25/01/2019 25/01/2019 Στο πρακτορείο FAX News έχει περιέλθει μια καταγγελία για τον Δήμο της Χιμάρας, συγκεκριμένα για τον επικεφαλής των οικονομικών σε αυτό το Δήμο, Elton Rondo (Ελτόν Ρόντο). Μέσα από έγγραφα η καταγγελία κάνει λόγο πως πρόκειται για την σύσταση ενός συστήματος από άτομα που βρίσκονται κοντά στον προϊστάμενο των οικονομικών του Δήμου Χιμάρας, για να...
25 Ιανουαρίου, 2019 - 10:34
Τελευταία ενημέρωση: 25/01/2019 - 10:08

Δημαρχείο Χιμάρας : Οργανωμένο κύκλωμα στήνει διαγωνισμούς ανάθεσης έργων

Διαδώστε:
Δημαρχείο Χιμάρας : Οργανωμένο κύκλωμα στήνει διαγωνισμούς ανάθεσης έργων

Στο πρακτορείο FAX News έχει περιέλθει μια καταγγελία για τον Δήμο της Χιμάρας, συγκεκριμένα για τον επικεφαλής των οικονομικών σε αυτό το Δήμο, Elton Rondo (Ελτόν Ρόντο). Μέσα από έγγραφα η καταγγελία κάνει λόγο πως πρόκειται για την σύσταση ενός συστήματος από άτομα που βρίσκονται κοντά στον προϊστάμενο των οικονομικών του Δήμου Χιμάρας, για να επωφελούνται από τα δημόσια κονδύλια μέσω διαγωνισμών.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο επικεφαλής οικονομικών του Δήμου Elton Rondo έχει δώσει όλες τις προσφορές, που αφορούν σε αυτό το δήμο, σε δύο εταιρείες στις οποίες ο ιδιοκτήτρια είναι η μητέρα του, Φωτίνα Ρόντο. Έχουμε να κάνουμε με δύο εταιρείες: την ELKRI Ε.Π.Ε. και Cogren Ε.Π.Ε., και όχι μόνο αλλά και με εταιρεία των μελών της οικογένειας του.

Ο επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμο είναι το πρόσωπο που κάνει την αξιολόγηση της προσφοράς που κερδίζει τον εκάστοτε διαγωνισμό.

Το 2016 η εταιρεία περιορισμένης ευθύνης Elkri & CO άλλαξε τους διαχειριστές, διορίζοντας τον Eduart Cepe στη θέση αυτή, αλλά ο βασικός κατά ποσοστό 100% μέτοχος είναι η Φωτείνα Ρόντο (Fotina Rondo). Η δραστηριότητά της εταιρίας επεκτείνεται στις πόλεις Αγίων Σαράντα, Δέλβινο, Αυλώνα, Φοινίκη και Τίρανα.

Στις 12 Φεβρουαρίου 2018, η Elkiri & Co άλλαξε το εμπορικό όνομα και έγινε “COGREN”. Συγκεκριμένα, τρεις μήνες αργότερα, η εταιρία COGREN & Company LLC Karl Gega KONSTRUKSION KPS έχει αποκτήσει από την τοπική διακυβέρνηση της Χιμάρας το «παχυλό» συμβόλαιο , που υπογράφηκε στις 14 Μαΐου του 2018 έως το 2022 για την εξυπηρέτηση του καθαρισμού της πόλης της Χιμάρας, στην αξία των 166. 227. 416,00Λεκ. Το κεφάλαιο αυτό έχει χωριστεί σε τέσσερεις δόσεις για τέσσερα έτη, ύψους 41.556.854 Λεκ το χρόνο η κάθε δόση – χωρίς ΦΠΑ.

Η εταιρεία αυτή, έχει αλλάξει τη δραστηριότητά της μέσα σε ένα χρόνο, μόνο για να κερδίσει αυτό το έργο και έχει λάβει από το δημόσιο ταμείο περίπου 640 εκατ. Lek μέσα σε ένα χρόνο. Μόλις κέρδισε τον διαγωνισμό, το πρώτο ποσό που εκταμιεύθηκε από το Δημόσιο Ταμείο του Αυλώνα για την εταιρεία αυτή ανερχόταν στο ποσό των 828.000 λεκ στις 14 Μαΐου για τα λιπάσματα, τα κτηνιατρικά έπιπλα, σπόροι, φυτά και άλλα αγροτικά προϊόντα. Ακολούθως, εκταμιεύθηκαν και άλλα τα ποσά, που αναφέρουμε ορισμένα από αυτά.

Στις 20 Ιουνίου εκταμιεύθηκε το δεύτερο ποσό των 4.608.293 λεκ για υπηρεσίες καθαρισμού και πράσινου για λογαριασμό της εταιρίας COGREN Ε.Π.Ε., στις 20 Ιουλίου 2018, για τις ίδιες υπηρεσίες η εταιρία αυτή έχει λάβει 5.710.606 Λεκ και στις 22 Αυγούστου, το ποσό των 5.762.000 λεκ.

Το Υπουργείο Οικονομικών – Υποκατάστημα Αυλώνα – στις 20 Σεπτεμβρίου 2018 έχει εκταμιεύσει για λογαριασμό της εταιρίας της Φωτίνα Ρόντο το ποσό των 5.910.884 λεκ για υπηρεσίες καθαρισμού και πράσινου και 21η Σεπτεμβρίου 2018 η ίδια εταιρεία έλαβε ένα άλλο ποσό των 5.935.967 Λεκ για την ανακατασκευή δρόμου στο νεκροταφείο του χωριού SASAJ- εξ ονόματος του Δήμου της Χιμάρας. Ενώ συνεχίστηκε και τους επόμενους μήνες η μεταφορά χρημάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό για υπηρεσίες καθαρισμού και οικολογικού καθαρισμού προς την εν λόγω εταιρεία.

Στο διαγωνισμό που κέρδισε η COGREN,αποκλείστηκε ο οικονομικός φορέας “AEK & CO” Shpk για το λόγο ότι δεν συμμετείχε στις διαδικασιες σύναψης δημόσιων συμβάσεων, με απόφαση της 05.03.2018. Αυτή εταιρεία η οποία έχει ξανασυνάψει στο παρελθόν σύμβαση με τον Δήμο Χιμάρας για καθαρισμό της πόλης. Αυτή η εταιρεία, σύμφωνα με την καταγγελία που έγινε στο Fax News, ανήκει στον Armand Sulejman Haka, ο οποίος είναι ο σύζυγος της θείας του προϊστάμενου οικονομικών Elton Rondo.

Η εταιρεία αυτή έχει κερδίσει προσφορές για ανακατασκευές δρόμων, αστική και αρχιτεκτονική αποκατάσταση, ανακατασκευή κτιρίων και προσόψεων κατά μήκος των κύριων οδικών αξόνων στο Δήμο Χιμάρας.

Οι εταιρίες αυτές δεν κερδίζουν μόνο από τα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και από τα κεφάλαια της Παγκόσμιας Τράπεζας για την συντήρηση των παράκτιων περιοχών, στα οποία κεφάλαια περιλαμβάνεται οικονομική βοήθεια για καθαρισμό της περιοχής Αγίων Σαράντα και Χιμάρας και ανέρχονται στο ποσό των 38,56 Δολαρίων Η.Π.Α. για το έτος 2015, που κερδίθηκαν από την εταιρία ΑΕΚ&CO.

Ένα άλλο σκάνδαλο έρχεται να καταγγελθεί και αφορά στην παροχή πόσιμου νερού στο χωριό Βουνό, το οποίο ακόμα δεν έχει νερό, και ειδικά την εποχή του καλοκαιριού. Ήταν η εταιρία, με διαχειριστή τον Αρμάντ Χάκα (Armand Haka) που το 2014 κέρδισε τον διαγωνισμό για την τοποθέτηση και λειτουργία των σωληνώσεων που θα μετέφεραν το νερό στο χωριό Βουνό, διαγωνισμός που κερδήθηκε για ποσό 3.741.183 Λεκ, όπου ένας άλλος που είχε δώσει προσφορά για το έργο αυτό ήταν και η μητέρα του προϊστάμενου των οικονομικών του Δήμου Χιμάρας, Φωτίνα Ρόντο με την εταιρίας της Elkri&CO. Αλλά και άλλα έργα, όπως συντήρηση των νεκροταφείων, διάφορες ανακατασκευές υπό την επίβλεψη του Δήμου Χιμάρας, έχουν δοθεί σε αυτές τις δύο εταιρίες, που φαίνονται στο Δημόσιο Ταμείο σαν επωφελούμενες από τον Κρατικό προϋπολογισμό για διάφορα χρηματικά ποσά.


Πηγή: www.himara.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων