτώ ποιημάτων (έξι από τα οποία ήταν της κ. Μαρίας Κουτούση-Σύψα) από παιδιά των κατηχητικών της Μητροπόλεώς Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου.

Στην συνέχεια η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας, με δάσκαλο και διευθυντή τον Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού της Ναυπάκτου κ. Παντελή Αναστασόπουλο, έψαλε επτά παραδοσιακά κάλαντα του Δωδεκαημέρου και ένα σχετικό τραγούδι. Την χορωδία συνόδευε ορχήστρα, την οποία συγκροτούσαν ο Γιώργος Αγγελόπουλος στον ταμπουρά, ο Δημήτρης Αγγελόπουλος στο βιολί, ο Γιάννης Μπέκος στην κιθάρα, ο Κωσταντίνος Αγγελής στο τουμπερλέκι και ο Σπύρος Κοτίνης και ο Παντελής Αναστασόπουλος στο κανονάκι.

Το θεατρικό ήταν μια πρωτότυπη αναδρομή σε ήρωες των θεατρικών που παρουσιάστηκαν στα προηγούμενα χρόνια στις αντίστοιχες εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως· στην συντροφιά των εγγόνων με τον παππού τους, καθώς συζητούσαν για το πως γιορταζόταν παλιά τα Χριστούγεννα, εμφανιζόταν στην σκηνή, παρεμβαίνοντας στην συζήτηση, ο αη Βασίλεης της δυτικής κουλτούρας· κατόπιν ο Οσμάν Πασάς, ο κρυπτοχριστιανός Αρχιμανδρίτης· ύστερα μια κόρη με άσχημες εμπειρίες από την παραμονή των Χριστουγέννων, από το άγχος και την νευρικότητα για την ετοιμασία του ρεβεγιόν· στην συνέχεια η θειά Αχτίτσα, η σταχομαζώχτρα του Παπαδιαμάντη και τέλος ο Άγγελος των Χριστουγέννων με συνοδεία πολλών αγγέλων. Οι πολύ ωραίοι διάλογοι με στοιχεία της εκκλησιαστικής και λαικής παραδόσεώς μας μετέδωσε μηνύματα για το πως γιορτάζονται εκκλησιαστικά τα Χριστούγεννα, αλλά και για οξυμένα προβλήματα της σύγχρονης ζωής του κόσμου.

Το θεατρικό έγραψε η φιλόλογος κ.Χριστίνα Καρανικόλα-Σχοινά και το δίδαξε στα παιδιά μαζί με τις φιλολόγους: κ. Θεοδώρα Σιαμπαλή-Τούρκα και κ.Μαρία Κουτούση-Σύψα, καθώς και την κ. Ελένη Καραγιάννη. Τα ηχητικά και τον φωτισμό είχε ο Δημήτρης Ιωάννου μαζί με το π. Κωνσταντίνο Βακάλογλου. Ο κ. Ιωάννου επίσης βιντεοσκόπησε την εκδήλωση.

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Ναυπακτίας, ο Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος και ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος.

Ο Δήμαρχος κ. Β. Γκίζας εξέφρασε κατ’ αρχήν την χαρά του για την παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας στην εκδήλωση και κατόπιν «ένα μεγάλο ευχαριστώ» γι’ αυτήν καθ’ εαυτή την εκδήλωση, την οποία χαρακτήρισε «πρωτοποριακή», διότι απέδειξε ότι η τοπική Εκκλησία αντιλαμβάνεται τα μεγάλα θεολογικά γεγονότα με ολοκληρωμένο τρόπο. Συνδέει την εκκλησιαστική ζωή με την εθνική λαϊκή παράδοση.

Τέλος ευχαρίστησε τα παιδιά και όλους όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση αυτή.

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος συνεχάρη όλους τους οργανωτές και τους συμμετέχοντες στην γιορτή, η οποία, όπως είπε, δεν ξεκίνησε πριν λίγες μέρες, αλλά εδώ και 2000 χρόνια, όταν ο Χριστός μπήκε στην ιστορία και της έδωσε άλλη προοπτική και γι’ αυτό έχουμε την δυνατότητα να γιορτάζουμε. Και συμβούλεψε: Να ζούμε την ζωή μας ως μια γιορτή. Έλεγε ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, «ἀεί Χριστούγεννα ἐστί καί ἀεί Πάσχα ἐστί», όχι μια μέρα, πάντοτε πρέπει να κάνουμε την ζωή μας Χριστούγεννα.

Κατόπιν, επειδή του ζητήθηκε να πει το «δι’ ευχών» της εκδήλωσης, κάλεσε τον Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικο, επί πολλά χρόνια υπεύθυνο αυτών των εορταστικών εκδηλώσεων, να πει αυτός το «δι’ εὐχῶν» της φετινής εκδήλωσης.

Ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος  ευχαρίστησε κατ’ αρχήν τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου για το δώρο που του έκανε, να παρακολουθήσει, μετά από τέσσερα χρόνια, αυτήν την χριστουγεννιάτικη γιορτή. Θυμήθηκε την δική του συμμετοχή σε αυτές τις γιορτές, ως οργανωτής και συγγραφέας πολλών θεατρικών, ενθυμούμενος ιδιαίτερα το θεατρικό για τα Χριστούγεννα του εθνικού ευεργέτη Παπαχαραλάμπους.

Είπε, επίσης, ότι στην εποχή μας, που υπάρχει έλλειψη θεολογικού νοήματος για την ζωή, αυτές οι εορτές είναι μεγάλη προσφορά στην πόλη, διότι είναι εορτές ποιότητος. Και κλείνοντας συνεχάρη όλους τους οργανωτές και συμμετέχοντες.

Περισσότεερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων